avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sunt toate convorbirile telefonice inregistrate?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sunt toate convorbirile telefonice inregistrate?

Curiozitatea mea se refera la situatia tuturor convorbirilor telefonice. Sunt ele inregistrate in vreun mod? De exemplu, daca intr-o convorbire telefonica s-a savarsit o infractiune cu excutare prompta (amenintare, santaj), s-ar putea obtine un desfasurator al discutiei de la compania de telefonie? sau unica varianta este aplicarea art 91 indice 1 alin.8 :-/
Este destul de greu de spus...
Daca este vorba de siguranta nationala nu se apeleaza la judecator...fiind vorba de informatii clasificate...
Depinde de mai multe lucruri...

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca este vorba de siguranta nationala nu se apeleaza la judecator...fiind vorba de informatii clasificate...

avocat Claudiu Lascoschi

daca e vorba de siguranta statului nu trebuie autorizatia judecatorului...insa acele inregistrari nu pot fi folosite ca probe, fiind deci permisa doar auscultarea lor fara autorizatia judecatorului...apoi acestea sunt, eventual, folosite doar ca indicii...dupa care, daca e cazul, se solicita autorizarea de catre judecator a interceptarii si abia apoi pot fi folosite ca probe, insa doar inregistrarile ulterioare, de dupa autorizare....asa ca, orice inregistrare, indiferent pt ce motiv, daca nu e autorizata de judecator nu poate fi folosita ca proba in procesul penal
aspectul legal este relativ cunoscut se pare

Dar,

In urma cu 3 ani a fost data o HG prin care operatorii de telefonie si internet trebuie sa stocheze automat anumite informatii pentru o perioada de citeva luni.

Ce se vorbeste pe international automat se inregistreaza si se stocheaza o anumita perioada ( din cite am auzit )

Reteaua Zapp era destul de sigura pentru ca nu puteau sa localize cu precizie terminalul , dar convorbirea in sine era interceptata.

Cea mai tarea faza este ascultarea cu anumite aparate de radio ,se pote asculta la liber ce vorbeste lumea pe GSM , dar nu ai controlul exact al celui pe care il asculti si merge dor in zona in care te afi , pentru ca unele telefone sau rele au probleme cu refexia anumitor armonici.

Pe net am vazut echipamente destul de profesionale care fac posibila ascultarea ( de la 5000 de euroi in sus costa )

Cei care vor sa nu mai fie ascultati sa foloseasca criptarea convorbirii sau conexiunea de internet WIFI a telefonului mobil.
Din putina mea experienta in infractiunile cu violenta, cel putin pentru propunerile de arestare, vreau sa va spun ca in anumite dosare exista convorbiri care nu au autorizatie de la judecator dar sunt atasate dosarelor sub forma de indicii.
ayahuasca a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

avocat Claudiu Lascoschi

daca e vorba de siguranta statului nu trebuie autorizatia judecatorului...insa acele inregistrari nu pot fi folosite ca probe, fiind deci permisa doar auscultarea lor fara autorizatia judecatorului...apoi acestea sunt, eventual, folosite doar ca indicii...dupa care, daca e cazul, se solicita autorizarea de catre judecator a interceptarii si abia apoi pot fi folosite ca probe, insa doar inregistrarile ulterioare, de dupa autorizare....asa ca, orice inregistrare, indiferent pt ce motiv, daca nu e autorizata de judecator nu poate fi folosita ca proba in procesul penal

Discutiile pe aceasta tema pot fi foarte lungi si cazurile sunt prea rare...
Cand o astfel de persoana intra in tara deja este monitorizata.
Exista si state vecine si prietene care colaboreaza...
In astfel de cazuri indiciile sunt mai importante decat probele deoarece se merge pe flagrant...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Inregistrare ilegala monicanico monicanico Am fost inregistrata ilegal in magazinul meu de catre fostul sot,dupa care continutul inregistrarilor a fost facut public la mai multe persoane din orasul ... (vezi toată discuția)
Inregistrare telefonica Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Stimati Colegi, Se poate dispune inceperea urmaririi penale pe baza unor inregistrari telefonice fara autorizarea motivata a judecatorului, doar pe baza ... (vezi toată discuția)
Inteceptari telefonice - trebuie sa fii anuntat? xuser xuser Trebuie sa fii anuntat daca ti s-a interceptat telefonul? (ma rog dupa terminarea Up,etc) Am auzit la stiri ceva genul \"Dosarul Alro Alatina a fost inchis ... (vezi toată discuția)