avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furtul,definitie motamo
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furtul,definitie motamo

Buna ziua !

As dori sa stiu daca furtul in urmatoarea prezentare e furt calificat si daca nu e pedeapsa lui

Furtul dintr-un supermarket ziua neavand complici si declarand daca esti prins ca ai furat acel bun de ex : un pulover ca iti era frig ,sau o bara de salam ca iti era foame cu e privit in codul penal ,ce fel de furt e ?
Dupa ce mi se raspunde un functie de raspunsul dat voi revenii cu intrebari
lmlaur a scris:

Nu am furat nimic,nu sunt in pozitia de sus si nu am nevoie de avocat ca nu am furat

Foarte bine atunci, dar pareti cam defensiv si raspunsurile noastre va deranjeaza in loc sa va lumineze.
Daca nu ati inteles puteti adresa si alte intrebari, ati cam ramas in zona initiala...noi stim ce inseamna motamo / mot a mot , intrebarea colegului presupunea ca dvs. sa detaliati neclaritatile....atunci o mica recapitulare: fapta e furt calificat daca se incadreaza in prevederile legale. Totul in penal este in prevazut in Codul penal, Codul de procedura penala si alte legi care prevad infractiuni. Nu merge pe povesti de iarna cu pulovere si alte accesorii.

Daca prejudiciul se recupereaza poate fi o circumstanta atenuanta judiciara, nu inseamna ca fapta nu s-a savarsit. Da, cercetarile continua si daca se retrage plangerea, nu jucam bambilici. Sunt unele infractiuni la care actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate, dar nu e cazul la furt calificat.
lmlaur a scris:

Partea vatamata isi recupereaza pierderile ,politia actioneaza totusi ,facand dosar de furt calificat,e trecut in cazier?
Ma intereseaza pentru a intelege acest capitol din codul penal pentru cultura mea.

Codul Penal este o lege, ok? Nu este un indreptar de conduita si nici manual de educatie civica. Normele legale sunt generale si abstracte, urmand ca juristii se le interpreteze si sa le aplice la situatia de fapt. Nici in Codul Penal nici in alte legi nu se vorbeste de pulovere sau de supermarketuri, prin urmare e dificil sa "intelegi motamo". Normele generale se inteleg general.

In legatura cu intrebarea, daca fapta sustragerii exista si ajunge la cunostinta Politiei, aceasta este obligata sa o cerceteze. Se intocmeste dosar penal, chiar daca nu va fi finalizat prin trimitere in judecata. Uneori paza supermarketurilor nu mai sesizeaza Politia daca se recupereaza bunul si atunci Politia nu are cunostinta de fapta.

Cui ii este foame nu fura pulovere. De obicei acestia chiar mananca in supermarket si doar sunt condusi afara, nu prea se pune nimeni sa-i condamne.
Nu are nicio relevanta dpdv al incadrarii juridice daca a furat puloverul pt ca ii era frig sau daca a furat salamul ca ii era foame, tot furt calificat intr-un loc public este,acestea pot constitui cel mult o circumstanta atenuanta la individualizarea pedepsei, dar nu se va ajunge niciodata in instanta pt un salam sau un pulover.
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2010
ContSters178374, utilizator
Dar, v-ati gandit ca pot exista persoane care sa fie condamnate deoarece au furat prin violenta un salam?Adica este talharie...
Adica vrea sa fuga cu salamul si vanzatoarea apuca salamul si o tareste prin magazin?
Am inteles ca au existat astfel de cazuri...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sau faceau salam din vanzatoare...

Alte discuții în legătură

Talharie Irina Havirneanu Irina Havirneanu un cetatean x este agresat in plina noapte, i se fura telefonul mobil ..se ajunge in tribunal in care cetateanul x este martor.agresorii sunt acuzati de ... (vezi toată discuția)
Talharie tudodeanisoara tudodeanisoara la ce se incadreaza fapta ruperea unui lantisor de aur de la gatul unei persoane si ce pedeapsa primeste astept raspuns va multumesc . baiatul este arestat ... (vezi toată discuția)
Furt in valoare de 39 de lei fara antecedente Mazarescu2014 Mazarescu2014 Pe data de 21 am sustras un colier in valoare de 39 de lei, fiind minor, dintr-un magazin de haine din Bucuresti. Am fost dus intr-o camera unde am astepta ... (vezi toată discuția)