avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pe salariu din strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pe salariu din strainatate

Ma poate lamuri si pe mine cineva cum se impoziteaza venitul meu care se compune din salariu venit din strainatate.(mentionez ca petrec mai mult de 6 luni in strainatate). Eventual daca stie cineva cuantumuri de sume ori actul legislativ care reglementeza chestia asta? Multumesc:)
Cel mai recent răspuns: reddy , utilizator 12:48, 6 Iulie 2009
Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale, datorată potrivit art. 21 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, este de 9,5%, indiferent de condiţiile de muncă.
Cota contribuţiei de asigurări sociale datorata de angajator este de 19,5 % .... nu stiu de unde a reiesit 19,75% :-/

Trebuie completata Declaratia 201. Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care realizeaza venituri din strainatate ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor aflate in strainatate sau activitati salariale desfasurate in strainatate intr-o perioada mai mica de 183 de zile.

Declaratia 224 (OMFP 2199/2006) se refera la veniturile salariale din strainatate obtinute de persoane fizice care desfasoara activitate in Romania si de persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice acreditate in Romania.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Cota datorata la contractele de asigurare este de 29% ( scuze pentru 19,75- mea culpa ) si este cota integrala de asigurari sociale ( angajat si angajator) asa cum prevede la art 21 alin. 4 din Legea 19/2000.




Text extras din: Lege nr. 387/2007 - bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008

Art. 16. - (1) In baza art. 18 alin. (2) si (3) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2008 cotele de contributie de asigurari sociale se stabilesc dupa cum urmeaza:
A. In perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2008:
a) pentru conditii normale de munca 29%;
b) pentru conditii deosebite de munca 34%;
c) pentru conditii speciale de munca 39%.

B. Incepand cu 1 decembrie 2008:
a) pentru conditii normale de munca 27,5%;
b) pentru conditii deosebite de munca 32,5%;
c) pentru conditii speciale de munca 37,5%.

(2) Cota contributiei individuale de asigurari sociale, datorata potrivit art. 21 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 9,5%, indiferent de conditiile de munca.

(3) In cota de contributie individuala de asigurari sociale prevazuta la alin. (2) este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Cotele prevazute la alin. (1) lit. B se aplica incepand cu veniturile aferente lunii decembrie 2008.
Am fost la Casa de Pensii si mi-au spus ca trebuie sa inchei un contract cu ei in care sa trec eu cu ce suma doresc sa contribui, nu neaparat corespunzatoare intregului salariul de pe contract.

si eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare si anume: pana acum ceva timp colaboram cu o firma din anglia pe baza unui contract de prestari servicii intre ei si eu (persoana fizica autorizata), aici lucrurile fiind destul de clare si fara mari probleme.

odata cu intrarea in UE a devenit mult mai usor ptr. romani sa fie angajati in anglia, firma respectiva doreste acum sa ma angajeze direct pe firma lor, renuntand preactic la forma de colaborare precedenta. mentionez faptul ca in aceste conditti o sa fiu angajat in anglia cu domiciliul permanent in romania si desfasor activitati profesionale pentru firma mai sus mentionata in diferite tari din europa. in acest caz aveti idee legislatia romana si cea europeana cum reglementeaza plata impozitelor, asigurarilor etc? practic ei o sa se ocupe integral de plata contributiilor ce-mi revin ca si angajat in anglia (desi locuiesc in romania), ramanand sa vad cum reglementez situatia in tara.

va multumesc anticipat pentru raspuns.
Eu am fost la fisc si am intrebat si raspunsul a fost ca nu trebuie sa platesc impozit conform articolului 55 alin 4 lit.m

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii alin.4-5 - nu sunt asimilate salariului
3 adnotări din Codul Fiscal 2008/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. III Venituri din salarii

(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
m) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile indiferent de perioada de desfasurare a activitatii in strainatate;

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma, vreau sa paltesc impozit dar guvernul nu vrea banii mei Elena Baleanu Elena Baleanu Am lucrat pentru o companie din strainatate in perioada 2005-2007 calatorind intre Spania si Romania, niciodata depasind 183 de zile in Spania. Cunosteam ... (vezi toată discuția)
Depunerea declaratiei fiscale pentru persoanele care presteaza munca ca si pfa in alte tari ohiki ohiki Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca o persoana presteaza munca in strainatate, ex Austria , ca si persoana fizica autorizata(firma deschisa in tara unde isi ... (vezi toată discuția)
Impozitarea salariilor compensatorii(noul cod fiscal 2016). soringafton soringafton Stiti cumva daca salariile compensatorii se mai impoziteaza incepand cu 1 ianuarie 2016 (noul cod fiscal)? (vezi toată discuția)