Iael a scris:
Daca luna trecuta am platit pentru 1758,13 unitati 315 Ron caldura pentru ca fiind frig s-au incalzit mai multi vecini (costul unitatii fiind 0,140699 ), luna aceasta daca ma voi incalzi la fel , daca voi avea acelasi consum de 1758 unitati as putea plati de 3 ori mai mult , din cauza ca in lunile in care ceilalti vecini nu deschid caloriferul costul pe unitate creste f mult ( asa cum exemplificam in postarea mea anterioara ).
Nu exista asa zisa "unitate" ca si unitate de masura a energiei termice. Unitatea de masura legala este wattul Este directiva europeana si HGR 755/2. Gigacaloria este unitate de masura tolerata, acceptata mai mult in tranzactii comerciale, pentru faptul ca are o echivalenta prin raportare la watt. 1 Gcal = 1,163MW.
Asa zisele "repartitoare" nu repartizeaza nimic, programul de calcul al fimei repartizeaza costurile.
Repartitoarele doar inregistreaza temperaturi, conform standardului EN 834-94, preluat integral si de standardul romanesc SR EN 834-2002. Acele indicatii (temperaturi inregistrate) nu reprezinta cantitati de energie termica, ci criterii in functie de care se imparte totalul consumului.
Asa ca nu puteti consuma temperaturi!!
De ce variaza valoare/unitate in fiecare luna:
Necesarul de caldura a unui apartament se stabileste prin normele de proiectare, pe baza standardului SR 1907 (STAS, inainte de 1989). S-a stabilit un anumit nr de elementi, o
putere termica exprimata in wati, care asigura caldura necesara.
Parametrii de proiectare a instalatiei, de furnizare a agentului termic, nu se refera doar la temperatura agentului termic, ci si la
presiunea si debitul agentului(F. important). Respectarea acestor parametrii asigura maximum de confort termic, cu minim de costuri. La presiunea prevazuta in normele de proiectare, exista un anumit debit maxim al agentuluii termic (litri/ora, sau m.c./ora).
Contorul de energie termica al blocului nu
masoara doar temperatura, ci
si [b]volumul de apa calda pt incalzire, cu ajutorul unui traductor de debit, conf Standardului SR EN 1434/1:2007 si a Directivei CE 22/2004.
In fapt, totalul
consumului de energie termica pe bloc reprezinta suma cantitatilor de energie termica continute de fiecare m.c. de apa calda inregistrat pe contorul de bloc.
I
nchiderea unor calorifere din bloc nu duce la reducere direct proportionala a totalului de energie termica inregistrat de contor, cum se crede, in mod eronat.
. Doar se deregleaza instalatia de incalzire. Agentul termic circula in restul instalatiei cu presiune mai mare si se inregistreaza oricum pe contorul de bloc. Pentru o reducere reala si direct proportionala a consumului, e necesara montarea unor dispozitive, regulatoare de presiune care sa limiteze agentul termic la strictul necesar, (
cheltuiala in plus, mii de euro, de aceea problema e ascunsa de firme).
Asociatia de proprietari declara Suprafața echivalentă termic (puterea termica in wati) TOTALÃ ÎN FUNCȚIUNE la încheierea contractului de furnizare a energiei cu CET ul.
Așadar,
Asociația de proprietari contractează energie termică pentru TOȚI proprietarii, pentru funcționarea întregii instalații de încălzire a blocului, neștiind cât va consuma fiecare proprietar efectiv. În consecință,
Electrocentrale va furniza debitul de agent termic necesar funcționării întregii instalații de încălzire a blocului, conform contractului, fără a ține cont de închiderea unor calorifere din bloc.
Este total INCORECT și ILEGAL ca totalul consumului de energie termică înregistrat de contorul de bloc să fie împărțit doar proprietarilor care au deschis caloriferele în acea lună.
Totalul inregistrat de contorul de bloc, in lipsa montarii acelor dispozitive (echilibrare hidraulica a instalatiei) conține și agentul termic contractat de asociație pentru proprietarii care închid caloriferele, dar care circula aiurea prin instalatia in functiune.
Din aceasta cauza apar
asa-zisele "pierderi" care umfla facturile proprietarilor care tin deschise caloriferele, problema care afecteaza si proprietarii care si au montat repartitoare.
Firma trebuie sa acopere in fiecare luna costul surplusului de agent termic fata de necesarul pentru instalatia ramasa in functiune. Acel surplus nu va fi platit de cei care inchid caloriferele, din moment ce au fost ademeniti cu reduceri fantastice prin simpla inchidere a caloriferului.
De aceea se refuza stabilirea consumului in wati, care pot fi transformati in Gcal, verificandu-se astfel corectitudinea stabilirii costurilor.
De aceea se folosesc asa-zisele "unitati" care
nu exista dpdv stiintific, nu au o definitie, nici o echivalenta cu watul sau Gcal. In fiecare bloc din Romania si in fiecare luna valoarea acestei unitati este diferita. Practic exista lunar cateva mii de valori diferite/unitate in Romania, stabilite dupa bunul plac al firmelor.