avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Detin o cota indiviza dintr-un imobil (300mp+casa). Celalalt coindivizar (bunicul meu)a facut un act de donatie si ulterior un contract de v-c pentru cota sa fara stirea mea. Acum noul proprietar (unchil meu) imi cere in instanta iesirea din indiviziune. Este legal acel contract de v-c ? Ce pot sa fac? Nu sunt de acord cu iesirea din indiviziune deoarece pe aleea de acces au niste acareturi pe care nu vor sa le darame. Va multumesc !
Nu stim sa aiba CF si... actele toate, istoricul, povestea proprietatii, o poate vedea la AF, iar acolo nu merge la fel ca la BCF...
De ce ar fi nelegal actul de vanzare - cumparare? Sau, de ce nu ar fi valabila donatia dupa cum spuneti ?
Cat priveste indiviziunea, aceasta isi va produce efectele dupa ce hotararea instantei va deveni definitiva si irevocabila.
Va sugerez sa va ganditi cum sa partajati imobilul si, de ce nu, sa angajati un avocat care sa va apere drepturile pe care le aveti, dar, nu in sensul respingerii cererii de iesire din indiviziune ale celeilalte parti din proces.
Sau daca doriti o proces indelungat si aveti posibilitatea de a va plati un avocat mai puteti sta in aceeasi situatie si 2-3 ani.Insa, depinde in ce faza se afla procesul.

avocat Claudiu Lascoschi
problema cu acareturile de pe alee se poate rezolva si altfel , din alea n-aveti cota parte?
Am fost la OCPI si am solicitat extras de CF insa mi s-a cerut intabularea si eu nu o am. Puteau sa faca intabularea fara mine? Mentionez ca am facut cadastru acum 2 ani pt. a iesi din indiviziune pe cale amiabila. Insa am constatat ca din masuratori eu aveam mai putin decat mi se cuvenea prin acte. La viitorul termen in procesul de iesire din indiviziune pot cere o expertiza care sa calculeze si sa delimiteze exact cat ii revine fiecaruia? ( Am facut o cerere pentru a vedea starea juridica a imobilului.)
Daca ati facut cadastrul acum 2 ani , ar trebui sa aveti intabularea . Intabularea dreptului de proprietate asupra unui bun comun sau pe cote parti poate sa o faca oricare proprietar in baza titlului deoarece este o masura de conservare a dreptului . Exceptia se refera la iesirea din indiviziune unde este necesar acordul coproprietarilor

Alte discuții în legătură

Este posibil?? maria dinca maria dinca Dupa dezbarea mostenirii,daca 2 din 4 mostenitori isi vand dreptul de proprietate(din cate am inteles se poate face si inainte de iesirea din ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)