avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierderi de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierderi de apa

BUNA tuturor....locuiesc in orasul CARANSEBES si as dori sa pun o intrebare....vi se pare normal ca la un consum de apa rece contorizat cu apometre [ 8m cubi] sa platesti pierderi 9 m cubi ???ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:58, 31 Octombrie 2010
albertokurtyan a scris:

- neluarea in seama a contorilor pentru apartamentele care nu raporteaza index in luna respectiva, desi au contori. neluarea in seama a contorilor fara verificare metrologica;


Au existat situatii in care asociatii de proprietari ,la apartamente contorizate ,au impus valori suplimentare nejustificate,respectivii proprietari nu au reusit solutionare amiabila a situatiei si au actionat asociatia in instanta
Instanta de judecata a dispus hotarare ramasa irevocabila , care precizeaza ca impunerile suplimentare consum utilitati nejustificate sunt nelegale
gasiti f. multe informatii pe GOOGLE.av.albertokurtian a relatat o mare parte din cauze si sunt inca f.multe in ceea ce privesc pierderile.punctul meu de vedere este ca pierderile trebuiesc calculate in functie de consumul fiecarui apartament ,nu in mod egal (se calculeaza un indice de pierdere)
@FURDI74
Nu, nu este corect, probabil aveti mari distorsiuni de citire, inregistrare a contoarelor de apa sau vreo avarie importanta si tarziu remediata la coloanele principale de apa.
Ar trebui facuta o verificare, o citire cat mai urgenta a contoarelor din apartamente , daca aceasta situatie se mai repeta si luna viitoare sau daca se tot repeta de lunile trecute.

@vasi49
In ce masura este relevant consumul de apa al unui apartament X in impartirea pierderilor de apa daca:
- se sparge, se fisureaza, o teava;
- robinetele si wc-urile de la unele apartamente din scara respectiva curg la picatura (neinregistrat de contorul casnic, dar adunate de la toata scara sunt inregistrate ca si consum la contorul de bransament)
- unii locatari nu declara sau declara eronat consumul din luna respectiva, astfel incat consumul lor real este mai mare decat consumul pus pe liste - si deci pierderea mai mare;
- nu se declara consumul corect in aceeasi zi si la aceeasi ora cu cel citit de catre furnizori pe contoarele de bransament?
Niciunul.

Singurul motiv unde ar conta acest aspect al consumului ar fi montarea defectuoasa a contorului (vertical - gresit, in loc de orizontal - corect) si chiar si in acest caz nu se stie cat influenteaza acest motiv vicierea masurarii consumului pe apometru!
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
elga50, moderator
Au existat situatii in care asociatii de proprietari ,la apartamente contorizate ,au impus valori suplimentare nejustificate


La noi la asociatie aveam o hotarare speciala care detalia regulile de calcul si distributie a consumului de apa.
Cei care nu permiteau citirea indexului erau sanctionati cu o suma egala cu pierderea de apa distribuita pe apartament si nu ii era luata in seama citirea. Era considerat ca nu are apometru in luna respectiva.
Toate bune si frumoase. Oamenii cinstiti erau fericiti. Nu mai plateau pierderi.

Dar din pacate, a trebuit sa renuntam la sistem, deoarece pierderile ramineau uriase... si in fiecare luna ele erau distribuite la un numar de 7,8 apartamente (fara contor sau contravenienti) si se ajunsese la o suma uriasa de pierdere pe apartament, in jur de 7, 8 milioane.

Am decis sa renuntam la sistem (desi era perfect cinstit si acceptat de toata lumea) deoarece nu puteam, totusi, sa punem amenzi lunar asa de mari.

Frustarea noastra a ramas: nu am descoperit nici pina in prezent de unde provin pierderile, care sunt uriase. Este o suma exact dubla fata de suma tuturor contorilor cititi.
Contorii sunt toti verificati metrologic, sunt cititi vizual lunar, de o persoana desemnata special... dar tot nu stim de unde provin pierderile.

Am chemat specialisti, au schimbat contorul blocului, au verificat toate sistemele... nimic.
Nu stie nimeni pe unde pierde blocul 150-180 mc in fiecare luna. Este un bloc turn cu 140 de garsoniere.

Ma gindeam la ce a spus un coleg mai inainte... la o distribuire proportionala a pierderilor cu consumul. Cel mai mic consum ar fi de 0 mc si cel mai mare este de 10,11 mc. Nu stiu ce sa zic.

Noi nu am gasit solutia. Nu exista nicio avarie si totusi sunt pierderi uriase. Probabil ca picatura chinezeasca este mult mai puternica decat am crezut, si picaturile insumate... fac 150 "tone" de apa in fiecare luna.

Alberto Kurtyan
Noi am adoptat in Comitetul executiv un regulament pentru citirea, calcularea, repartizare apei si a diferentelor fata de factura. Acesta a fost adoptat de mai buine de 2 ani si am avut de atunci foarte mici probleme. Dar in anul 2008 noi am schimbat toate coloanele de alimentare si scurgere a apei din subsolul tehnic. Daca inainte de aceasta lucrare in subsol era apa de 20-30 cm , acum se poate intra in subsol in papuci de casa.
Cititi si va inspirati din regulamentul nostru postat pe acest forum:
www.avocatnet.ro/content/con...

Alte discuții în legătură

Factura apa prea mare sebastian70 sebastian70 Buna ziua,as dori o lamurire daca se poate,locuiesc intr-un bloc al primariei,avem toti montate apometre individuale,dar de fiecare data cand ne vine factura ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)
Pierdere de apa orsaia2006 orsaia2006 am urmatoarea intrebare ...daca un propietar din cadrul unei as de prop refuza sa plateasca suma de 3 ron ,suma ce reprezinta pierderea de apa pe parte comuna ... (vezi toată discuția)