daca citesti cu atentie aliniatul 2 al art.299 care prevede ca instanta poate dispune arestarea preventiva a invinuitului, intelegi ca fiind invinuit, urmarirea penala este deja inceputa, iar actul imediat precedent este doar procesul/verbal de constatare a infractiunii. Daca tu intelegi altfel, spune/mi care este actul de incepere a urmaririi penale, caci pentru a se emite rezolutia este necesar ca activitatea sa se desfasoare la sediul parchetului ori art.299 se refera doar la activitatea din fata instantei de judecata.
Conform art.313 al.3 Cpp- citatia trebuie inmanata inculpatului cu cel putin 5zile inainte de termenul de judecata.
Art.313 al.4 prevede ca citatia trebuie inmanata inculpatului arestat inauntrul a cel mult 48 de ore de la primirea dosarului, termen fixat pt verificarea mentinerii sau revocarii mandatului de arestare.
Iar la art.318 se mentioneaza ca inculpatului aflat in detinere i se inmaneaza citatia cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata.
Asadar art.318 coroborat cu art.313 al.4- inculpatului arestat i se va inmana citatia inauntrul a cel mult 48 de ore de la primirea dosarului, dar nu mai tarziu de 5 zile inainte de teremenul fixat pt judecata???
E o aberatie afirmatia mea? Lamuriti-ma si pe mine in legatura cu termenul de citatie a inculpatului aflat in detinere.
Multumesc.
Art 313 alin.4 se refera la primul termen de judecata cand instanta tr sa verifice legalitatea si temeinica arestarii preventive. Cand parchetul sesizeaza instanta ea este obligata ca in 48 de ore sa ia dosarul in camera de consiliu si sa se pronunte asupra celor amintite. Tot atunci i se inmaneaza inculpatului si o copie de pe actul de sesizare. In acest moment se fixeaza adevaratul prim termen de judecata pentru care lui tr sa i se inmaneze citatia cu cel putin 5 zile inainte.
318 se refera la amanarea cauzei cand inculpatului nu i s/a inmanat copia actului de sesizare nici la termenul cand s/a verif legalit si temeinicia arest prev dar nici prin citatie ulterior, cu 3 zile inaintea termenului de judecata.
Termenul de 48 de ore este doar pentru a se verifica legalitatea masurii arestarii si nu este un termen de judecata propriu-zis, pe cand 5 zile este termen de judecata si inauntrul lui treb sa i se comunice citatia inclusiv inculpatului arestat? Imi scapa ceva? Nu mai inteleg nimic.