avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art 841 c. civ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art 841 c. civ

va rog un raspuns :
intr-un contract de donatie cu clauza de uzufruct apare urmatorul citat :
"Noi donatorii avem 6 copii si facem prezenta donatie cu scutire de raport cunoscind disp. art. 841 c. civ. "
Se poate ataca cumva acest contract ? In ce conditii ?

Cel mai recent răspuns: deaur , utilizator 10:24, 10 Decembrie 2010
da vom merge la consiliere cu toate actele totusi poate se face ceva si inainte de nefericitul eveniment multumesc mult pentru raspuns ! toate cele bune
Intrucit donatoarea are 6 copii..cotele expuse mai sus sunt putin gresite. Apoi, trebuie avut in vedere ca rezerva succesorala (fiind indivizibila) va fi culeasa, de cei care vin efectiv la succesiune, in cota prevazuta de 841 cc, adica 3/4 se va imparti la cei care vin la succesiune.
In alta ordine de idei, intrucit donatia s-a facut cu scutire de raport inseamna ca donatara nu va trebui sa aduca la masa succesorala bunul, ci valoarea lui. Din aceasta valoare se va imparti valoarea ce reprezinta rezerva succesorala catre mostenitorii rezervatari.
Altfel spus, doantara va trebu sa dea anumite sume de bani celorlalti mostenitori, ea ramanind insa proprietara apartamentului.
nu vazusem ca erau 6 copii...am crezut ca sunt decat ei doi :) imi cer scuze.
In aceasta situatie, cota de 3/4 va fi intr-adevar impartita intre cei 6 daca toti accepta mostenirea, iar restul revine gratificatului.
se pare ca se citeaza si se elimina aceasta posibilitate prin :

"Noi donatorii avem 6 copii si facem prezenta donatie cu scutire de raport cunoscind disp. art. 841 c. civ. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract donatie cu uzufruct viager deaur deaur bunica mea a semnat un contract de donatie cu clauza de uzufruct viager cu fiica ei care acuma este in Spania ! tatal meu are grija de bunica mea si-a pierdut ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)