va solicit si eu ajutorul intr-o speta :
aceiasi problema o am si eu, ...
o contestatie la dispozitia Primarului de respingere a unei notificari facuta la legea 10/2001:
- in 22.04.2004 s-a pronuntat Tribunalul sectia civila, a anulat dispozitia si a obligat la analizarea notificarii pe fond privind restituirea in natura a imobilului si emiterea unei alte dispozitii/decizii motivate in temeiul legii 10/2001;
- in 22.10.2004 s-a pronunta Curtea de Apel sectia civila, respinge apelul Primarului, mentine solutia din prima instanta, decizia este DEFINITIVA;
- in 08.09.2005 s-a pronuntat ICCJ sectia civila, respinge recursul Primarului, mentine solutia din prima instanta, decizia este IREVOCABILA; (in feb.2006 a fost comunicata decizia)
in ianuarie.2007 am investit cu formula executorie sentinta civila ramasa definitiva+irevocabila.
Prezentandu-ma la executorul judecatoresc in apr.2008, acesta mi-a spus ca titlul executoriu este prescris, fiindu-i aplicabila prescriptia de 3 ani, astfel ca hotararile judecatoresti nu se mai pot pune in executare silita.
Mi-a explicat ca sentinta civila/Tribunal + decizia civila/Curtea de apel(definitiva) se puteau executa in "snur" inca de la pronuntarea/comunicarea din data de 22.10.2004, iar datorita faptului ca nu le-am pus in executare si pentru ca au trecut mai mult de 3 ani din 22.10.2004 => a operat prescriptia de executare.
juristii primariei zambesc a satisfactie ... sa nu mai spun ca nici pana in prezent nu au solutionat dosarul de revendicare, notificarea fiind depusa in iun.2001
Intrebari:
1) prescriptia este de 3 ani ori 10 ani ?
2) opereaza din 22.10.2004 pronuntarea definitivei ori feb.2006 comunicarea irevocabilei
3) daca aveti o sugestie/sfat ... ar fi binevenit
va multumesc anticipat.
Conform art. 405 C.pr.civ., termenul de prescriptie in materia actiunilor reale imobiliare (revendicare) este de 10 ani.
Gasiti un executor mai capabil..daca nu aveti va pot gasi eu unul.....
av. Alexandru R. Popescu
Daca obligatia din hotarare este de a face ceva, anume de a analiza hotararea pe fond, asta nu inseamna ca a fost o actiune reala...
Ati timbrat la valoarea imobilului? Nu, nu-i asa? Ati timbrat 10 lei, suma fixa...
Asta inseamna ca nu e actiune reala...
Dar depinde exact ce scrie in hotarare. Cititi cu atentie. Nu-l obliga pe primar sa va dea o decizie in sensul restituirii imobilului?
Pentru dumitru2000
Ma raliez opiniei lui Avlil. Consider ca termenul de prescriptie in cauză este de 3 şi nu 10 ani fiind vorba de o obligaţie de a face, chiar dacă este un bun imobil. Actiunile reale imobiliare sunt cele care au ca obiect ocrotirea dreptului de proprietate cu privire la un imobil. Trebuie studiată foarte bine acţiunea şi hotărârea instanţei, obiectul cauzei fiind cel care va decide, în final, dacă suntem în prezenţa unui termen de prescripţie general de 3 ani stabilit de Decretul nr. 167/1958 sau cel de 10 ani prevăzut de art. 405 alin. 1 teza a doua C.pr.civ.: "În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani. "
În conformitate cu art. 6 din Decretul nr. 167/1958, dreptul de a cere executarea silită în temeiul oricărui titlu executor se prescrie prin împlinirea unui termen de trei ani, iar potrivit art. 7 alin. (1) şi (2) din acelaşi act normativ, prescripţia începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită, iar în obligaţiile care urmează să se execute la cererea creditorului precum şi în acelea al căror termen de executare nu este stabilit, prescripţia începe să curgă de la data naşterii raportului de drept.
pentru david_tiberiu
Art. 372 C.pr.civ. dispune că: "executarea silită se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti ori al unui alt înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu."
Pentru ca o hotărâre judecătorească să dobândească caracterul de titlu executoriu, aceasta trebuie să parcurgă procedura învestirii cu formulă executorie prevăzută de art. 269 C.pr.civ. Învestirea cu formulă executorie nu se confundă cu forţa executorie a hotărârii. Forţa executorie este un atribut al hotărârii judecătoreşti iar învestirea cu formulă executorie are ca scop constatarea că toate cerinţele legii sunt îndeplinite pentru a se putea executa silit creanţa pe care acest înscris o constată.
Hotărârea judecătorească poate fi pusă în executare numai dacă a rămas definitivă sau a dobândit caracter irevocabil. Aceasta rezultă din interpretarea dispoziţiilor art. 374 alin. 1 coroborat cu art. 376 alin. 1 C.pr.civ. Astfel:
Art. 374. - (1) Hotărârea judecătorească sau alt titlu se execută numai dacă este învestit cu formula executorie prevăzută de art. 269 alin. 1, afară de încheierile executorii, de hotărârile executorii provizoriu şi de alte hotărâri sau înscrisuri prevăzute de lege, care se execută fără formula executorie.
Art. 376. - (1) Se învestesc cu formula executorie prevăzută de art. 269 alin. 1 hotărârile care au rămas definitive ori au devenit irevocabile, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri, pentru ca acestea să devină executorii, în cazurile anume prevăzute de lege.
"in 08.09.2005 s-a pronuntat ICCJ sectia civila, respinge recursul Primarului, mentine solutia din prima instanta, decizia este IREVOCABILA; (in feb.2006 a fost comunicata decizia)"
Termenul de prescripţie a executării silite curge de la data la care hotărârea a rămas irevocabilă, respectiv 08.09.2005, şi nu februarie 2006, deoarece recursul nu se comunică.