Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am izolat pretii nu am dat drumul la calorifere , ca nu a fost asa frig .
Repartitoarele radio afiseaza doua indexuri , le-am adunat si le-am sucit si nu-mi dau consumul care a venit la administrtor .
Explicatia este urmatoarea:
- din factura se scoate intai procentul (in lei) pentru caldura la comun;
- restul se imparte la numarul de unitati calorice rezultate din insumarea consumurilor de la fiecare apartament.
Intrucat atat acest rest dupa scoaterea partii comune pentru caldura la comun, cat si numarul de unitati calorice, ambele sunt diferite de la luna la luna, atunci si impartirea restului (lei) la numarul de unitati va da ca rezultat o valoare diferita de la luna la luna a unitatii calorice.
stie cineva cat costa o unitate cosumata ???? iarna trecuta am avut total cam 500 de unitati la un calorifer si am platit in fiecare luna 350 - 400 RON.pana acum am ca 100 unitati dar cat de curand vom avea nevoie de 21-23 grade ptr ca o sa ne vina un copil.credeti ca se merita daca o sa dau drumul la toate caloriferele ?????:sorry:
Asa cum am aratat mai sus pretul unei unitati calorice este diferit de la o luna la alta deoarece el se obtine, simplist vorbind, impartind valoarea facturii la o suma de unitati calorice de la toate apartamentele.
Atat valoarea facturii cat si numarul total de unitati calorice dintr-o scara sunt variabile de la luna la alta, deci si rezultatul va fi variabil.
Logica dv are scapari pe ici, pe colo. Daca se consuma putin, apai si factura la incalzire este mai mica, deci tot calculul se face referitor la valoarea facturii. Din valoarea facturii se extrage procentul pentru incalzirea la comun. Restul valorii din factura se imparte la numarul de unitati echivalent calorice....
Daca factura este mai mica si suma totala a unitatilor calorice este mai mica, atunci rezultatul este sensibil egal cu o factura mare impartita la unitati mai multe.
Sigur, in calcul se evidentiaza si o diferenta in defavoarea consumului mic pe scara de bloc in sensul ca valoarea unei unitati echivalente este ceva mai mare la un consum mai mic global, dar nu ar trebui sa fie semnificativ in cazul scarilor de bloc. Problema incepe sa devina mai vizibila in cazul blocurilor de garsoniere care au un singur bransament pentru caldura.
Problema intervine numai atunci cand la facturi asemanatoare sunt consumuri mult diferite. Atunci se poate pune problema de furt de caldura si trebuie cercetat si dovedit in cadrul asociatiei.
Dar foarte bine ati putea intelege aceste calcule daca ati studia fisele personale de la incalzire din luni diferite.
Dv. platiti in foarte mare masura in functie de consumul propriu si in foarte mica masura in functie de consumul global pe scara de bloc unde locuiti, asta daca lucrurile sunt corecte si din punct de vedere al proprietarilor (sa nu fure caldura, dezlipindu-si repartitoarele de pe calorifere si sa le citeasca corect si la timp), dar si din p.d.v. al firmei care face calculul si care ar trebui sa aiba un soft de calcul autorizat si nu vad de ce nu l-ar avea..... Dar stati la bloc si interactiunea cu ceilalti vecini are si aspecte mai putin placute.