avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc.

Buna seara,
Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, muzica) de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc... Mentionez ca acest tip de site-uri are doua variante: una pentru userii cu cont( premium) si alta pentru cei care descarca gratis( free)... Este o problema la care ma gandesc de ceva timp si as vrea sa stiu care este platforma legala in ceea ce o priveste... Mi s-ar parea destul de ciudat ca un utilizator de rand al internetului sa fie acuzat de ceva atata timp cat aceste site-uri isi permit sa publice si sa dea posibilitatea de descarcare gratuita a diferitelor produse... Ce spune legea noastra in legatura cu acestea?!?

Va multumesc mult,
Mirela
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 14:05, 6 Decembrie 2010
Aveti dreptate, a beneficia de o opera fara acordul titularului drepturilor de autor nu este nici moral, nici legal. Doar ca nu este infractiune.

Legea dreptului de autor
[ link extern ]


Art. 139^8
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 40.000 lei (RON) punerea la dispozitie publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.
Art. 139^9
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 10.000 lei (RON) la 40.000 lei (RON) reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator in oricare dintre urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna.
Art. 140
(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda de la 10.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON) urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:
a) reproducerea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
b) distribuirea, inchirierea sau importul pe piata interna al operelor ori al produselor purtatoare de drepturi conexe, altele decat marfurile pirat;
c) comunicarea publica a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
d) radiodifuzarea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
e) retransmiterea prin cablu a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
f) realizarea de opere derivate;
g) fixarea in scop comercial a interpretarilor sau a executiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune.


In cazul BitT, ceea ce descarci ilegal devine simultan disponibil altora in retea, deci cade in opinia mea sub Art. 139^8. La DC este in 95% din cazuri o situatie similara, cu exceptia cazului in care zona ta de share contine fisiere neprotejate sau asupra carora detii drepturile (ex: videoclipuri proprii).

In cazul descarcarii de pe rapidshare, observ ca beneficiezi de o opera pe care altcineva a raspandit-o, la fel cum ne uitam pe Youtube la diferite clipuri publicate ilegal, care urmeaza sa fie sterse. Daca nu raspandesti mai departe, nu este infractiune. Cel care descarca nu este complice, el necontribuind la fapta punerii la dispozitia publicului, care este incriminata.

Titularul drepturilor de autor ar putea demara o actiune civila pentru obtinerea costului licentelor (plus un supliment punitiv), dar n-am auzit de spete in acest sens decat in cazul software-ului nelicentiat folosit de diferite firme, unde exista marturii in acest sens etc.
După ce ai descărcat filmele, şterge-le din lista fisierelor partajate cu altii.

La urma urmei internetul este plin de muzica, filme si programe gratuite, fara vreun copyright.

Este foarte greu sa iti dai seama care sunt protejate si care nu.

De altfel, infractiunea presupune intentia. Sunt amendati sau condamnati (foarte rar) doar cei care disemineaza astfel de bunuri pentru profit sau cu intentia clara de a incalca dreptul titularului dintr-un motiv sau altul.

Alberto Kurtyan
ToS si PP de la rapidshare si altele spun ca e 100% raspunderea userului care face sharing de fisiere. Deci daca puneti materiale sub incidenta de copyright, raspundeti pentru asta, in caz de vreo investigatie.
Intrebarea mea nu se refera la cei care pun, ci la cei care descarca pentru uz personal fara a transmite altora fisierele respective...
Vi s-a raspuns, cel care descarca nu este vinovat de vreo infractiune.

Alte discuții în legătură

Genul asta de upload poate fi considerat piraterie? blister blister Buna seara. As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie: Stim cu totii ca programele care permit downloadul materialelor, care au drepturi de autor, in ... (vezi toată discuția)
Torrent m1ha1g m1ha1g E legal să downloadezi torrente ? Singurul contact cu utilizatorul e: - cu softul de download: bitTorrent/uTorrent - cu siteul de torrente Niciunde nu ... (vezi toată discuția)
Legea copyrightului danutza40 danutza40 Buna ziua,va solicit din nou ajutorul in legatura cu patania unei amice!Zilele trecute s-a pomenit la usa apartamentului cu un domn si o doamna, inspectori, ... (vezi toată discuția)