avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revocarea donatiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revocarea donatiei

In anul 2003 ouna aprilie ziua 14 am divortat. Totul s-a terminat intr-o singura sedinta. In acel proces de divort s-au solutionat urmatoarele:
1. S-a desfacut casatoria din culpa comuna;
2. S-a incredintat minorul M.C. (fiul nostru) fostei sotii;
3. S-a stabilit pensia alimentara ...;
4. S-a luat act de faptul ca eu M.Ghe. sunt de acord ca fosta sotie sa pastreze numele meu;
5. S-a luat act de o tranzactie pe care o prezint pe scurt: Noi partile intelegem sa partajam imobilul din str... in cote de 50%. Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii. Noi partile intelegem stingem pe aceasta cale orice litigiu cu privire la partajarea imobilului...
Mentionez ca eu nu mai aveam, nici la momentul divortului si nici in prezent, alta proprietate. Promisiunea de donatie facuta de mine la momentul divortului am considerat-o ca fiind un gest prin care asiguram in acel moment stabilitatea necesara fiului meu.
Mentionez ca "definitiv si irevocabil" s-a luat in data de 11 septembrie 2003
In anul 2004 m-am recasatorit
In anul 2005 datorita faptului ca nu eram multumit de felul in care este educat fiul meu, de notele obtinute de el la scoala, am notificat-o pe fosta sotie si pe fiul meu, asupra faptului ca nu sunt de acord cu situatia mai sus aratata si ca daca lucrurile nu se schimba imi voi revizui oferta de donatie in sensul de a renunta la ea. Notificarea este facuta de un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc.
In anul 2006 mi se naste un copil din a doua casatorie.
In anul 2007 in luna Mai o notific (printr-un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc) pe fosta sotie ca nu mai vreau sa donez cota mea fiului nostru M.C. si doresc pentru stingerea oricaror litigii o sulta in valoare de ....
Spre surprinderea mea pe data de 1 Iunie 2007 fiul meu M.C. (minor la acea data) insotit de mama lui (fosta mea sotie) merg la notariat si fac o acceptare de donatie pe care mi-o notifica in aceiasi zi. Ulterior fosta sotie face toate demersurile si il trece pe fiul meu in cartea Funciara, la Administratia financiara, etc...
Privind cele de mai sus va rog s-mi spuneti daca:
a. pot sa cer revocarea donatiei (pe care de altfel nici nu am facut-o) pentru nasterea celui de al 2 lea fiu?
b. pot sa-i cer despagubiri pentru perioada in care eu am fost lipsit de bunul meu (cota de 50% din imobil)?
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 13:37, 27 Iulie 2009
Unde scrie ca si-a exprimat acordul? Cred ca am scapat asta...

Oricum era bun comun si fosta il folosea ca si coproprietar...
AVLIL a scris:

Unde scrie ca si-a exprimat acordul? Cred ca am scapat asta...

Oricum era bun comun si fosta il folosea ca si coproprietar...


:) In mesajul initial al lui Mgore:
"5. S-a luat act de o tranzactie pe care o prezint pe scurt: Noi partile intelegem sa partajam imobilul din str... in cote de 50%. Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii. Noi partile intelegem stingem pe aceasta cale orice litigiu cu privire la partajarea imobilului..."
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Multumesc tuturor celor care s-au aplecat asupta celor scrise de mine si trebuie sa recunosc ca unele exprimari facute aici mi-au limpezit anumite probleme.
Este clar pentru mine ca semnarea acelei tranzactii a fost o gresala, din punct de vedere juridic. Atunci acea tranzactie mi-a fost prezentata de avocata fostei sotii pe holul tribunalului inainte de a intra in sedinta, aceasta este facuta in graba si chiar are numele fiului nostru trecut cu pixul, in interiorul textului dactilografiat. Spun acest lucru pentru a arata faptul ca acea tranzactie nu a fost rodul unei negocieri iar eu nu aveam atunci un avocat care sa-mi explice greutatea acelei tranzactii. Azi eu am inteles urmatoarele:
Tranzactia seste:
1. obligatorie pentru parti;
2. a stins un eventual proces de partaj
3. prin textul "inteleg sa donez fiului nostru M.C. cota de 50% din apartamentul... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii" s-a stabilit modul de iesire din indiviziune.
Toate acestea sunt pertinente intr-un proces de divort, dar!
1. Asa cum a observat "AVLIL" in procesul de divort fiul nostru N.C. nu a fost parte.
2. Niciodata eu nu am facut un inscris prin care sa-i comunic fiului nostru dorinta mea de al gratifica.
3. In perioada scursa de la divort am trimis, fostei mele sotii, doua notificari in care-i spuneam: in apripie 2005, fiind nemultumit de calitatea educatiei pe care o primea fiul nostru spuneam ca voi reflecta la hotararea mea de a-l gratifica, si in 02.05.2007 cand m-am exprimat calr asupar faptului ca nu voi face donatia si ceream sa iesim din indiviziune.

Privind cele de mai sus sincer vorbind nu inteleg in baza carui act un notar a facut acceptarea de donatie.

Pe de alta parte tranzactia este datata 14.04.2003. iar acceptare de donatie este datata 01.06.2007 dupa termenul de 4 ani si dupa data la cere eu o notificam ca nu voi face donatia.

Nu este rea intentie din partea ei?
Speta dvs. nu e simpla si in nici un caz de rezolvat pe un forum...

O astfel de speta te trece prin jumatate din dreptul civil...
- reglementarile in materie de donatie
- contractul de tranzactie
- teoria obligatiilor ...
-...

Eu am luat ca punct de plecare al curgerii termenului data ramanerii definitive a hotararii de expedient (care inteleg ca a fost 11 septembrie 2003) in raport de urmatoarele consideratii:

Donatiile se fac prin act autentic. Consimtamantul ambelor parti trebuie sa fie exprimat in forma autentica. (oferta/acceptarea).
In cazul tranzactiei, daca in schimbul renuntarii facute de o parte, celalta parte instraineaza un bun, instrainare pentru care legea prevede forma solemna, atunci contractul de tranzactie va trebui incheiat, sub sanctiunea nulitatii absolute, in forma prev de lege, devenind act solemn.
In cazul tranzactiei judiciare, hotararea de expedient are functia de a autentifica acesta invoiala. In acest caz hotararea de expedient are valoare unui inscris autentic, suplinind cu prisosinta forma notariala.

Ca atare eu cred ca oferta dvs, daca ajungem sa o calificam astfel, isi produce efecte de la data ramanerii definitive a hotararii de expedient care a consfiintit tranzactia...

E drept ca o tranzactie facuta pe genunchi, dar eu zic ca in acest fel poate fi interpretat momentul de la care incepe sa curga termenul de 4 ani.

Si habar n-am daca maine, in raport de alte considerente, nu voi ajunge la alta concluzie, pentru ca tocmai de aceea imi place profesia pe care o fac unde 1+1 nu da intotdeauna 2.
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2008
romascanu, moderator
Ce n-am inteles eu de aici este :
- ce varsta avea copilul dvs cand a-ti semnat acea tranzactie ?
- de ce s-a prevazut un termen de 4 ani de la semnarea tranzactiei?

Alte discuții în legătură

Tranzactie versus donatie Mgore Mgore Nu am stiut cum sa-mi intitulez subiectul, dar cred ca aceasta este cea mai cool exprimare :) Oricum sunt necesare explicatii. \"Eroii\" spetei: MG - ... (vezi toată discuția)
Donatie parte detinuta din imobil, aflat in litigiu ContSters62689 ContSters62689 Buna ziua! Fosta mea sotie a deschis proces de iesire din indiviziune pentru apartamentul comun, pentru care nu am facut partaj dupa divort. Solicita intregul ... (vezi toată discuția)
Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)