avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furtul,definitie motamo
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furtul,definitie motamo

Buna ziua !

As dori sa stiu daca furtul in urmatoarea prezentare e furt calificat si daca nu e pedeapsa lui

Furtul dintr-un supermarket ziua neavand complici si declarand daca esti prins ca ai furat acel bun de ex : un pulover ca iti era frig ,sau o bara de salam ca iti era foame cu e privit in codul penal ,ce fel de furt e ?
Dupa ce mi se raspunde un functie de raspunsul dat voi revenii cu intrebari
Infractiunea de furt calificat este prevazuta de Codul penal, cum am scris mai sus.
Daca fapta savarsita se incadreaza in textul de lege, va fi pedepsita cu inchisoarea de la 3 la 15 ani.
Individualizarea pedepsei, adica in mod concret cat va primi inculpatul nu se poate sti cu certitudine dinainte, ramane la aprecierea instantei, dar, daca nu are antecedente, are un comportament sincer, colaboreaza cu organul etc., poate primi spre minim ( sau cu suspendare, cum v-a spus persoana respectiva).
Acum exista si mica reforma, daca recunoasteti fapta se aplica o amenda administrativa.
Va recomand sa va angajati avocat.

P.S. Scuza cu puloverul furat din motive temeinice nu tine in justitie, toti hotii fura dintr-o nevoie, acum cat de sus sau de jos se pozitioneaza pe piramida lui Maslow, e alta discutie: adica unii fura de foame, altii sa cumpere posete amantei. Tot furt e.
lmlaur a scris:

Vreau sa inteleg motamo ce inseamna furt calificat ,iluminati-ma !

Ce inseamna "a intelege motamo"?:)

Daca nu are antecedente penale, isi regreta fapta si o marturiseste, tinand cont ca prejudiul este recuperat si de celelalte circumstante atenuante, procurorul il poate sanctiona doar cu amenda administrativa. In acest caz, fapta nu va fi trecuta in cazier.

De ce va intereseaza?
Am dat edit la postul de mai sus ,din greseala si nu stiu sa-l readuc la pozitia initiala
Ti-am raspuns un post mai sus ,
MOT À MOT [MOTAMÓ] adv. (fam.) Cuvânt cu Cuvânt; literal. (< fr. mot à mot)
Astept raspunsul la :
Partea vatamata isi recupereaza pierderile ,politia actioneaza totusi ,facand dosar de furt calificat,e trecut in cazier?
Ma intereseaza pentru a intelege acest capitol din codul penal pentru cultura mea.
Nu am furat nimic,nu sunt in pozitia de sus si nu am nevoie de avocat ca nu am furat :stunned:
Conditionat de comportamentul faptuitorului in perioada de cercetare,acand in vedere ca prejudiciul a fost recuperat si de antecedentele penale,exista posibilitatea ca in final procurorul de caz sa aprecieze ca suficienta aplicarea de amenda administrativa care nu afecteaza cazierul judiciar
Furtul in descrierea data de dumneavoastra este o fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni daca sunt indeplinite si celelalte conditii: modul si mijloacele de infaptuire a faptei, scopul urmarit (ati spus deja), imprejurarile in care fapta a fost comisa(ati descris), de urmarea care s-a produs sau care s-ar fi putut produce si de persoana si conduita faptuitorului (mai sunt necesare completari) . Art 18 indice 1 cod penal roman este baza legala pentru un astfel de exemplu. Si am sa mai adaug, conform art 18 indice 1 alin 1 ca "nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala (in exemplul dat furtul), daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni". Cred ca mai trebuie sa fac o completare: nu suntem in "Mizerabilii" de Victor Hugo, nu suntem intr-un stat politienesc (...sau suntem?...) in care sa ii transformam automat in infractori pe cei care s-ar gasi intr-o situatie cu adevarat disperata. Dar nici nu trebuie sa incurajam cleptomanii sau manifestari contrare ordinii sociale!

Alte discuții în legătură

Talharie Irina Havirneanu Irina Havirneanu un cetatean x este agresat in plina noapte, i se fura telefonul mobil ..se ajunge in tribunal in care cetateanul x este martor.agresorii sunt acuzati de ... (vezi toată discuția)
Talharie tudodeanisoara tudodeanisoara la ce se incadreaza fapta ruperea unui lantisor de aur de la gatul unei persoane si ce pedeapsa primeste astept raspuns va multumesc . baiatul este arestat ... (vezi toată discuția)
Furt in valoare de 39 de lei fara antecedente Mazarescu2014 Mazarescu2014 Pe data de 21 am sustras un colier in valoare de 39 de lei, fiind minor, dintr-un magazin de haine din Bucuresti. Am fost dus intr-o camera unde am astepta ... (vezi toată discuția)