avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Ganduri despre admitere, definitivat si profesia de ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Ganduri despre admitere, definitivat si profesia de avocat, Barou si INPPA.

Intr-adevar, examenul de admitere in avocatura, in Bucuresti, are uimitor de multi candidati admisi. Cred, din ce in ce mai mult, ca examenul de admitere in avocatura e facut atat de usor in Bucuresti pentru a putea colecta, de-a lungul celor doi ani de stagiatura, cotele de la cei peste 1000 de stagiari ai Baroului Bucuresti. Dupa care, la definitivat, se organizeaza o "picare" generala. Nu pot sa cred ca e posibil ca rata de promovabilitate sa fie intr-adevar de 11% (9 din 83, noiembrie 2009) la definitivat la Baroul Bucuresti, in conditii normale. Adica ce, 89% sunt prosti facuti gramada? Asta dupa ce au facut doi ani de stagiu.

Mai nou, chiar si INPPA pare ca incepe sa "stranga cureaua". Ma refer acum la definitivatul din noiembrie 2010. Din cate am inteles, lectorilor de la INPPA li s-a ordonat "de sus, de la Barou", sa fie extrem de duri in examinare la definitivat. (adica s-a aplanat conflictul intre INPPA si Barou prin promovarea la conducerea INPPA a omului angajat la firma lui Florea) Ceea ce s-a si intamplat. Cred ca si aici s-a procedat in modul care provoaca atatea bancuri malitioase cu avocati: dai candidatilor doua spete pentru rezolvare, din care le spui de-a lungul anului de studiu, in mod repetat, ca vor fi ascultati la examen. (Trec peste faptul ca spetele aveau strecurate greseli in ele. In mod intentionat. Cine e de acord cu procedeul asta sa ridice mana!) Dupa care, la examen, vine onor' domnu' lector examinator cu mana in f... pardon, buzunar, fara sa-si fi aruncat macar un ochi peste lucrarile candidatilor, si incepe sa ii intrebe din ce ii trasneste lui prin cap in acel moment. Dupa care, la final, pufnind superior: "nu inteleg de ce ati mai ales materia asta daca nu va pricepeti". Din pacate, nici un candidat nu a avut prezenta de spirit suicidala sa ii raspunda, pe acelasi ton ca materia respectiva e de competenta tribunalului, in fond, si ca stagiarilor nu prea le este permis sa pledeze pe-acolo deci ce stiu, stiu din carti, ca de aia au venit la cursurile respective, ca sa invete, nu sa se dea mari cu cat stiu si ca, daca predarea s-a facut deficitar, si invatarea se va face la fel si totusi, o atare atitudine din partea onor' confratelui lector fata de niste amarati de stagiari incalca flagrant codul deontologic al avocatilor europeni si chiar ale Statutului profesiei, in privinta relatiilor de confraternitate si respect reciproc ale avocatilor. Daca nu ar fi fost o catedra la mijloc si viitorul stagiarului in joc, sunt sigur ca unele doamne colege, simtindu-se jignite de atitudinea lipsita de respectul datorat unei doamne de catre enervatorul de femei de la catedra, i-ar fi facut cadou acestuia, de Mos Nicolae, o pereche de palme nou-noute pe obrajori.
Este incredibil cat de mici pot fi unii. Au uitat ca si ei au fost mici. Si daca cineva s-ar fi asezat pe capul lor, n-ar mai fi ajuns mari. Se tem, cred. Si au dreptate. Sa se teama tare, zic eu. Sa tremure! Stiu ei de ce.

Nu contest faptul ca accesul in profesia de avocat trebuie sa se faca doar daca cel care doreste intrarea respecta anumite standarde de calitate a cunostintelor. Dar de la aceasta cerinta normala si pana la a avea un amfiteatru intreg care ia, la proba scrisa, Bine si Foarte Bine... Probabil ca in acel amfiteatru era mai mult oxigen si s-a putut ... err... respira mai bine. Sau poate, pur si simplu, in acel amfiteatru, in acea serie, erau oameni care nu aveau voie sa pice examenul. Si cu, nu prea poti, intr-un amfiteatru, sa lasi doar pe cativa sa copieze...
Statistic, e destul de improbabil ca in trei amfiteatre din patru sa fie 13-17 picati pe fiecare sala, iar in al patrulea sa nu fie nici unul. E drept, nu sunt statistician, ci avocat.

Astept gandurile voastre pe tema examenelor de admitere si definitivat.

Av. Dan Capitan de Plai
Cel mai recent răspuns: dan_cdp , utilizator 08:58, 13 Decembrie 2010
Foxy, dupa cum bine ziceai, nu scrie nicaieri cu ce calificativ ai promovat. Foarte adevarat. Nu-l mai certa pe dl avocat pentru ca a luat cu s.... Piata ne cerne, ai dreptate. Daca a reusit sa jongleze cu prezenta la cursuri si prezenta la instanta, probabil ca va ramane in sita, zic eu.

Referitor la cererile de pareri si ajutor.... sunt definitiv de ceva vreme si tot mai consult parerile de pe site-ul asta de fiecare data cand am cate un dosar mai greu. Ar trebui sa fii imbecil sa refuzi sa auzi si alte pareri (uneori bune, uneori proaste, iar alteori de-a dreptul geniale) atata timp cat sunt accesibile. Cine crede ca nu are ce invata de la altii probabil ca intr-adevar nu are nevoie. E dincolo de orice ajutor.

Intr-adevar am pus putina patima in scrierile mele, tocmai pentru a transmite mai bine starea pe care mi-o da ceea ce vad ca se intampla. Nu avem niciun motiv sa ne strangem de gat reciproc. Piata ne va cerne, iar competitia face bine tuturor, dar mai ales clientilor. Cui ii e teama de concurenta, sa nu se faca avocat. Iar concurenta trebuie sa se manifeste pe taramul cunoasterii, nu in relatiile dintre noi.

R, ai dreptate, INPPA-ul are meritele lui in fata Baroului: in primul rand, te invata ceva. Baroul nu te invata nimic. Iti ia doar bani. Un lucru care ma enerveaza pe mine este ca, la examen, lectorii care trebuiau sa te invete ceva, te cearta ca de ce ai ales materia lor, daca tot nu stii. Pai... de aia ai ales-o! Pentru ca, poate, maestrul tau nu are tangente cu ramura aia de drept si tu ai vrea sa ai.

As vrea sa citesc opinii legate de topic-ul asta, nu certuri intre cei care posteaza. Sa nu uitam ca suntem avocati, nu tate de la piata. Va puteti certa si mai subtil? :)
Cum dumnezeu ai reusit tu, ca stagiara, sa pui concluzii pe la tribunale si curti de apel? Tie nu ti se aplica Legea 51?
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
ContSters20980, utilizator
Stiu ca in mod normal ca si stagiar nu poti pune concluzii decit la judecatorii dar in practica e altceva crede ma sunt unele complete care ti permit cel putin pe tribunal chiar nu am avut probleme....cu toate ca stiau ca sunt stagiar. La CAB am fost pe delegatie de substituire si nu m a controlat nimeni.Sunt convinsa ca sunt multi altii in situatia mea...
Revenind la ideea topicului, am o nelamurire.
Baremul la drept civil/procesual civil a fost afisat numai ca nu au prezentat si raspunsurile pentru fiecare speta.
Tot ceea ce a fost mentionat este punctajul aferent fiecarei intrebari.

Singura modalitate in prin care te poti apara in ceea ce priveste acest examen este sa faci contestatie la barem iar recursul este dat de contestatie la calificativul obtinut dupa corectarea lucrarii.

Cum se mai putea face contestatie la barem in conditiile in care nu se stie ce raspunsuri au avut in vedere corectorii?
Nu aveam cum sa contestam un barem care afiseaza numai punctajul.

Comentati.
Eu stiu Andrei se pare ca suntem in aceeasi situatie imbulinata. Asta nu intelege nimeni ca a fost un examen organizat cu .................Stai linistit nu o sa comenteze nimeni ...pe cine crezi ca intereseaza ???

Alte discuții în legătură

Inppa Adelina t Adelina t Au si eu o nelamurire...mare.....................Daca ma inscriu la cursurile INPPA......dar nu iau examenul lor la sfarsit, mai pot da examenul de definitivat ... (vezi toată discuția)
Definitivat 2010 Magda Sava Magda Sava Am deschis acest topic pentru cei care dau examenul de definitivat in noiembrie 2010 si nu stiu la ce sa se astepte...astept ganduri, impresii si sfaturi de ... (vezi toată discuția)
Definitivare sesiunea noiembrie 2009 Vasile Alexandru Vasile Alexandru ce se stie despre examenul care tocmai s-a terminat? rezultate, pareri, opinii............. am inteles ca a fost draconic de aceasta data... nu m-ar mira sa ... (vezi toată discuția)