avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme asociatie proprietari

1.Locuiesc intr-un bloc la care incalzirea se face cu agent termic de la RADET. In urma cu aproape 2 ani mai multi locatari ne-am racordat la reteaua de gaze naturale a orasului obtinand acordul vecinilor de a monta in scara blocului instalatiile aferente. Problemele incep abia dupa : o parte avem centrale de apartament pe gaze, o parte se incalzesc de la RADET. De catre cine se suporta cheltuieli aferente intretinerii conductelor de apa calda si caldura daca noi ne-am debransat de la aceasta retea (atentie cu acordul vecinilor) si avem instalatie separata?
Eu am citit HG400/2003 si nicaieri nu gasesc un articol care sa prevada si situatii in care exista 2 modalitati de distributie a agentului termic in acelasi bloc si modul de repartizare al cheltuielilor aferente. Se poate hotari prin Statutul Asociatiei modul de plata privind intretinerea instalatiilor in cazul in care intr-un bloc exista mai multe tipuri de centrale? sau exista alta modalitate?

2. In acelasi bloc fostul administrator si presedintele blocului pe care eu nu-i cunosc pt ca sunt un locatar mai nou, in urma cu cca. 4 ani au delapidat o suma de bani considerabila la vremea respectiva (aproximativ 100 milioane lei vechi) si nu s-a luat nici o masura.
Astazi in Adunarea Generala a Asociatiei s-a pus problema sa ii actionam in instanta. Este prea tarziu, exista o lege in care se spune ca aceste fapte se prescriu dupa o anumita perioada de timp?

MA POATEAJUTA CINEVA CU UN RASPUNS?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:45, 13 Septembrie 2008
anyme a scris:

cora2006 a scris:

În anul 2006, Ordinul ANRSC nr. 233/2004 a fost modificat prin Ordinul nr. 255/2006 din care rezultă că şi proprietarii de apartamente debranşate de la CET şi care au centrale termice proprii trebuie să suporte cheltuielile individuale de energie termică aferente părţilor comune din apartamente.

Imi puteti spune care este nr.art.unde se specifica asa ceva părţilor comune din apartamente?
in sectiunea2, art 12, alin (2) se prevede :
proprietarii de apartamente sau spatii cu alta destinatie decit cea de locuinta, desprinse de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, si care au alte surse individuale de caldura montate cu respectarea prevederilor legale, sint scutiti de achitarea contravalorii consumului de energie termica aferent instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna din interiorul spatiilor respective -coloane de incalzire-, daca asigura pe cheltuiala lor izolarea termica a acestora, in baza procesului verbal de constatare intocmit de comitetul executiv al asociatiei de proprietari/locatari. [...]
vezi pagina 5 din [ link extern ]
carol_lorac a scris:

anyme a scris:

cora2006 a scris:

În anul 2006, Ordinul ANRSC nr. 233/2004 a fost modificat prin Ordinul nr. 255/2006 din care rezultă că şi proprietarii de apartamente debranşate de la CET şi care au centrale termice proprii trebuie să suporte cheltuielile individuale de energie termică aferente părţilor comune din apartamente.

Imi puteti spune care este nr.art.unde se specifica asa ceva părţilor comune din apartamente?
in sectiunea2, art 12, alin (2) se prevede :
proprietarii de apartamente sau spatii cu alta destinatie decit cea de locuinta, desprinse de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, si care au alte surse individuale de caldura montate cu respectarea prevederilor legale, sint scutiti de achitarea contravalorii consumului de energie termica aferent instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna din interiorul spatiilor respective -coloane de incalzire-, daca asigura pe cheltuiala lor izolarea termica a acestora, in baza procesului verbal de constatare intocmit de comitetul executiv al asociatiei de proprietari/locatari. [...]
vezi pagina 5 din [ link extern ]

Cunosc legislatia respectiva,dar oricat am cautat nu am gasit aceasta fraza"părţilor comune din apartamente"si sa presupunem ca tevile de caldura si apa calda din apart meu sunt comune,cand se sparg de ce nu plateste asociatia?
Conductele de apa din apartamente pana la ramificatia catre robinetele apartamentului trebuie sa fie reparate pe banii asociatiei, de la ramificatie inauntru de catre proprietar. Tevile de caldura se repara tot pe banii asociatiei. In cazul in care proprietarul isi schimba caloriferele si tevile aferente aceste cheltuieli revin proprietarului. Altfel spus, verticalele sunt reparate de asociatie, orizontalele de catre proprietar.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
elga50, moderator
elga50 a scris:

Conductele de apa din apartamente pana la ramificatia catre robinetele apartamentului trebuie sa fie reparate pe banii asociatiei, de la ramificatie inauntru de catre proprietar. Tevile de caldura se repara tot pe banii asociatiei. In cazul in care proprietarul isi schimba caloriferele si tevile aferente aceste cheltuieli revin proprietarului. Altfel spus, verticalele sunt reparate de asociatie, orizontalele de catre proprietar.

Stiam si eu lucrurile astea,dar eu vroiam sa aduc in discutie alt aspect al problemei,cum ca toti ne batem in piept ca tevile si conductele fac parte din bunul comun al asoc.si noi cei cu centrale nu avem voie sa la modificam,dar cand e vb de plata daca ele se deterioreaza,tot individual le platim.Cu alte cuvinte,cum teava de caldura si conducta de apa din casa mea sunt comune cand eu in caz de deteriorare trebuie sa imi achit singura paguba?In asoc.toate reparatiile la partile comune sunt suportate de toti proprietari si daca aceste tevi si conducte din interiorul apart.meu sunt comune,la reparatia lor trebuie sa contribuie asoc in intregul ei pentru ca asa e normal si de bun simt.Si ma mai refeream la formularea:"părţilor comune din apartamente".PÁRT//E părţi f. Porţiune dintr-un spaţiu; loc.,deci ce spatiu din apart,este la comun?
Este vorba despre partile comune ale instalatiilor, nu este vorba de suprafata.

Alte discuții în legătură

Inlocuirea unei coloane de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Centrala termica de apartament danuca_dana danuca_dana Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa ... (vezi toată discuția)