avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CMR-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CMR-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa intre tarile UE

Daca trimit o marfa din Romania in Italia , avand ca document insotitor un aviz ,mai am nevoie si de CMR?
Cum pot face dovada efectuarii transportului daca nu emit CMR?

Cel mai recent răspuns: carda , utilizator 11:32, 10 Mai 2010
Am inteles si va multumesc!

Problema mea era cum trebuie intocmit CMR-ul astfel incat sa nu avem probleme. Marfurile sunt expediate din Germania direct la clientul final ( la contractele cu conditie de livrare CIP ), sau si le ridica cu camion beneficiarii cu contracte ex-work. Pana acum, se trecea la Expeditor firma din Germania de la care cumparam noi bunurile, iar la Destinatar clientul final. Numele societatii noastre nu apare deloc pe CMR, ceea ce nu mi se pare in regula si doresc sa schimbam in asa fel incat sa nu aiba nimeni probleme.
Firma din germania face factura si CMR-ul.Scrie pe factura clientul si referire la CMR-ul pentru beneficiarul final.
Va multumesc mult!
CMR este este scrisoarea de trasura un document prevazut de Conventia de la Geneva din 19 mai 1956, conventie care reglementeaza normativa aplicabila oricarui contract de transport de marfuri pe sosele, cu titlu oneros, cin locul primirii marfii si locul prevazut pentru livrare , asa cum sunt indicate in contract, sint situate in doua tari diferite dintre care cel putin una este tara contactanta a Conventiei, independent de domiciliul si de nationalitatea participantilor la contract.
Buna ziua, CMR-ul impreuna cu factura de transport este un caz particular pentru justificarea transportului catre un stat membru al UE fiind dovada pentru scutirea de TVA pentru livrara in Italia sau orice tara membra a UE dar nu este obligatoriu in orice tip de transport.
Ordinul nr. 1503 din 5 octombrie 2007 se prevede instrucţiunile de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile prevăzute la art. 143 alin. (2) din Codul Fiscal.
Voi reda mai jos art 10 al acestui ordin cu referire la scutirea de TVA la livrarile intracomunitare :
Art. 10
(1)Scutirea de taxă pentru livrările intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu excepţiile de la pct. 1 şi 2 ale aceleiaşi litere, se justifică pe baza următoarelor documente:
a)factura care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal şi în care să fie menţionat codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit cumpărătorului în alt stat membru;
b)documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru şi, după caz,
c)orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vânzare/cumpărare, documentele de asigurare.

Factura si documentul de transport trebuie sa coexiste dar daca nu va aflati intr-o situatie in care trebuie sa folositi CMR -ul legea va permite sa demonstrati si prin alte documente faptul ca bunurile au fost transportate in Italia. Dar daca nu aveti nici o dovada nu aveti dreptul sa facturati fara TVA.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
ContSters75906, utilizator

Alte discuții în legătură

Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)
Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva potarniche gabriela potarniche gabriela Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu ... (vezi toată discuția)