Dl. Danilet nu a terminat INM-ul. A intrat in sistem in 1997 cu examen direct pe post de stagiar, la varsta de 22 de ani...Pe vremea aceea se sustinea un examen unic la nivelul Ministerului Justitiei cu 3 posibilitati de valorificare: 1. admitere direct pe post ca magistrat stagiar pentru o durata de 6 luni cu sustinere examen de definitivat:; 2. admitere la INM cu o durata a cursurilor de 1 an, urmata de stagiu de 3 luni si definitivat; 3. admitere in aparatul propriu al Ministerului Justitiei pe post de consilier asimilat magistratilor. Era o modalitate asemanatoare cu proiectul unificarii modalitatii de admitere in magistratura propus la inceputul anului de CSM.
Domnul Danilet propune o modificare esentiala a sistemului de recrutare a magistratilor care sa conduca la cresterea standardului de calitate si integritate.
Desi nu a avut vechime la admiterea in sistem (unii dintre voi, gen MedEx nici nu ar concepe un judecator la 22 de ani, nu?), dumnealui nu se opune examenului de admitere pentru cei cu 5 ani vechime, dar propune imbunatatirea formarii initiale.
[ link extern ]
La raspunsul la penultima intrebare de mai sus gasiti ideea ca este de acord cu modalitatea de admitere direct pe post (el insusi fiind un rezultat al acestei modalitati). In programul de campanie de pe blogul personal veti gasi insa si critici aduse folosirii excesive a acestei modalitati de admitere, care s-a transformat din exceptie in regula.
PS. Desi sunt INM-ist, sper sa observati ca sunt fair-play cu voi, dar nu pot sa nu remarc atitudinea ostila si prejudecatile unor membri ai acestui forum la adresa auditorilor de justitie. Exista multe clisee false despre INM: ca se reia teoria din facultate, ca se pune accentul pe teorie, ca nu se invata nimic practic etc. Realitatea este ca toate examenele sunt practice, constand in rezolvarea de spete si redactarea de hotarari/rechizitorii + acte procedurale. Se fac inclusiv procese simulate. INM-ul are deficientele sale,si nu putine, iar acestea pleaca inca din momentul selectiei candidatilor, punandu-se accentul preponderent pe memorie. Va asigur insa ca am foarte multi colegi de calitate, care desi poate nu au inca experienta necesara, pana vor ajunge judecatori stagiari vor fi redactat peste 50 de hotarari judecatoresti verificate de magistrati cu vechime in functie. Si asta fara a lua in calcul zecile de examene teoretice si practice la care suntem supusi in perioada celor 2 ani, plus examenul de absolvire. De exemplu, desi sunt in practica, peste o saptamana am 2 examene la INM care vor consta in redactarea a 2 hotarari judecatoresti, una in civil si una in penal, pe spete inspirate din realitate, despre care nu stiu inca nicio informatie. Vi se pare superficiala pregatirea? Daca tot aveti pretentia ca sunteti maturi in gandire, mi-as dori din partea voastra o dovada a decentei in exprimare si a acceptarii unor lucruri noi, pe care poate nu ati avut sansa sa le cunoasteti. Se zice ca intelepciunea vine cu varsta...Intelpciunea inseamna insa si intelegerea celuilalt.