avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revocarea donatiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revocarea donatiei

In anul 2003 ouna aprilie ziua 14 am divortat. Totul s-a terminat intr-o singura sedinta. In acel proces de divort s-au solutionat urmatoarele:
1. S-a desfacut casatoria din culpa comuna;
2. S-a incredintat minorul M.C. (fiul nostru) fostei sotii;
3. S-a stabilit pensia alimentara ...;
4. S-a luat act de faptul ca eu M.Ghe. sunt de acord ca fosta sotie sa pastreze numele meu;
5. S-a luat act de o tranzactie pe care o prezint pe scurt: Noi partile intelegem sa partajam imobilul din str... in cote de 50%. Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii. Noi partile intelegem stingem pe aceasta cale orice litigiu cu privire la partajarea imobilului...
Mentionez ca eu nu mai aveam, nici la momentul divortului si nici in prezent, alta proprietate. Promisiunea de donatie facuta de mine la momentul divortului am considerat-o ca fiind un gest prin care asiguram in acel moment stabilitatea necesara fiului meu.
Mentionez ca "definitiv si irevocabil" s-a luat in data de 11 septembrie 2003
In anul 2004 m-am recasatorit
In anul 2005 datorita faptului ca nu eram multumit de felul in care este educat fiul meu, de notele obtinute de el la scoala, am notificat-o pe fosta sotie si pe fiul meu, asupra faptului ca nu sunt de acord cu situatia mai sus aratata si ca daca lucrurile nu se schimba imi voi revizui oferta de donatie in sensul de a renunta la ea. Notificarea este facuta de un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc.
In anul 2006 mi se naste un copil din a doua casatorie.
In anul 2007 in luna Mai o notific (printr-un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc) pe fosta sotie ca nu mai vreau sa donez cota mea fiului nostru M.C. si doresc pentru stingerea oricaror litigii o sulta in valoare de ....
Spre surprinderea mea pe data de 1 Iunie 2007 fiul meu M.C. (minor la acea data) insotit de mama lui (fosta mea sotie) merg la notariat si fac o acceptare de donatie pe care mi-o notifica in aceiasi zi. Ulterior fosta sotie face toate demersurile si il trece pe fiul meu in cartea Funciara, la Administratia financiara, etc...
Privind cele de mai sus va rog s-mi spuneti daca:
a. pot sa cer revocarea donatiei (pe care de altfel nici nu am facut-o) pentru nasterea celui de al 2 lea fiu?
b. pot sa-i cer despagubiri pentru perioada in care eu am fost lipsit de bunul meu (cota de 50% din imobil)?
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 13:37, 27 Iulie 2009
Pai sa citim impreuna textul...

Are doua conditii pentru a opera revocarea de drept:

1. donatorul sa NU AIBA un copil sau alt descendent EXISTENT (in viata) la momentul inchierii donatiei.
2. sa i se nasca un copil fie si postum.

Adica nu putem sa luam doar jumatatea din text care ne convine.

Si de cel de-al doilea copil are grija legea, dar mai tarziu, la decesul dvs. Daca nu-i veti lasa si acestuia un bun de aceeasi valoare cu cel donat el va putea sa ceara raportarea la masa succesorala a bunului donat. Practic bunul donat primului copil se considera un fel de avans din mostenire.
au dreptate confratii mei, nu puteti face mare lucru...dar fosta sotie v-a determinat cumva sa faceti aceasta donatie?:)
putin probabil romascanu, domnul e destul de tanar si pana la decesul dumnealui primul copil va face ceva cu imobilul ca sa nu se ajunga la situatia despre care faci vorbire...cred ca i-a indrumat un avo. de l-au determinat pe acest domn sa faca aceea donatie.







www.avocatura.cabanova.ro
@avokitten,

In primul rand a trebuit sa ghicesc la ce te referi... Si daca eu trebuie sa fac eforturi, apoi omul simplu pricepe mai mult de-o gramada...

Daca prin "va face ceva cu imobilul" referi la instrainare asta nu e un impediment pentru obligatia de raportare la masa succesorala, care in acest caz se face prin ... echivalent, calculat la valoarea bunului din momentul deschiderii succesiunii. (numai bine daca omul e tanar... inseamna ca "ceva" asta pe care primul copil l-ar face acum se poate face pe un pret si de raportat, Dumnezeu stie cand si la ce valori ale imobilelor, se poate raporta si dublu).
Nu puteti revoca donatia, dupa cum nu puteati nici revoca oferta de donatie inainte de implinirea termenului.
Cu atat mai mult, nu puteti cere nici daune, intrucat imobilul a fost folosit prin acordul Dvs. exprimat in mod liber.
Singura dezbatere va fi asupra succesiunii dupa Dvs..

Alte discuții în legătură

Tranzactie versus donatie Mgore Mgore Nu am stiut cum sa-mi intitulez subiectul, dar cred ca aceasta este cea mai cool exprimare :) Oricum sunt necesare explicatii. \"Eroii\" spetei: MG - ... (vezi toată discuția)
Donatie parte detinuta din imobil, aflat in litigiu ContSters62689 ContSters62689 Buna ziua! Fosta mea sotie a deschis proces de iesire din indiviziune pentru apartamentul comun, pentru care nu am facut partaj dupa divort. Solicita intregul ... (vezi toată discuția)
Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)