rares.serban a scris:
asa zic si eu culpa in eligendo poate fi doar in ce priveste desemnarea de catre mandatar a unei alte pers. sa execute mandatul sau o parte din el atunci cand substitutia este permisa de mandant ( fara a fi nominalizata pers. substituita ) dar si in aceasta situatie mandatarul raspunde pt. propria sa fapta culpabila de a alege o pers. nedestoinica sau insolvabila......... ma rog aiurea grile sper sa nu primim asa ceva la INM. ca nu stiu daca facem 50:O di 100
Grila lui dislex nu se referea la culpa in eligendo de care vorbesti aici. Pe ipoteza descrisa mai sus de tine, mandatarul raspunde de persoana pe care a substituit-o daca nu i s-a conferit dreptul sa-si sibstituie o alta persoana. Dar in grila noastra se vorbeste de raspunderea mandatarului pentru efectele contractului incheiat cu tertul, adica de o veritabila garantie personala a mandatarului fata de mandant in privinta efectelor contractului produse intre mandant si tertul contractant. O asemnea raspundere nu e inscrisa nicaieri in Cod, m-am uitat acum cu atentie, nici vreo obligatie pentru mandatar de a-si alege un contractant destoinic nu exista. Deci C-ul in opinia mea este evident gresit.