avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel national pe anii 2007-2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel national pe anii 2007-2010

Buna ziua,

Am mai multe nelamuriri legate de acest articol (reprodus mai jos): in primul rind puteti sa-mi spuneti daca este legal ca 2 parti (in speta patronatul si sindicatul) sa poata dispune de drepturile salariale ale unor terti (in speta nemembrii de sinducat) si daca da, atunci ce parere aveti de articolul de mai jos, modul de redactare, etc.?
Parerea mea este ca acest asa zis articol poate fi interpretat in fel si chip. de pilda la ce "salariu" face referire? Pe ce perioada de timp se intinde aceasta contributie? o luna, 2, 30? cine administreaza acest fond? unde sint eventualele drepturi si facilitati pe care ar trebui sa le avem ca si platitori din moment ce platim ca si sindicalistii? cine ma poate obliga ce sa fac cu banii mei din moment ce-mi negociez singur salariul? este o forma mascata de jaf. Bani care nu pot fi controlati si care sint "colectati" cu forta ca sa nu folosesc alt termen. In cazul meu, in ultimii 2 ani sindicatul a reusit o "marire" de 95 ron in comparatie cu 310 ron cit am negociat direct cu patronatul. si atunci va intreb inca o data: e legal acest articol? si mai important: cum se poate combate acest abuz? pot impiedica aceste plati din moment ce la nivel de companie s-a semnat un contract colectiv care stipuleaza asa ceva?
Va multumesc.

Dan Coroma
Inginer, Constanta


"Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu, dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective."
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 21:11, 18 Octombrie 2010
Mai mult decit atit, o terta parte (sindicat/patronat) dispune de banii mei. Daca ma duc sa discut problema cu patronatul sint trimis la sindicat si vice-versa.
Apreciez foarte mult parerile Dvs. avizate dar in cazul meu (si probabil a citorva mii din compania mea) contractul va intra in vigoare la 1 Martie si totusi nu stiu ce este de facut practic pt a impiedica acest abuz. Parerea mea este ca se creeaza un precedent periculos (tot e la moda cuvintul:)). Inteleg nevoia sindicatelor de a avea cit mai multi cotizanti dar nu mi se pare normal sa-i iei pe toti cu arcanul, scuzati expresia si sa-i pui sa plateasca. ITM-ul este o solutie? Imi cer scuze daca tot "pling" dupa solutii practice dar in "incilceala" asta incerc sa gasesc ceva simplu cu ajutorul Dvs. (daca e posibil) pt rezolvarea situatiei.
Multumesc.
asta duce - economic vorbind -la fortarea oamenilor sa intre in sindicat. Decat 0,6% degeaba mai bine 1% cu cateva facilitati.:D
ITM-ul nu este o solutie in acest caz, va vor spune ca CCM produce efecte pentru toti salariatii potrivit Legii nr.130/1996
Ar fi fost bine, dar de fapt se intentioneaza sa se perceapa 1% din salariul brut si nu de incadrare (art. 103 din CCMN nementionind la ce salariu se face referire, nici daca plata va fi lunara sau doar pt timpul aferent negocierilor, cu care in principiu as fi de acord).
Intentionez ca dupa aparitia si intrarea in vigoare a contractului (1 Martie) sa fac o cerere catre Companie prin care sa solicit ca aceasta plata sa nu se faca din motivele expuse de Dvs. si de mine in mesajele anterioare. In cel mai rau caz sa mi se retina procentul stabilit (0.6-1% din salariul de incadrare) pe perioada aferenta negocierilor. Cum ramine totusi cu SCOPUL acestei contributii care este acela al unei organizatii sindicale din care nu fac parte?
As avea nevoie totusi de ajutorul Dvs. pt. a redacta cit mai profesionist si relevant motivele acestei cereri.
Credeti ca se poate?
Va multumesc anticipat.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2008
coromadaniel, utilizator
Si un contract colectiv, ca orice contract, poate fi atacat si cred ca s-ar putea gasi ceva motive pentru o constatate a nulitatii absolute a acelei clauze.
Parca Sindicatul era ala care apara drepturile salaraiatilor rezultand din ...(inclusiv ccm) si nu acela care, folosindu-se de ccm imi baga mana adanc in buzunar.
Da apara, dar cand este vorba de bani pe care ii administreaza nu cred ca mai apara interesele membrilor de sindicat:D

Alte discuții în legătură

Art.103-contract colectiv de munca la nivel national-lamuriri kaliteea kaliteea Buna ziua, Citez:\"Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante ... (vezi toată discuția)
Lamuriri contributie nemembri sindicat teodora27 teodora27 Buna ziua, Am citit despre acest subiect raspunsurile din acest forum dar am ramas cu 3 nedumeriri: 1. sunt sau nu obligati liderii de sindicat sau ... (vezi toată discuția)
Nemembrii de sindicat platesc fond negociere laura1964 laura1964 Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca unitatea sa opreasca fond de negociere nemembrilor de sindicat si daca este legal conform carei legi. (vezi toată discuția)