avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cu cine ma judec?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cu cine ma judec?

X adjudeca la licitatie prin 2000 un teren cu constructii de la soc Y in lichidare. Adjudecarea s-a facut in urma unei licitatii tinute de lichidatorul judiciar al lui Y. Se plateste pretul , dar nu se inscrie la CF dreptul de proprietate. Dupa vreo 7 ani se deschide procedura insolventei si impotriva lui X. Cand sa se vanda terenul se constata ca nu-i intabulat. De acum urmeaza partea nasoala, deoarece se formuleaza de catre lichidatorul lui X actiune de prestatie tabulara pt ca instanta sa pronunte hotarare care sa tina loc de contract autentic. Cand sa se citeze Y se constata ca acesta nu mai exista fiind radiat de la ORC. Culmea este ca si lichidatorul a decedat intre timp ( ce lichidare morbida...). Instanta zice ca daca nu exista parat suspenda cauza!
Ce sa fac in conditiile astea? Cum imi inscriu dreptul de proprietate?
"X adjudeca la licitatie prin 2000 un teren cu constructii de la soc Y in lichidare. Adjudecarea s-a facut in urma unei licitatii tinute de lichidatorul judiciar al lui Y. Se plateste pretul , dar nu se inscrie la CF dreptul de proprietate"

Din punctul meu de vedere din cele de mai sus rezulta ca exista act de adjudecare si ca singurul viciu este neinscrierea in CF in conditiile in care proprietarul tabular nu mai exista, rezultand de aici ca n-ai cu cine sa te judeci in prestatie tabulara. Banuiesc ca inainte de actiune ciocolatica si cafeluta "donate" la BCPI au dat gres.:P
Altfel daca se pune problema a cui este bunul discutam degeaba fara dosarul de lichidare in fata.
Oricum, AVLIL, problema este interesanta insa probabil ca va sfarsi aici din lipsa de informatii suplimentare.
hanibal a scris:

[...] se formuleaza de catre lichidatorul lui X actiune de prestatie tabulara pt ca instanta sa pronunte hotarare care sa tina loc de contract autentic.

:O Deci: nu s-a intabulat ca nu exista contract.
Acum, daca o societate sau eu dobandim un bun prin licitatie, actul de adjudecare ne e titlu. Daca avem titlu, de ce ne trebuie actiune in prestatie tabulara? Ca putem, simplu si frumos, sa mergem fara ciocolatica si cafeluta la BCF. :D Si sa intabulam.
Daca nu se poate intabula, inseamna ca lipseste unul din cele 3 lucruri: taxa, cerere, titlu. Iar primele doua se rezolva repejor, deci lipseste titlul.
Nu inteleg daca s-a terminat sau nu procedura de adjudecare, daca societatea X platea impozit pe bun, daca are vreun titlu viciat sau nu are deloc... #-o Multe date lipsa.
Oricum, asa in dunga am citit si eu mesajul initial... :P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara? fiefielein fiefielein salut! am urmatoare ipoteza: se reconstituie dreptul de proprietate in favoarea a 3 persoane pentru 1800 mp pe baza L 18/1991. Ulterior acestia vand ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de adjudecare imobil din 1995 este titlu de proprietate? ContSters22096 ContSters22096 X a adjudecat in imobil in cadrul unei executari silite ... are o copie a pv de adjudecare pe care e aplicata o stampila a Notariatului de Stat (din anul ... (vezi toată discuția)
Imobil adjudecat leuca_luminita leuca_luminita Buna ziua! Am citit cu interes articolul \"Executarea silita imobiliara - cum se vinde un imobil ipotecat pentru a recupera o datorie\" 9 Decembrie 2011 ... (vezi toată discuția)