avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Ganduri despre admitere, definitivat si profesia de ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Ganduri despre admitere, definitivat si profesia de avocat, Barou si INPPA.

Intr-adevar, examenul de admitere in avocatura, in Bucuresti, are uimitor de multi candidati admisi. Cred, din ce in ce mai mult, ca examenul de admitere in avocatura e facut atat de usor in Bucuresti pentru a putea colecta, de-a lungul celor doi ani de stagiatura, cotele de la cei peste 1000 de stagiari ai Baroului Bucuresti. Dupa care, la definitivat, se organizeaza o "picare" generala. Nu pot sa cred ca e posibil ca rata de promovabilitate sa fie intr-adevar de 11% (9 din 83, noiembrie 2009) la definitivat la Baroul Bucuresti, in conditii normale. Adica ce, 89% sunt prosti facuti gramada? Asta dupa ce au facut doi ani de stagiu.

Mai nou, chiar si INPPA pare ca incepe sa "stranga cureaua". Ma refer acum la definitivatul din noiembrie 2010. Din cate am inteles, lectorilor de la INPPA li s-a ordonat "de sus, de la Barou", sa fie extrem de duri in examinare la definitivat. (adica s-a aplanat conflictul intre INPPA si Barou prin promovarea la conducerea INPPA a omului angajat la firma lui Florea) Ceea ce s-a si intamplat. Cred ca si aici s-a procedat in modul care provoaca atatea bancuri malitioase cu avocati: dai candidatilor doua spete pentru rezolvare, din care le spui de-a lungul anului de studiu, in mod repetat, ca vor fi ascultati la examen. (Trec peste faptul ca spetele aveau strecurate greseli in ele. In mod intentionat. Cine e de acord cu procedeul asta sa ridice mana!) Dupa care, la examen, vine onor' domnu' lector examinator cu mana in f... pardon, buzunar, fara sa-si fi aruncat macar un ochi peste lucrarile candidatilor, si incepe sa ii intrebe din ce ii trasneste lui prin cap in acel moment. Dupa care, la final, pufnind superior: "nu inteleg de ce ati mai ales materia asta daca nu va pricepeti". Din pacate, nici un candidat nu a avut prezenta de spirit suicidala sa ii raspunda, pe acelasi ton ca materia respectiva e de competenta tribunalului, in fond, si ca stagiarilor nu prea le este permis sa pledeze pe-acolo deci ce stiu, stiu din carti, ca de aia au venit la cursurile respective, ca sa invete, nu sa se dea mari cu cat stiu si ca, daca predarea s-a facut deficitar, si invatarea se va face la fel si totusi, o atare atitudine din partea onor' confratelui lector fata de niste amarati de stagiari incalca flagrant codul deontologic al avocatilor europeni si chiar ale Statutului profesiei, in privinta relatiilor de confraternitate si respect reciproc ale avocatilor. Daca nu ar fi fost o catedra la mijloc si viitorul stagiarului in joc, sunt sigur ca unele doamne colege, simtindu-se jignite de atitudinea lipsita de respectul datorat unei doamne de catre enervatorul de femei de la catedra, i-ar fi facut cadou acestuia, de Mos Nicolae, o pereche de palme nou-noute pe obrajori.
Este incredibil cat de mici pot fi unii. Au uitat ca si ei au fost mici. Si daca cineva s-ar fi asezat pe capul lor, n-ar mai fi ajuns mari. Se tem, cred. Si au dreptate. Sa se teama tare, zic eu. Sa tremure! Stiu ei de ce.

Nu contest faptul ca accesul in profesia de avocat trebuie sa se faca doar daca cel care doreste intrarea respecta anumite standarde de calitate a cunostintelor. Dar de la aceasta cerinta normala si pana la a avea un amfiteatru intreg care ia, la proba scrisa, Bine si Foarte Bine... Probabil ca in acel amfiteatru era mai mult oxigen si s-a putut ... err... respira mai bine. Sau poate, pur si simplu, in acel amfiteatru, in acea serie, erau oameni care nu aveau voie sa pice examenul. Si cu, nu prea poti, intr-un amfiteatru, sa lasi doar pe cativa sa copieze...
Statistic, e destul de improbabil ca in trei amfiteatre din patru sa fie 13-17 picati pe fiecare sala, iar in al patrulea sa nu fie nici unul. E drept, nu sunt statistician, ci avocat.

Astept gandurile voastre pe tema examenelor de admitere si definitivat.

Av. Dan Capitan de Plai
Cel mai recent răspuns: dan_cdp , utilizator 08:58, 13 Decembrie 2010
Pt ex de def de la barou, ca si pentru cel de la inppa, trebuie sa aveti totusi in vedere, dupa parerea mea si cine sunt corectorii.
Daca la inppa nu se afiseaza punctajul ci doar calificativul este poate o lipsa a acestui examen, insa sa nu va indoiti de buna-credinta a celor care numara raspunsurile corecte si incadreaza la calificativ. Nu aveti de ce.
Daca la barou nu se da rezultatul spetelor, ci doar punctajul la unele materii (asa cum observ de pe site-ul baroului), trebuie sa aveti in vedere, asa cum spuneam pe teza I, avocatii de la corectura. Ma indoiesc ca membrii onorabili ai profesiei ar putea face greseli majore la procedura civila de exemplu, erori de care sa atarne soarta unui candidat.
Stimate R, banuiesc ca ati fost ironic.
Pornim de la principiul bunei credinte, evident, dar sa nu inlaturam din peisaj conditiile subiective care afecteaza procedura corectarii.
Fac referire la stres, frustrari date de scrisul mai mult sau mai putin lizibil samd.

Baremul aferent ramurii de dreptul familiei a fost modificat datorita faptului ca au fost prezentate raspunsurile, acestea fiind gresite.
In lipsa raspunsurilor nu se poate evalua situatia de fapt data de ”ce se va tine cont la corectare”.

Aveti certitudinea ca baremul la civil/procesual civil nu putea suferi modificari, asta dupa precedentul dat de modificarea baremului la dreptul familiei?

Practic, nu va mai indoiti de faptul ca ”membrii onorabili ai profesiei NU ar putea face greseli majore la procedura civila de exemplu, erori de care sa atarne soarta unui candidat”.
In cazul in care nu se rectifica baremul la dreptul familiei exact asta s-ar fi intamplat.

Sper ca am incheiat discutia cu privire la acest aspect.
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2010
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat
In ziua de astazi nu prea te mai poti baza pe absolut nimic . Avand in vedere ,, buna credinta '' si ,, interesul de care au dat dovada'' in organizarea acestui examen ......ma astept la orice...
Am dat si eu examen la INPPA Bucuresti anul asta.

Daca pe timpul anului cursurile si seminariile au fost ok si chiar am invatat lucruri noi, respectiv m-am perfectionat efectiv, examenul a fost unul extrem de dificil si prost organizat.

Dificultatea examenului nu a constat neaparat intr-o dificultate mare a subiectelor, ci in durata lui si in organizarea extrem de proasta (cel putin in seria/amfitreatrul in care am fost eu).

Ce a insemnat examenul la INPPA pt. mine.....pai intr-o luna am facut urmatoarele: 3 referate de 10 pagini fiecare, cu niste teme absolut sinistre (toata lumea si-a ales temele usoare, cand am ajuns eu au ramas doar cele exotice disponibile), scrise efectiv de mine pentru nu aveam de unde naiba sa le preiau, iar ce materiale am gasit eu nu erau aduse la zi, 8 spete de rezolvat in scris intr-o saptamana jumate (cam 30 de pagini scrise, 4 spete rezolvate integral de mine, alte 4 preluate de la colegi, corectate si modificate in asa hal incat le-am facut si pe astea 4 mai mult singur), 4 probe orale, din care 2 cu directorul executiv si una cu directorul (cei mai severi examinatori, multi picati), doar la familiei am avut norocul sa am un examinator mai ok, plus o proba scrisa la care am intrat in sala la ora 9 dimineata si am iesit in jur de 4, pentru ca l-am avut supraveghetor pe unul Petrut Ciobanu (am inteles ca e mare penalist la stat), nebun de legat, care a insistat ca el, personal, sa sigileze fiecare lucrare, sa o inregistreze etc., de parca noi nu eram capabili sa lipim o bucata de foaie adeziva pe coltul lucrarii.

Sa nu uit, proba scrisa trebuia sa inceapa la 10 si a inceput pe la 11 si 15, pt. ca nu existau toate variantele de subiecte necesare, iar timp de o ora si 15 min, domnul Ciobanu repeta obsesiv la 5 min sa facem liniste, sa intram in atmosfera de examen, desi nu aveam voie sa ne uitam la chestionare si stateam ca niste vite in banci.

Si ca totul sa fie minunat, nu ne-au lasat sa ne copiem raspunsurile date, pentru a ne verifica la barem. Cu un pic de tupeu, am facut greseala sa imi notez raspunsurile pe coperta de la Codul Muncii.

La varianta mea de grila au afisat initial un barem gresit de la intrebarea 10 la intrebarea 30, intrucat au pus raspunsurile la penal si procedura penala in loc de cele pt. civil si procedura civila.

MI-am verificat raspunsurile, la civil si procedura civila am tait tot (conform baremului gresit nimerisem 4 intrebari din 20), am calculat ca am luat 29 de puncte in loc de 31 cat era limita pt. promovare si am plecat acasa suparat, ca a doua zi sa aflu, de fapt, ca promovasem examenul cu 40 de intrebari corecte, potrivit baremului corect (l-au schimbat dupa 15-20 de min, dar multi plecasera deja acasa, parca cineva a lesinat, daca era un individ bolnav de inima sau alte afectiuni se putea si mai rau).

Unele subiecte nu puteau fi regasite nici in legislatie, altele erau gresit formulate incat te bagau in ceata, o grila depindea de un singur cuvant etc., o mizerie totala. Per ansamblu, nu pot spune ca subiectele au fost extrem de dificile, nu se compara cu cele de la INM spre exemplu, insa priivit in ansamblu examenul, care a durat practic intre 3 sapt si o luna (o perioada enorma de stat in tensiune si stres), din care o sapt. au durat efectiv toate probele, cu proba scrisa in care nu puteai efectiv sa te misti in scaun ca sa stai mai comod fara sa remarce domnul Ciobanu, dar pot spune ca examenul de anul asta a fost o exprienta pe care nu o voi uita niciodata si nici nu voi mai recomanda vreodata cuiva sa calce la INPPA Bucuresti.

Amfiteatrul in care nu a picat nimeni a avut parte de cei mai indulgenti supraveghetori. Nu o sa-i vorbesc de rau pe oamenii respectivi, pentru ca ne-au ajutat mereu cu sfaturi in timpul anului si au avut o atitudine corecta fata de noi, dupa cum nu pot sa-i condamn pe colegii care au avut bafta sa nimereasca in aceal amfiteatru, asa a fost sa fie.

P.S. Mi-am adus aminte si faptul ca, in cursul anului, s-a modificat punctajul minim la proba scrisa. La inceput toata lumea stia ca ai nevoie de 26 de puncte, dupa care limita maxima a urcat peste noapte la 31, o alta chestie care nu se face, in timpul jocului nu se schimba regulile.

Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
avocatpmi, utilizator
Imi pare sincer rau pentru tine , te as fi rugat sa detaliezi in ce a constat proba orala dar nu mai are sens. Multa bafta pe mai departe.

Alte discuții în legătură

Inppa Adelina t Adelina t Au si eu o nelamurire...mare.....................Daca ma inscriu la cursurile INPPA......dar nu iau examenul lor la sfarsit, mai pot da examenul de definitivat ... (vezi toată discuția)
Definitivat 2010 Magda Sava Magda Sava Am deschis acest topic pentru cei care dau examenul de definitivat in noiembrie 2010 si nu stiu la ce sa se astepte...astept ganduri, impresii si sfaturi de ... (vezi toată discuția)
Definitivare sesiunea noiembrie 2009 Vasile Alexandru Vasile Alexandru ce se stie despre examenul care tocmai s-a terminat? rezultate, pareri, opinii............. am inteles ca a fost draconic de aceasta data... nu m-ar mira sa ... (vezi toată discuția)