avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... ADMITERE MAGISTRATURA MARTIE 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

ADMITERE MAGISTRATURA MARTIE 2011

Salutare celor cu note sub 7.00,
stiu ca va este foarte greu si ca acum va lingeti ranile, dar fruntea sus.
"NU MOR CAII CAND VOR CAINII":P

Eu am avut un soc emotional dupa examen...am plans 1 ora si eram hotarata sa nu mai incerc si a treia oara.Am gresit iar prosteste, nu m-am concentrat destul...efectiv nu stiu ce s-a intamplat cu mine, dar, acum nu mai are rost sa gasesc scuze.

Dar, am ajuns acasa, mi-am privit fetita si mi-am adus aminte pentru ce lupt.
Asa ca pana la 1decembrie nu pun mana pe nicio carte.
Dupa aceea de la capat!

Va astept pe toti sa reveniti in forta.
15 semnatari pana acum. Mai astept date personale.
Dl. Danilet nu a terminat INM-ul. A intrat in sistem in 1997 cu examen direct pe post de stagiar, la varsta de 22 de ani...Pe vremea aceea se sustinea un examen unic la nivelul Ministerului Justitiei cu 3 posibilitati de valorificare: 1. admitere direct pe post ca magistrat stagiar pentru o durata de 6 luni cu sustinere examen de definitivat:; 2. admitere la INM cu o durata a cursurilor de 1 an, urmata de stagiu de 3 luni si definitivat; 3. admitere in aparatul propriu al Ministerului Justitiei pe post de consilier asimilat magistratilor. Era o modalitate asemanatoare cu proiectul unificarii modalitatii de admitere in magistratura propus la inceputul anului de CSM.
Domnul Danilet propune o modificare esentiala a sistemului de recrutare a magistratilor care sa conduca la cresterea standardului de calitate si integritate.
Desi nu a avut vechime la admiterea in sistem (unii dintre voi, gen MedEx nici nu ar concepe un judecator la 22 de ani, nu?), dumnealui nu se opune examenului de admitere pentru cei cu 5 ani vechime, dar propune imbunatatirea formarii initiale.
[ link extern ]
La raspunsul la penultima intrebare de mai sus gasiti ideea ca este de acord cu modalitatea de admitere direct pe post (el insusi fiind un rezultat al acestei modalitati). In programul de campanie de pe blogul personal veti gasi insa si critici aduse folosirii excesive a acestei modalitati de admitere, care s-a transformat din exceptie in regula.

PS. Desi sunt INM-ist, sper sa observati ca sunt fair-play cu voi, dar nu pot sa nu remarc atitudinea ostila si prejudecatile unor membri ai acestui forum la adresa auditorilor de justitie. Exista multe clisee false despre INM: ca se reia teoria din facultate, ca se pune accentul pe teorie, ca nu se invata nimic practic etc. Realitatea este ca toate examenele sunt practice, constand in rezolvarea de spete si redactarea de hotarari/rechizitorii + acte procedurale. Se fac inclusiv procese simulate. INM-ul are deficientele sale,si nu putine, iar acestea pleaca inca din momentul selectiei candidatilor, punandu-se accentul preponderent pe memorie. Va asigur insa ca am foarte multi colegi de calitate, care desi poate nu au inca experienta necesara, pana vor ajunge judecatori stagiari vor fi redactat peste 50 de hotarari judecatoresti verificate de magistrati cu vechime in functie. Si asta fara a lua in calcul zecile de examene teoretice si practice la care suntem supusi in perioada celor 2 ani, plus examenul de absolvire. De exemplu, desi sunt in practica, peste o saptamana am 2 examene la INM care vor consta in redactarea a 2 hotarari judecatoresti, una in civil si una in penal, pe spete inspirate din realitate, despre care nu stiu inca nicio informatie. Vi se pare superficiala pregatirea? Daca tot aveti pretentia ca sunteti maturi in gandire, mi-as dori din partea voastra o dovada a decentei in exprimare si a acceptarii unor lucruri noi, pe care poate nu ati avut sansa sa le cunoasteti. Se zice ca intelepciunea vine cu varsta...Intelpciunea inseamna insa si intelegerea celuilalt.
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
ContSters170696, utilizator
@ un.coleg:
Nu ma numar printre cei cu 5 ani vechime care au o problema cu INM-istii.
Daca as mai avea 25 de ani (sau daca la 25 de ani as fi avut mintea de acum) as face INM-ul pe care il consider ca fiind modalitatea cea mai nimerita pt a intra in sistem. Adevarata formare profesionala la INM se capata.
Problema mea e ca am 35 de ani si 2 copii de intretinut ceea ce face greu de conceput varianta de a sta "in studentie" vreo 2 ani la Bucuresti (in timp ce sotia sta cu copiii la Piatra-Neamt facand pe bona - fapt ce atrage cu sine demisia de la actualul sau loc de munca) E greu de crezut ca putem trai 4 persoane din bursa de auditor de justitie.:D
Asa ca ma vad nevoit sa aleg varianta "direct pe post" desi, intr-o lume perfecta, mi-ar fi placut ca, inainte sa intru in paine ca magistrat, sa ma fi format profesional asa cum trebuie. Adica INM plus stagiatura.
Pt. ca, pe langa faptul obiectiv al unei mai bune formari profesionale, anii de INM si cei de stagiatura ajuta foarte mult si la nivelul increderii in propriile... capacitati atunci cand intri in paine ca magistrat definitiv.
Ceea ce nu e cazul in situatia in care intri direct definitiv prin modalitatea "direct pe post". Cele 6 luni de formare prevazute de lege (doar 3 saptamani in realitate) nu sunt suficiente pt. mine.
Nici n-am in urma vreo 20 de ani de avocatura ca sa pot sa afirm ca nu ma mai poate lua nimic prin surprindere.

Vorbesc doar in numele meu, fireste.
@davegahan
Am colegi trecuti binisor de 35 de ani, si cu copii acasa (ce-i drept, locuiesc in Bucuresti), deci niciodata nu e prea tarziu:D Unii dintre "tinerii" mei colegi sunt printre cei mai buni prieteni ai mei pe care ii apreciez mult pt ca au intr-adevar acel echilibru intern din care va izvori in viitor chibzuinta si discernamantul potrivit unor magistrati foarte buni. Esti un tip istet si de aceea imi permit o intrebare directa: daca remuneratia auditorilor de justitie s-ar situa la nivelul salariului unui magistrat stagiar (cu vechimea ta ai castiga putin peste 30 de milioane), ti-ar fi la fel de greu sa pleci din Piatra - Neamt pentru un an si 8 luni (atat dureaza efectiv inm-ul, din care mai scazi si o luna jumate de vacanta de vara)?Astept un raspuns sincer.
Eu m-am raportat la suma de 15 milioane net (atat cat am inteles ca e bursa unui auditor de justitie in prezent).
Daca ar fi vorba de 30 de milioane as lua cu siguranta serios in calcul faptul de a face INM-ul.
Si acum iau in calcul varianta INM (m-am inscris la examenul din 23 ianuarie) dar mai mult de nevoie, ca sa ma mentin in priza cu invatatul (ceea ce nu reusesc, din pacate) pt. un eventual (si mult sperat) examen direct pe post in martie.
Evident ca daca as lua examenul de INM de peste 2 saptamani (ceea ce e cam greu de crezut avand in vedere starea psihica actuala si lipsa motivatiei imediate de a invata) si nu s-ar organiza examen direct pe post in martie, as face INM-ul.
Dar sunt prea multi de "daca".

Chiar asa, cat e acum bursa de auditor de justitie?

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura 2011 ursuletz ursuletz Am auzit niste zvonuri ca ar fi posibila organizarea unui examen de admitere pentru cei cu vechime in luna mai. Chiar pe un topic al acestui forum am citit, ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura examen aproape reusit musty musty Salutare tuturor celor care urmaresc aceasta sectiune a forumului! Eu, unul, nu sunt un membru nici prea vechi si nici foarte activ... m-am concentrat mai ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)