avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Promovare in clasa
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Promovare in clasa

Buna ziua! Lucrez intr-o primarie ,m-am angajat in urma cu 3 ani , ca persona contactuala calificata. Dupa nici un an am trecut la un alt compartiment din cadrul pimariei , ramanand tot contractual, avand functia de referent.In iunie 2010 , am absolvit facultatea de studii economice Hyperion -Bucuresti. In august 2010, am fost numita in functia publica de executie.
Acum colegii mei care au absolvit anul acesta studiile superioare au examen de promovare iar mie mi s-a spus ca eu nu am dreptul sa dau acest examen deoarece in momentul cand am absolvit studiile (iunie 2010), nu eram functionar. (functionar public devenind in august 2010).Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca e corect asa ceva .Multumesc !
mihaicalinescu2005 a scris:

trebuie avut in vedere faptul ca, userul nu a intrat in corpul f.p. prin recrutare, caz in care, voluntar a optat pentru o functie publica de clasa III, cand s-a prezentat la concurs., ci i s-a transformat postul.
una peste alta...personal, nu dau prea multe parale pe "spetele" celor de la ANFP, daca vreti sa convingeti, dati-mi o baza legala, ca se refera numa la aia de termina scoala de pe un an pe altul. :)

1. Voluntar? :( Pe bune? :(
I-a pus cineva pistolul la tampla ca sa fie functionar public?#-o...
Cred ca avea posibilitatea sa refuze si sa fie concediat in urma desfiintarii functiei contractuale...:stunned:

2. V-am dat baza legala cu privire la atributiile ANFP, care acorda asistenta de specialitate in domeniul functiei publice, oare cate institutii publice (nu persoane particulare...) nu respecta recomandarile scrise ale ANFP doar pentru ca nu "dau prea multe parale" pe acestea?...:))

3. Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici

ART. 68 (1) În urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, funcţionarii publici de execuţie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii.

Din textul de mai sus, logica si bunul simt! ... imi spune ca persoana trebuie sa fie prima data functionar public si abia dupa dobandirea acestei calitati trebuie sa absolve studii de nivel superior ca sa poata beneficia de promovarea in clasa.:hammer:

Concluzie: chiar daca anterior dobandirii functiei publice pe studii medii, respectivul a terminat 100 de facultati, nu va beneficia de promovare in clasa decat daca mai termina inca una dupa ce are calitatea de functionar public.

upssssssssssssssssssssssss
nu mi-a pus nimeni pistolul la tampla, ca sa devin functionar , si vreau sa zic ca lucrez si acum ca functionar public exact in acelasi loc de munca , nu mi s-a desfintat postul , insa nici nu am fost informata ca nu voi mai putea fi promovata in urma absolvirii studiilor, desi inaugust aveam dela depusa diploma de licienta
nu trebuia sa ma anunte cineva si pe mine , ??????????sau nu trebuia atunci cand am fost numita functionar sa mi se ia in calcul studiile -eram deja absolventa???
Logica si principiile de interpretare juridica suna cam asa: "unde legea nu distinge, nici legiuitorul nu trebuie sa o faca"!! Atata vreme cat intr-o lege/alt act normativ nu scrie negru pe alb ca trebuie sa faci facultatea dupa ce esti numit intr-o functie publica de clasa inferioara pentru a putea promova in clasa, trebuie sa fiu de acord cu colegul @mihaicalinescu. Ce se intampla in practica actuala este o uzanta, bazata, de multe ori, si pe indrumarile ANFP-ului (care nu au forta juridica, pana una alta) si pe o lipsa de coerenta legislativa pe care nimeni nu se oboseste sa o corecteze. O interpretare legislativa cu forta de izvor de drept ar fi, poate, un "recurs in interesul legii" pe problema in cauza, insa nu stiu cati functionari publici au dat in judecata ANFP-ul/institutiile angajatoare pe aceasta problema pentru a se strange suficiente spete care sa justifice promovarea unui recurs in interesul legii...
In cazul dvs.parerea mea este ca oricum nu aveati de ales,pentru ca doreati sa fiti trecuta pe studii superioare.Deci ,asta e! Toti am trecut prin aceeasi procedura.Daca postul dvs.a fost desfiintat inseamna ca trebuia sa primiti o dispozitie de destiintare a postului si alta de numire in noul post de unde rezulta treaba ca stiati.Mai apoi daca nu erati functionar public si erati contractuala erati pe alte grile de salarizare,altele decat a functionarilor publici,deci nu aveti ce sa imputati in acest sens institutiei.Daca nu vi se poate transforma postul actual ,atunci cred ca puteti fi promovata pe post cu studii superioare,in interesul institutiei si cu acordul primarului.Cereti parerea celor de la resurse umane,cre pot solicita ANFP pentru la anul un post special pentru dvs.la care va inscrieti la concurs.Deci situatia are rezolvare,dar dureaza .
"Logica si principiile de interpretare juridica suna cam asa: "unde legea nu distinge, nici legiuitorul nu trebuie sa o faca"!! Atata vreme cat intr-o lege/alt act normativ nu scrie negru pe alb ca trebuie sa faci facultatea dupa ce esti numit intr-o functie publica de clasa inferioara pentru a putea promova in clasa, trebuie sa fiu de acord cu colegul @mihaicalinescu."

Sunteti tare la faza asta cu scrisul negru pe alb, absolut beton!:):D =D>

Apropos de interpretare juridica,va rog sa efectuati o interpretare sistemica a art. 68 alin. (1) si a textelor de mai jos :)

promovare - modalitatea de dezvoltare a carierei funcţionarilor publici prin ocuparea unei funcţii publice de nivel superior celei deţinute ca urmare a îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege şi a promovării concursului sau examenului organizat în vederea promovării.
Cariera în funcţia publică cuprinde ansamblul situaţiilor juridice şi efectele produse, care intervin de la data naşterii raportului de serviciu al funcţionarului public până în momentul încetării acestui raport, în condiţiile legii.

D-na, atata timp cat promovarea e modalitatea de dezvoltare a carierei functionarului public si nu a personalului contractual sau a altei calitati avute inainte de functia publica, nu e evident :) ca legea se refera la situatia doamnei doar de cand este functionar public, adica studiile absolvite dupa numirea in functia publica?#-o
Tocmai de asta nu scrie negru pe alb ca e vorba de studiile de dupa numirea in functia publica (cum ati dori dvs. :))) ), pentru ca atunci cand se refera la cariera în funcţia publică, pe legiuitor nu il intereseaza ce a facut respectiva inainte de functia publica, putea sa fie doar absolventa de liceu sau sa aiba x facultati, masterate sau postuniversitare, doctorate sau alte specializari - atata timp cat a fost de acord cu o functie publica pe studii medii, ghinion!...:(

"nu trebuia sa ma anunte cineva si pe mine , ??????????sau nu trebuia atunci cand am fost numita functionar sa mi se ia in calcul studiile -eram deja absolventa???"

Sau institutia nu a stiut (ati depus copie dupa adeverinta de licenta si cerere de promovare in iunie?) ca sunteti absolventa de studii superioare ca sa va transforme postul intr-o functie din clasa I (debutant bineinteles...), sau poate dimpotriva, institutia a considerat ca pentru atributiile respective nu are nevoie de o persoana cu studii superioare, ca doar si ca personal contractual erati incadrata tot pe studii medii (si daca ar fi vrut, banuiesc ca puteau sa va promoveze din referent in inspector de specialitate in perioada iunie-august si apoi sa va transforme postul din inspector de specialitate sau economist in functie publica: inspector/expert sau altceva)...

Atata timp cat ati acceptat o functie publica inferioara studiilor avute,chiar nu vad cum ati putea "convinge" institutia sa va "promoveze", cel mai indicat ar fi sa participati la un concurs de recrutare pentru o functie din clasa I.
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2010
Tanjiani, utilizator

Alte discuții în legătură

Promovarea functionarilor publici corinastrenc corinastrenc Am o nelamurire! Daca poate cineva sa ma ajute: Am absolvit studii superioare, după aceea m-am incadrat in functia de referent , clasa III, grad asistent, ... (vezi toată discuția)
Administratie publica c c Am absolvit facultatea de administratie publica in vara anului 2008, iar in primavara lui 2009 am obtinut prin concurs un post de functionar public intr-o ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa mihailivan mihailivan sunt functionar public incadrat in 2007 pe studii medii referent (nu au fost scoase la concurs posturi ptr studii superioare la acel concurs). am absolvit ... (vezi toată discuția)