avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... = ADMITERE INM 2008 =
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

= ADMITERE INM 2008 =

Se pare ca si anul acesta, ca si in anii trecuti, concursul se va desfasura in perioada august - septembrie.
Asteptam noutati !
Cel mai recent răspuns: ncostel , utilizator 22:43, 21 Septembrie 2008
va urmaresc tacit de cateva zile, dar, o data cu grilele astea la contracte am simtiti nevoia sa intervin... banuiesc ca fac parte din minunatele grile ale ex de dr civil- contracte al lui romeo popescu... iar pe-aia cu antecontractul parca am avut-o la ex in anul 3 dar mi-o amintesc vag... nu am inteles-o nici atunci si nu o inteleg nici acum...

la grila cu mandatul, cred ca se refera la posibilitatea pe care o au partile de a stipula ca mandatarul sa raspunda chiar si pentru indeplinirea obligatiilor de catre tertul cu care contracteaza... cred ca am citit asta in deak...

spor la invatat...
ps. mai aveti rabdare sa invatati?

va urmaresc tacit de cateva zile, dar, o data cu grilele astea la contracte am simtiti nevoia sa intervin... banuiesc ca fac parte din minunatele grile ale ex de dr civil- contracte al lui romeo popescu... iar pe-aia cu antecontractul parca am avut-o la ex in anul 3 dar mi-o amintesc vag... nu am inteles-o nici atunci si nu o inteleg nici acum...

la grila cu mandatul, cred ca se refera la posibilitatea pe care o au partile de a stipula ca mandatarul sa raspunda chiar si pentru indeplinirea obligatiilor de catre tertul cu care contracteaza... cred ca am citit asta in deak...

spor la invatat...
ps. mai aveti rabdare sa invatati?

intradevar Julia ( sau Iulia) partile pot sa prevada tot felul de clauze in contractele lor daca nu sant interzise expres dar totusi in cazul cu mandatul daca se insereaza o asemenea clauza se da peste cap toata reglementarea legala a contractului de mandat , ori expresia din grila " in unele cazuri" poate fi interpretata, ( m-am gandit la unele cazuri prevazute de lege ) eu zic ca trebuia sa sune cam asa ....." daca partile prevad"......., sau ceva asemenator care sa ne scoata din sfera codului civil
cea cu antecontractul inca ma framanta; bine ca am iesit pe afara sa imi iau gandul de la ea.
grilele din contracte, in primul rand urmaresc exclusiv opinia prof. Deak, iar in al doilea rand sunt probleme la barem. in toate cazurile, grilele te pun sa gandesti.
imi cer scuze pentru neplaceri, dar acela a fost baremul pe care l-am avut.
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2008
dislexic, utilizator
In introducerea tratatului sau Deak vorbeste de aplicarea garantiei pentru evictiune si la alte contracte translative de dreturi reale, intrucat materia generala a obligatiilor nu contine reglementari de acest tip. E adevarat ca nu se refera la garantia pentru vicii ascunse, insa nici in cazul asta n-ai sa gasesti reglementari de principiu in materia obligatiilor. De aceea, tot prin analogie se va aplica si garantia pentru vicii. Tot la fel de adevarat e ca exprimarea lui Deak nu e limitativa. Ar ramane loc si de alte contracte unde s-ar putea face aplicarea prin analogie a celor doua garantii.

Antecontractul e un contract nenumit, cel putin in Cod, in L247/2005 ar exista dispozitia respectiva relativa la darea unei hotarari judecatoresti constitutive de drept care sa tina loc de consimtamant. I s-ar aplica prin urmare principiile TGO si eventual alte dispozitii speciale, prin analogie, insa numai daca sunt compatibile cu natura contractului. Or, mie mi se pare ca garantia pentru vicii ascunse, respectiv pentru evictiune sunt in mod necesar legate de un contract care fie transleaza, fie constituie un drept asupra unui lucru. La antecontractul de vanzare cumparare nu se nasc asemenea drepturi, nici reale, nici de creanta, cum ar fi cele din locatiune. La antecontract ai un drept si o obligatie de a perfecta un contract.

Eventual, daca s-ar transmite si folosinta bunului odata cu incheierea contractului, ar exista un drept de folosinta al promitentului cumparator pana la perfectarea vanzarii si care ar trebui garantat si pentru evictiune si pentru vicii. Dar aici garantia nu ar fi cea de la vanzare-cumparare, ci de la locatiune, dreptul nefiind real, ci de creanta. Oricum antecontractele de vanzare-cumparare nu presupun in mod necesar si predarea bunului iar in cazul asta ratiunea aplicarii garantie nu mai subzista pentru ca garantia nu mai are obiect la care sa se aplice.

E sigur ca romeo popescu a facut grilele astea? Si eu am dat examen cu dansul insa nu-mi amintesc sa fi primit grilele astea, cum nu-mi amintesc, ce-i drept, nici ce grile au fost acum aproape 2 ani.:D Parca e prea futurist-avangardista grila asta cu garantia la antecontract. Romeo Popescu e un tip destul de conservator!:-/

Alte discuții în legătură

Urmatoarea proba de foc:logika nadia5 nadia5 Salut! felicitari celor admisi la prima proba=D> si eu am trecut cu bine de ea. urmatoarea grija este proba a doua, pt ca nu stiu exact cum se desfasoara, cat ... (vezi toată discuția)
Anunt inm - pretestare avand ca obiect un test de verificare a rationamentului logic ContSters119945 ContSters119945 Nu stiu daca a mai fost postat, asa ca imi cer scuze daca exista un alt post cu privire la anuntul facut de INM. Mai jos am sa postez extracte din ... (vezi toată discuția)
S-au afisat rezultatele pretestarii pt inm allyssa allyssa A participat cineva sa schimbam impresii? Eu am obtinut 70 puncte din 120 de intrebari. In ghidul lor zicea ca minim necesar sunt 30 din 100. E bine sau e ... (vezi toată discuția)