avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revocarea donatiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revocarea donatiei

In anul 2003 ouna aprilie ziua 14 am divortat. Totul s-a terminat intr-o singura sedinta. In acel proces de divort s-au solutionat urmatoarele:
1. S-a desfacut casatoria din culpa comuna;
2. S-a incredintat minorul M.C. (fiul nostru) fostei sotii;
3. S-a stabilit pensia alimentara ...;
4. S-a luat act de faptul ca eu M.Ghe. sunt de acord ca fosta sotie sa pastreze numele meu;
5. S-a luat act de o tranzactie pe care o prezint pe scurt: Noi partile intelegem sa partajam imobilul din str... in cote de 50%. Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii. Noi partile intelegem stingem pe aceasta cale orice litigiu cu privire la partajarea imobilului...
Mentionez ca eu nu mai aveam, nici la momentul divortului si nici in prezent, alta proprietate. Promisiunea de donatie facuta de mine la momentul divortului am considerat-o ca fiind un gest prin care asiguram in acel moment stabilitatea necesara fiului meu.
Mentionez ca "definitiv si irevocabil" s-a luat in data de 11 septembrie 2003
In anul 2004 m-am recasatorit
In anul 2005 datorita faptului ca nu eram multumit de felul in care este educat fiul meu, de notele obtinute de el la scoala, am notificat-o pe fosta sotie si pe fiul meu, asupra faptului ca nu sunt de acord cu situatia mai sus aratata si ca daca lucrurile nu se schimba imi voi revizui oferta de donatie in sensul de a renunta la ea. Notificarea este facuta de un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc.
In anul 2006 mi se naste un copil din a doua casatorie.
In anul 2007 in luna Mai o notific (printr-un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc) pe fosta sotie ca nu mai vreau sa donez cota mea fiului nostru M.C. si doresc pentru stingerea oricaror litigii o sulta in valoare de ....
Spre surprinderea mea pe data de 1 Iunie 2007 fiul meu M.C. (minor la acea data) insotit de mama lui (fosta mea sotie) merg la notariat si fac o acceptare de donatie pe care mi-o notifica in aceiasi zi. Ulterior fosta sotie face toate demersurile si il trece pe fiul meu in cartea Funciara, la Administratia financiara, etc...
Privind cele de mai sus va rog s-mi spuneti daca:
a. pot sa cer revocarea donatiei (pe care de altfel nici nu am facut-o) pentru nasterea celui de al 2 lea fiu?
b. pot sa-i cer despagubiri pentru perioada in care eu am fost lipsit de bunul meu (cota de 50% din imobil)?
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 13:37, 27 Iulie 2009
Inca o data multumesc tuturor celor care s-au aplecat macar cateva clipe asupra celor scrise de mine. Vreau sa cred ca in acest moment sunt limpezit in cea ce priveste problema mea. Sigur ca este complicata in masura in care noi partile (eu si fosta sotie) ea nu este deloc complicata.
Iata cum vad eu azi lucrurile:
La momentul divortului (14.04.2003) s-a cerut instantei;
Desfacerea casatoriei;
Incredintarea minorului;
Valoarea pensiei alimentare;
Pastrarea numelui meu de catre ea;
Partaj bunurui comune.
In sedinta respectiva s-a prezentat o tranzactie in care se spunea:
1. Partajam imobilui 50%-50%
2. Eu inteleg sa donez fiului nostru cota mea de 50% in termen de 4 ani de la semnarea prezentei
3.Noi partile intelegem sa stingem orice litigiu cu privire la partaj.
Instanta a admis toate cererile noastre si a luat act de tranzactie.
In 04.2005 notific prima data pe fosta sotie ca sunt pus in situatia in care reflectez daca mai donez fiului nostru cota dmea de 50%
In 02.05.2007 o notific a doua oara pe fosta sotie spunand ca nu mai donez si ca cer din partea ei o suma de bani pentru a iesi din indiviziune, in caz contrar voi merge in instanta pentru a cere iesirea din indiviziune.
La sfarsitul lunii mai 2007 depun pe Judecatoria sector 3 chemarea in instanta pentru iesirea din indiviziune.
In data de 01.06.2007 fiul nostru impreuna cu ea imi notifica o acceptare de donatie, iar in peioada urmatoare intocmeste toate actele necesare si inscrie cota de 50% pe numele fiului nostru.
In data de 26.06.2007 este primul termen pentru iesire din indiviziune.
Dupa mai multe sedinte in care avocatul ei a invocat exceptia autoritatii de lucru judecat, pe care instanta o respinge si exceptia lipsei calitatii procesuale active, pe care instanta o uneste cu fondul, in data de 30.01.2008 instanta ivoca exceptia de inadmisibilitate si motiveaza: "inadmisibilitatea rezulta din continutul clauzelor din conventia partilor, din caracterul obligatoriu si indivizibil al acestora, cea ce face ca un nou proces cu acelas obiect si aceleasi parti sa nu poata fi pornit atata timp cat conventia partilor se opune partilor cu putere de lege."

Aici ma gasesc azi.
Am inceput acest forum cu ideia de a revoca donatia, azi cred ca apucasem problema de la un capat gresit. Practic in momentul de fata eu trebuie sa desfiintez clauza din tranzactie prin care promiteam sa fac donatia.

Acesta cred eu este punctul de la care pot relua discutiile.
Inteleg... dar tot am auzit de avocatul ei, al dv. ce spune?

Nu vreti sa obtineti o jumatae de apartament in vila in centrul Bucurestiului... fara avocat, nu?
Exceptia lipsei calitatii procesuale active e corect unita cu fondul, ideea e ca trebuie atacata inscrierea in Cf, caci nu puteti ataca hotararea judecatoreasca veche... #-o sau sa modificati actiunea prezenta, depinde cum ati facut-o si daca mai aveti vreun capat de cerere in afara de iesire din indiviziune.

E in esenta o revendicare, cum ati timbrat? Ati mai putea face o intampinare la intampinare, ceva de gen... Nu va pot spune mai multe fara sa vad acte, ar fi doar speculatii si risc sa va trimit pe o pista gresita...
Nu!
Sigur ca nu-mi doresc sa merg in instanta fata avocat.
Motiul pentru care cer pareri pe forum, vine din dorinta de a intelege ce se intampla si cum judeca mai multe persoane din interior. Aceasta vine din faptul ca in procesul in care s-a respins cererea pentru inadmisibilitate, avocatul pe care l-am avut, mi-a prezentat lucrurile ceva de felul:
"... de acum inainte este problema noastra, dvstra nu mai trebuie sa va ganditi la asta... in maxim 10 luni rezolvam problema ..."
Cert este ca toata perioada aceia nu m-a interesat nimic despre felul cum se derula procesul iar la final am constatat ca lucrurile nu au fost pornite pe directia buna.
Personal consider ca daca ajungi in instanta cu un avocat, iar instanta iti respinge cererea, inseamna ca acel avocat nu isi merita banii.
Dupa aceasta experienta cred ca am citit articole de lege, mai mult decat am citit romane politiste, iar in clipa aceasta sunt dispus sa ascult 10 avocati, pentru a putea lua decizia corecta.
Oricum pentru mine problema este de doua ori delicata, odata din punct de vedere juridic, iar pe de alta parte pentru ca in toata aceasta poveste trebuie sa lupt impotriva fiului meu, iar lucrul acesta doare foarte tare.
Nu mereu se respinge o actiune din vina avocatului, dar in cazul in care se intampla puteti cere daune.
Apoi, trebuie sa intelegeti faptul ca promisiunea unui avocat de finalizare intr-un mod sau altul e numai vorba-n vant si daca e scrisa, caci obligatia lui e una de diligenta si nu de rezultat.
Astfel, va recomand sa evitati orice avocat care va da o astfel de asigurare, ea e legal nula, fara valoare...

E aiurea partea emotionala a dosarului, clar... Aici nu va pot ajuta, problemele de inima... #-o sunt grele rau. :(
Sincer, eu nu vad niciun motiv legal pentru revocarea donatiei.

Alte discuții în legătură

Tranzactie versus donatie Mgore Mgore Nu am stiut cum sa-mi intitulez subiectul, dar cred ca aceasta este cea mai cool exprimare :) Oricum sunt necesare explicatii. \"Eroii\" spetei: MG - ... (vezi toată discuția)
Donatie parte detinuta din imobil, aflat in litigiu ContSters62689 ContSters62689 Buna ziua! Fosta mea sotie a deschis proces de iesire din indiviziune pentru apartamentul comun, pentru care nu am facut partaj dupa divort. Solicita intregul ... (vezi toată discuția)
Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)