avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... neaaparat ajutor rog din suflet accident circulatie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

neaaparat ajutor rog din suflet accident circulatie victima pieton

Am lovit un pieton care a incercat sa traverseze printr-un loc care nu era semnalizat corespunzator cu trecere de pietoni sau altceva. Inca nu se stie cine este persoana pentru ca a fost ranita grav in urma accidentului si acum este in sala de reanimare. Din cate am observat era imbracat in pijamale iar in apropiere de locul accidentului se afla si un spital de Psihiatrie. L am lovit cu masina am incercat sa il evit cat sa putut l am lovit in lateral, putin cu bara din stanga sofer si cu oglinda. am oprit si m am dus repede la el. El a incercat sa se ridice si sa traverseze inapoi soseaua si a cazut jos dupa care a dat un taximetris peste el. A venit ambulanta la luat dupa care am aflat ca este in sala de reanimare. Daca victima decedeaza ce mi se poate intampla in cel mai rau caz si daca pot sa scap pentru ca nici eu nici taximetristul nu am avut alcolemie in sange. 0.00 alcolemie. Din ce am vazut ori era bolnav phsihic ori era baut ori amandoua. Accidentul sa petrecut dupa ora 12 noaptea. Din suflet daca se poate sa imi explice cineva ce as putea pati in cel mai rau caz sau daca as putea sa scap sau daca mi se face dosar penal.

acum 3 ore jumate sa intamplat accidentul. Am fost la spital de mi sa luat sange tot. NU am alcolemie nu consum alcool. Politistul nea spus ca sa nu ne mai tina in noaptea asta sa ne ducem acasa si sa mergem miercuri dimineata ( eu cu taximetristul ) la sectie ca sa dam delaratii si sa facem ce mai trebuie. Mi sa mai spus ca toate hartiile se trimit la procuror si el decide. La locul accidentului nu se afla nici o trecere de pietoni nici la 1 km de accident nu se afla trecere de pietoni. Mi se suspenda permisul definitiv? Mi se face dosar penal? Daca victima aflata la reanimare decedeaza? mi se face dosar penal omor din culpa? Din suflet ajutor

Nu era intersectie. Accidentul sa intamplat in Bucuresti. Drumul fiind cu 2 benzi pe sens si bineinteles 2 linii de tramvai. Nu stiu ce viteza am avut, un martor care era cu masina si se indrepta in acelasi sens de mers ca si mine mia spus ca aveam in jur de 60-70 km/h. Nu stiu nici acum ce sa intamplat cu victima daca sia revenit sau a decedat. Sper sa isi revina. Din cate am inteles eu am fost cel care ia rupt piciorul. Inca o data sa va explic ce sa intamplat. Circulam pe banda din stanga de langa linia de tramvai iar masina din fata mea sa dat pe banda din dreapta ( probabil a vazut victima ca era pe sosea ) dupa ce sa dat pe banda din dreapta mia aparut in fata, am pus frana am incercat sa il evit prin stanga intrant si pe linia de tramvai, el tot in stanga se ducea. In final am tras in dreapta de volan sa nu il iau in plin si l am luat cu bara de la proiector si cu oglinda ( probabil i am rupt piciorul cu bara ) La masina decat bara sa spart putin dar in rest nu are nimk masina . Am oprit m am dat jos sa fug spre el am strigat la cineva sa sune la salvare ( 112 ) iar victima intre timp sa ridicat sa traverseze inapoi ( dece nu a ramas acolo pe loc nu inteleg ) victima a incercat sa traverseze inapoi si la luat frontal un taximetrist care la dat inapoi pe linia de tramvai. La spital nea spus ca pacientul este grav avand piciorul facut praf si lovit la cap. Tot ce stiu e ca acum 7-8 ore era in sala de reanimare. Altceva numai stiu de victima. O sa aflu miercuri la politie la declaratii. Am permis de 5 ani de zile si acesta este primul meu accident. Spun asta deoarece sa nu se creada ca sunt vreun incepator si nu stiu sa conduc. Nu stiu ce sa mai fac, daca ma lasa fara permis , ma lasa fara locul de munca. Mda... cam asta e patania mea si imi pare rau, foarte rau de victima. Pot sa spun ca acel drum pe care sa intamplat il fac de 5 ori pe zi si 3 ori pe noapte si nici macar o pisica nu am vazut pe drumul ala. In final sper sa se faca bine!
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
Andrei123456, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters170716 , utilizator 19:29, 24 Octombrie 2010
Patrick_ a scris:

Mie niciodata nu mi-a fost foarte clar de ce trebuie sa existe obligatoriu un vinovat in cazul unui "accident" de circulatie, daca e "accident" in adevaratul sens.
Daca intradevar putea sa prevada... sunt de acord si chiar cred ca trebuie sa raspunda. Dar sunt cazuri in care nimeni nu ar fi putut sa prevada. De ce nu se retine cazul fortuit?

Cred ca e o opinie din "vechime", de pe vremea de dinainte de 90, cand era acea sintagma in decretul circulatiei pe drumurile publice care zicea ca soferul trebuie sa conduca in asa fel incat sa prevada "pana la evitarea oricarui pericol", care de fapt este o utopie. "Evitarea oricarui pericol" nu exista.

E parerea mea.

Mike11, de ce spui ca daca ai obtinut permis de conducere ai o obligatie in plus fata de cei care nu au?
Daca obtii permis de conducere si conduci ai obligatia sa respecti intocmai legea circulatiei pe dumurile publice.
Dar daca cineva vrea sa se sinucida si te alege pe tine ca fiind la volan... ce vina ai ?

Eu stiu ca dupa ultimele modificari ale legii circulatiei, pietonii care traverseaza prin locuri nemarcate, si sunt accidentati, trebuie sa despagubeasca pe sofer pt daunele provocate masinii, prin reparartie civila.
Deci, e mai normal asa, dupa mine, in sensul ca fiecare trebuie sa respecte legea, nu doar soferii.
In cazul mortii accidentatului insa, e intradevar mai complicat, dar nu cred ca e bine sa excludem din start cazul fortuit, doar pt ca asa e opinia majoritara din vechime.

Edit: sa respecti legea si sa o aplici intocmai nu inseamna sa pedepsesti neaparat. Dar inseamna ca oricare ar fi aceasta sa nu o interpretezi cupa o opinie proprie. Sunt obligatii ale conducatorilor auto, reglementate prin lege si obligatii ale pietonilor. Nici unul nu are obligatii in plus sau drepturi in plus in afara de cele prevazute de legiuitor.
Eu asa cred
Patrick_, utilizator
:)) Haz de necaz. Mai sunt si nebuni la volan:
În motivarea plângerii, petiţionara a arătat că, în ziua de 2 iulie 2006, a fost victima unui accident de circulaţie pe strada Canal Timiş din Braşov, urmare căruia a necesitat 40 - 45 zile îngrijiri medicale.

Accidentul a fost produs ca urmare a culpei exclusive a conducătorului auto B.C. aflat la volanul autoturismului, care deşi intrase într-o curbă periculoasă, fără să se asigure în oglindă montată în acea zonă, m-a surprins în traversarea străzii.

Deşi a observat că a lovit-o, în loc să-i acorde primul ajutor aşa cum era firesc, a apostrofat-o să iasă de sub maşină pentru că se grăbea. În loc să o transporte la spital şi să anunţe la poliţie evenimentul rutier în care a fost implicat, a dus-o acasă la ea şi a abandonat-o.
Patrick, eu nu am spus ca legea este corecta...Dar ea trebuie aplicata asa cum este. Sunt clar definite infractiunea de ucidere din culpa si culpa, ca forma a vinovatiei...Nu lasa loc la interpretari.

Sunt de acord ca, daca un nebun vrea sa se sinucida si se arunca in fata masinii tale, tu ca si conducator auto nu ar trebui sa raspunzi penal...Cu o precizare, totusi: daca evenimentul se intampla in afara localitatii, se presupune ca aveai o anumita viteza (in limite legale, sa spunem) si astfel il poti trimite pe cel accidentat la reanimare. Dar daca accidentul se intampla in localitate si tu circuli cu mai putin de 50 km/h, mai greu il trimiti la reanimare ( se mai intampla si sa se loveasca zdravan, dar mai rar...)
m13d a scris:

:)) Haz de necaz. Mai sunt si nebuni la volan:
În motivarea plângerii, petiţionara a arătat că, în ziua de 2 iulie 2006, a fost victima unui accident de circulaţie pe strada Canal Timiş din Braşov, urmare căruia a necesitat 40 - 45 zile îngrijiri medicale.

Accidentul a fost produs ca urmare a culpei exclusive a conducătorului auto B.C. aflat la volanul autoturismului, care deşi intrase într-o curbă periculoasă, fără să se asigure în oglindă montată în acea zonă, m-a surprins în traversarea străzii.

Deşi a observat că a lovit-o, în loc să-i acorde primul ajutor aşa cum era firesc, a apostrofat-o să iasă de sub maşină pentru că se grăbea. În loc să o transporte la spital şi să anunţe la poliţie evenimentul rutier în care a fost implicat, a dus-o acasă la ea şi a abandonat-o.

:happy:
mike11 a scris:

Patrick, eu nu am spus ca legea este corecta...Dar ea trebuie aplicata asa cum este. Sunt clar definite infractiunea de ucidere din culpa si culpa, ca forma a vinovatiei...Nu lasa loc la interpretari.

Da, Mike11 sunt de acord ca uciderea din cupla e clar definita. Dar si cazul fortuit e definit destul de bine.
Deci daca conduci cu viteza reglulamentara, nu e trecere de pietoni, e noapte, la o ora cand e mica probabilitatea sa fie cineva pe trotuar in acea zona, si o persona iti sare pe capota, si moare.
E culpa? Sau e caz fortuit? :)
E o intrebare grea., nu vreau sa spun ca e obligatoriu caz fortuit. Dar nu pot sa fiu de acod ca se exclude din start aceasta.

Uite o comparatie:
Cazul fortuit se retine in caz de accident auto, daca de exemplu, in urma unei expertize tehnice, se demonstreaza ca accidentul s-a produs din cauza unuei defectiuni tehinice, cu toate ca soferul avea verificarea tehnica la zi.
Intre acest caz, care e acceptat, si acela discutat mai sus, care e diferenta?

De ce trebuia sa prevada ca cineva sare in noapte in fata masinii la o distanta la care nu mai ai timp sa reactonezi, si totusi se retine cazul fortuit cand ti se rupe bara de directie? De ce sa nu trebuiasca, daca e dupa cum spui, sa prevezi si orice defectiune tehnica a masinii?

Si atunci, mai bine mergi pe jos, pt ca daca conduci, orice ai face, tot ai un risc? :)
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident rutier - ucidere din culpa samy2011 samy2011 daca eu nu am incalcat nici o regula de circulatie iar celalat a incalcat vreo 5 articole dar a iesit la expertiza ca puteam evita eu accidentul mai se poate ... (vezi toată discuția)
Ucidere din culpa - raspundere, pedeapsa florifs florifs Acum doua saptamani sotul meu a accidentat un pieton care i-a sarit in fata , in incercarea de a traversa printr-un loc nepermis. Pietonul a fost lovit cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala grava din culpa ContSters285153 ContSters285153 verisoara mea a accidentat un pieton care a traversat neregulamentar, la 15 metri de trecerea de pietoni. Pietonul este in stare foarte grava, spitalizat cu ... (vezi toată discuția)