avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DE CE AR VREA UN CHIRIAS SA INSCRIE IN CARTEA FUNCIARA ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DE CE AR VREA UN CHIRIAS SA INSCRIE IN CARTEA FUNCIARA CONTRACTUL DE INCHIRIERE?

Recent chiriasul meu mi-a solicitat sa ii fac un act aditional la contractul de inchiriere prin care sa ii specific numarul cadastral al spatiului inchiriat si numarul cartii funciare.
L-am sunat sa il intreb de ce ii trebuie si a spus ca pentru inscrierea contractului in cartea funciara.
Contractul este facut pe 5 ani si contine aceste informatii in cuprinsul sau.
Are dreptul sa inscrie contractul la CF daca nu i-am dat acordul?
Prostii , prostii , prostii!
Orice contract de inchiriere incheiat pe o perioada de la 5 ani inclusiv in sus poate fi notat in cartea funciara in partea a treia la sarcini si inscrieri fara sa fie necesar acordul proprietarului! Ceea ce v-a solicitat chiriasul este perfect legal. Motivul pentru care v-a solicitat acest lucru este foarte simplu: in acest fel are garantia ca nu va vine peste noapte cine stie ce idee de a-l da afara din spatiul respectiv /imobil.(pesemne chiria este foarte avantajoasa:D)
B-)B-)B-)
Da,are acest drept.
In acest fel contractul va deveni opozabil si fata de terti.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Legea 7/1996 a cadasrului si publicitatii imobiliare

Art. 19. - (1) Cartea funciară este alcătuită din ... precum şi din trei părţi:
...
C. Partea a III-a, referitoare la înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate şi sarcini, care va cuprinde:
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinţă, abitaţie, concesiune, administrare, servituţile în sarcina fondului aservit, ipoteca şi privilegiile imobiliare, precum şi locaţiunea şi cesiunea de creanţă
In cazul in care veti dori sa vindeti apartamentul potentialul cumparator va cunoaste existenta contractului de locatiune si durata acestuia.
Sub aspect juridic pentru locatar este o masura de protectie.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc.Raspunsurile primite pana acum se inscriu in doua categorii: 1.sa il las sa inscrie contractul de inchiriere.
2.sa nu ii dau voie sa inscrie contractul.

Intrucat nu exista unanimitate de pareri, daca eu ii furnizez toate informatiile si reziliez contractul inainte de implinirea a 5 ani care sunt consecintele inscrierii de catre chirias a contractului in Cartea Funciara?

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Inscriere cartea funciara contract inchiriere sbucuresti sbucuresti Se poate face, prin acordul partilor inscrierea la Cartea Funciara a unui contract de inchiriere al unui imobil pe o durata mai mica de 3 ani? Multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt chirias intr-un spatiu comercial pe care proprietarul ... MIUTU MIUTU Buna ziua, sunt chirias intr-un spatiu comercial pe care proprietarul il vinde. Avem contrat de inchiriere semnat si inregistrat la ANAF care dureaza pana in ... (vezi toată discuția)