avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Ganduri despre admitere, definitivat si profesia de ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Ganduri despre admitere, definitivat si profesia de avocat, Barou si INPPA.

Intr-adevar, examenul de admitere in avocatura, in Bucuresti, are uimitor de multi candidati admisi. Cred, din ce in ce mai mult, ca examenul de admitere in avocatura e facut atat de usor in Bucuresti pentru a putea colecta, de-a lungul celor doi ani de stagiatura, cotele de la cei peste 1000 de stagiari ai Baroului Bucuresti. Dupa care, la definitivat, se organizeaza o "picare" generala. Nu pot sa cred ca e posibil ca rata de promovabilitate sa fie intr-adevar de 11% (9 din 83, noiembrie 2009) la definitivat la Baroul Bucuresti, in conditii normale. Adica ce, 89% sunt prosti facuti gramada? Asta dupa ce au facut doi ani de stagiu.

Mai nou, chiar si INPPA pare ca incepe sa "stranga cureaua". Ma refer acum la definitivatul din noiembrie 2010. Din cate am inteles, lectorilor de la INPPA li s-a ordonat "de sus, de la Barou", sa fie extrem de duri in examinare la definitivat. (adica s-a aplanat conflictul intre INPPA si Barou prin promovarea la conducerea INPPA a omului angajat la firma lui Florea) Ceea ce s-a si intamplat. Cred ca si aici s-a procedat in modul care provoaca atatea bancuri malitioase cu avocati: dai candidatilor doua spete pentru rezolvare, din care le spui de-a lungul anului de studiu, in mod repetat, ca vor fi ascultati la examen. (Trec peste faptul ca spetele aveau strecurate greseli in ele. In mod intentionat. Cine e de acord cu procedeul asta sa ridice mana!) Dupa care, la examen, vine onor' domnu' lector examinator cu mana in f... pardon, buzunar, fara sa-si fi aruncat macar un ochi peste lucrarile candidatilor, si incepe sa ii intrebe din ce ii trasneste lui prin cap in acel moment. Dupa care, la final, pufnind superior: "nu inteleg de ce ati mai ales materia asta daca nu va pricepeti". Din pacate, nici un candidat nu a avut prezenta de spirit suicidala sa ii raspunda, pe acelasi ton ca materia respectiva e de competenta tribunalului, in fond, si ca stagiarilor nu prea le este permis sa pledeze pe-acolo deci ce stiu, stiu din carti, ca de aia au venit la cursurile respective, ca sa invete, nu sa se dea mari cu cat stiu si ca, daca predarea s-a facut deficitar, si invatarea se va face la fel si totusi, o atare atitudine din partea onor' confratelui lector fata de niste amarati de stagiari incalca flagrant codul deontologic al avocatilor europeni si chiar ale Statutului profesiei, in privinta relatiilor de confraternitate si respect reciproc ale avocatilor. Daca nu ar fi fost o catedra la mijloc si viitorul stagiarului in joc, sunt sigur ca unele doamne colege, simtindu-se jignite de atitudinea lipsita de respectul datorat unei doamne de catre enervatorul de femei de la catedra, i-ar fi facut cadou acestuia, de Mos Nicolae, o pereche de palme nou-noute pe obrajori.
Este incredibil cat de mici pot fi unii. Au uitat ca si ei au fost mici. Si daca cineva s-ar fi asezat pe capul lor, n-ar mai fi ajuns mari. Se tem, cred. Si au dreptate. Sa se teama tare, zic eu. Sa tremure! Stiu ei de ce.

Nu contest faptul ca accesul in profesia de avocat trebuie sa se faca doar daca cel care doreste intrarea respecta anumite standarde de calitate a cunostintelor. Dar de la aceasta cerinta normala si pana la a avea un amfiteatru intreg care ia, la proba scrisa, Bine si Foarte Bine... Probabil ca in acel amfiteatru era mai mult oxigen si s-a putut ... err... respira mai bine. Sau poate, pur si simplu, in acel amfiteatru, in acea serie, erau oameni care nu aveau voie sa pice examenul. Si cu, nu prea poti, intr-un amfiteatru, sa lasi doar pe cativa sa copieze...
Statistic, e destul de improbabil ca in trei amfiteatre din patru sa fie 13-17 picati pe fiecare sala, iar in al patrulea sa nu fie nici unul. E drept, nu sunt statistician, ci avocat.

Astept gandurile voastre pe tema examenelor de admitere si definitivat.

Av. Dan Capitan de Plai
Cel mai recent răspuns: dan_cdp , utilizator 08:58, 13 Decembrie 2010
foxylina a scris:

Eu stiu Andrei se pare ca suntem in aceeasi situatie imbulinata. Asta nu intelege nimeni ca a fost un examen organizat cu .................Stai linistit nu o sa comenteze nimeni ...pe cine crezi ca intereseaza ???


Pe mine. Si examenul de def de la Barou si cel de la INPPA au fost organizate cu puncte punctele pe care le zici tu. Dar asta nu pentru ca cineva e incompetent. Prostia organizarii nu e intamplatoare. Trebuie picati stagiarii la def? Atunci se organizeaza un examen pe care nu prea poti sa il contesti. Si la care candidatul nu se confrunta cu cei care reexamineaza lucrarea. Contestatia facuta de acesta se discuta "in camera de consiliu, fara citarea partilor". Si e executorie. Fara cale de atac. Ceea ce imi spune ca aceasta procedura a contestatiei e doar de forma.
Eu ma gandeam la alta cale de atac, in contencios. Pentru nerespectarea regulamentului, cu consecinta anularii examenului si reorganizarii. E drept ca cine castiga asa un proces probabil ca nu va mai ajunge definitiv niciodata. Doar suntem in romanica, unde daca cumva un "greu" isi ia puncte puncte de la un stagiar, o sa se razbune, desi poate stagiarul are dreptate.

La fel, negura pe care organizatorii o aseaza asupra modalitatii de corectare pluteste si la INPPA, unde rezultatele la proba scrisa nu sunt facute publice. Vorbesc de rezultatele detaliate. M-am uitat pe site-ul INPPA Brasov, spre exemplu, unde aceste rezultate sunt afisate, scrise chiar de manuta corectorilor, se pare. Ce sa contesti daca nu ti se spune ce ai gresit? Tot examenul? Buna-credinta a organizatorilor si a comisiei? Buna lor crestere? Incalcarea prevederilor Codului deontologic?

Asta am zis si eu ca examenul a fost facut de asa natura incat sa se atinga un singur scop....Nu mai vreau sa intru in polemica cu nimeni cu toate ca, strict punctul meu de vedere este acela ca intre cele doua examene nici nu poate fi vorba de comparatie.Pana sa ajungi ca sa ti se solutioneze contestatia in camera de consiliu trebuie sa ti se dea si posibilitatea sa contesti ceva ori in cazul nostru ni s-a retezat din start acest drept... ce sa contest daca nu am ce....In contencios stiu ar fi sanse si chiar favorabile dar la cum merg lucrurile in tara asta ......ma judec eu ca si stagair cu UNBR ul......pe urma trebuie sa ma reprofilez :D . Daca asa au considerat ca trebuie organizat un examen la nivelul asta ...... eu nu mai zic nimic ..... raman in schimb cu un gust amar.. Tot am zis ca nu mai postez nimic darnu ma pot abtine sa vad poate ma hotarasc sa sterg contul.....
Sa-ti stergi contul?? De ce? Ti-e teama de represalii? Nu cred ca ai de ce sa-ti fie teama. Iar daca ai ceva de zis, cred ca aici e locul in care ar trebui sa o spui.
Ideea e ca noi, avocatii tineri, ar trebui sa constientizam ce ni se intampla si sa nu perpetuam conduita asta de toate puncte punctele din lume, atunci cand vom ajunge noi in pozitii de putere. Pentru ca, inevitabil, vom ajunge. Cei care sunt acum acolo vor muri in cativa ani (atat in sens metaforic cat si in sensul propriu-zis al cuvantului) iar noi le vom succede. Who wants to live forever anyway?

dan_cdp a scris:

Sa-ti stergi contul?? De ce? Ti-e teama de represalii? Nu cred ca ai de ce sa-ti fie teama. Iar daca ai ceva de zis, cred ca aici e locul in care ar trebui sa o spui.
Ideea e ca noi, avocatii tineri, ar trebui sa constientizam ce ni se intampla si sa nu perpetuam conduita asta de toate puncte punctele din lume, atunci cand vom ajunge noi in pozitii de putere. Pentru ca, inevitabil, vom ajunge. Cei care sunt acum acolo vor muri in cativa ani (atat in sens metaforic cat si in sensul propriu-zis al cuvantului) iar noi le vom succede. Who wants to live forever anyway?





=D>=D>=D>=D>
Nu e vb de represarii nici chiar asa... ce sa mai postez .... sa mi fac nervi?.... oricum te lupti cu morile de vant ::D

Alte discuții în legătură

Inppa Adelina t Adelina t Au si eu o nelamurire...mare.....................Daca ma inscriu la cursurile INPPA......dar nu iau examenul lor la sfarsit, mai pot da examenul de definitivat ... (vezi toată discuția)
Definitivat 2010 Magda Sava Magda Sava Am deschis acest topic pentru cei care dau examenul de definitivat in noiembrie 2010 si nu stiu la ce sa se astepte...astept ganduri, impresii si sfaturi de ... (vezi toată discuția)
Definitivare sesiunea noiembrie 2009 Vasile Alexandru Vasile Alexandru ce se stie despre examenul care tocmai s-a terminat? rezultate, pareri, opinii............. am inteles ca a fost draconic de aceasta data... nu m-ar mira sa ... (vezi toată discuția)