avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat pt vinzarea pamintului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat pt vinzarea pamintului

Vreau sa vind 1 ha de pamint pt. care am Titlul de Propietate, am gasit un cumparator dar apar unele probleme:

1. Nu este intabulat
2. Pe acest teren este o casa construita in perioada colectivizarii de catre o persoana careia i s-a dat la vremea respectiva pamintul in folosinta. Casa e parasita, nu mai locuieste nimeni acolo de peste 10 ani iar stilpul care sustine firele de curent electric mai are putin si se prabuseste.

Intrebarile sint:

1. Prezenta acelei case poate sa afecteze cumva vinzarea pamintului?
2.Am vreo obligatie fata de propietarul casei?

3. Pot sa fac un pre-contract de vinzare-cumparare prin care sa incasez banii pe pamint ?
4. Este posibil ca in acest pre-contract sa dau cumparatorului dreptul de a se ocupa de lucrarile de cadastru si intabulare? (cineva mi-a spus ca nu mai este voie sa vinzi fara intabularea facuta)

sau

trebuie sa fac pre-contract de vinzare-cumparare si sa dau altei persoane decit cumparatorul procura pentru a face in numele meu lucrarile de cadastru si intabulare?


Cel mai recent răspuns: morosanucarmen , utilizator 20:21, 15 Februarie 2008
Da, sigur ca puteti... Era mai bine pentru el sa nu...
In acest caz insa, mentionati expres ca poate vinde catre oricune, inclusiv sa cumpere el insusi, fara a fi considerat conflict de interese...
Depinde acum si ce precizati referitor la pret, daca mentionati prin procura ca deja v-ati incasat pretul in intregime, nu mai conteaza... nu ar mai fi niciun conflict. Sau puteti mentiona, daca nu incasati pretul acum, puteti mentiona ca va vinde la pretul fix de... lei.
Depinde de ansamblul procurii daca este ok.
Mergeti la un avocat pentru intocmirea ei.
Puteti sa-mi spuneti cit costa o asemenea procura daca vind terenul cu 20.000 euro?

Mii de multumiri!
Nu vad de ce sa va ia notarul bani la pretul pamantului... Si apoi, ce conteaza costul, presupun ca va plati cumparatorul, nu?
Oricum, nu e scumpa o astfel de procura, insa daca vreti sa fie corecta si pentru dv., cel mai bine e sa nu o faceti la notar, sa v-o intocmeasca un avocat... Sau, daca vine cumparatorul cu modelul lui, sa v-o citeasca si explice un avocat...
Daca, totusi, notarul vrea plata la valoarea banilor (caci acea procura ar fi si chitanta descarcatoare intre parti), atunci puteti face doua chitante de mana, la fel, intocmite corect si scapati de banii aruncati pe notar. E la fel de valabila, puteti chiar s-o faceti in trei exemplare si al treilea exemplar sa-l lasati in pastrare unei terte persoane, poate chiar la notar (aici depinde insa de notar si despre cum puneti problema, caci din asta el nu castiga... puteti trece in procura insa acest lucru si atunci notarul e obligat:) ).
Parerea mea: nu faceti fara un avocat.
Intocmirea unei procuri la notariat are un pret fix si nu depinde de valoarea cu care vindeti terenul. Eu am platit pentru o procura in jur de 80 lei.
Asa e, autentificarea costa in jur de 100 de lei. Nu e pret chiar fix, depinde si de unde e "asezat" notariatul... Oricum, elis, daca acel act tine loc si de chitanta descarcatoare? Se ia numai taxa fixa? De ce?

Alte discuții în legătură

Cum pot vinde un teren fara intabulare? morosanucarmen morosanucarmen Vreau sa vind un teren intravila de 1 ha pentru care nu am facut cadastrul si intabularea. Este posibil sa-l vind, urmind ca persoana care cumpara sa faca ... (vezi toată discuția)
Tot pamintul.. morosanucarmen morosanucarmen Eu am Titlu de Propietate pe 1 ha de pamint. Am aflat ca o persoana a construit in timpul colectivizarii o casa pe pamintul meu si acum a obtinut Titlu de ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale antecontract si contract v-c imobil Lulica Lulica Buna seara In cazul in care inchei un antecontract de v-c la un notar pe jumatate din suma negociata pentru cumpararea imobilului, achit niste taxe ... (vezi toată discuția)