Magda Staicu a scris:
Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre privind modelul, conţinutul şi modalitatea de depunere şi gestionare a declaraţiei privind obligaţiile de plată, a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
„Este vorba, practic, de declaraţia unică”, a subliniat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Actul normativ reglementează modelul şi conţinutul acestei declaraţii unice şi instrucţiunile de completare a declaraţiei.
„A fost stabilită şi o perioadă tranzitorie, până la 1 iulie 2011, timp în care declaraţia poate fi depusă şi în format hârtie, semnat şi ştampilat, conform legii, la ANAF sau la unul din ghişeele acreditate de la Ministerul Finanţelor Publice, după care declaraţia se depune lunar, prin mijloace electronice” a explicat Ioana Muntean.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 28.12.2010
[ link extern ]
Cum se completează Declaraţia unică în 2011, formular 112
Obligaţie, reglementare
Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea informează că, prin
Hotărârea Guvernului nr. 1.397/2010 privind modelul, conţinutul şi modalitatea de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, formular 112, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 897/31 decembrie 2010.
Astfel, potrivit actului normativ mai sus menţionat, începând cu obligaţiile aferente lunii ianuarie 2011, firmele şi persoanele fizice care au angajaţi vor depune la Fisc Declaraţia 112.
Termen de depunere
Declaraţia 112 va fi depusă online, prin intermediul portalului e-Romania, termenul limită fiind 25 februarie 2011.
Prin excepţie de la regulă, declaraţia va putea fi depusă şi pe suport de hârtie încă o jumătate de an, până la 1 iulie 2011.
Termenul de depunere a declaraţiei este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează impozitele şi contribuţiile sociale.
Completarea şi validarea declaraţiei
Declaraţia 112 se va completa şi va fi validată cu ajutorul programelor de asistenţă care vor fi furnizate gratuit de Fisc şi care vor putea fi descărcate de pe siteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), de la adresa www.anaf.ro.
Contribuabilii vor completa anexele potrivit Instrucţiunilor de completare, din Anexa nr. 7, parte integrantă a Hotărârii Guvernului nr. 1.397/2010.
Astfel, la Anexa 1, trebuie completate secţiunea „Date de identificare a plătitorului”, după care cea privind „Creanţele fiscale”. În acest caz, dacă în perioada de raportare plătitorul nu datorează impozit pe venit sau contribuţii, trebuie scrisă cifra 0 (zero). Atenţie! Necompletarea tabelului în această secţiune echivalează cu nedeclarearea obligaţiei respective.
Anexa 1.1, cea dedicată angajatorului, cuprinde mai multe secţiuni.
Secţiunea A conţine alte date de identificare a plătitorului cu informaţii precum codul CAEN sau dacă plăteşte sau nu contribuţii de accidente de muncă. În acest caz, dacă firma datorează aceste contribuţii, va trece litera „D”, iar dacă nu le datorează, litera „N”.
Secţiunea B se referă la indicatori statistici şi cuprinde numărul de asiguraţi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, al celor care au dreptul la concedii şi indemnizaţii şi totalul fondului de salarii brute.
În Secţiunea C trebuie trecute informaţiile cu privire la condiţiile de muncă normale, deosebite sau speciale. Secţiunea C2 se referă la indemnizaţiile de sănătate, iar C3 la cele pentru accidente de muncă şi boli profesionale. La C4, se trece suma scutită din contribuţia de şomaj a angajatorului, iar la C5 - subvenţiile, scutirile şi reducerile. Secţiunea C6 se referă la contribuţia de şomaj, iar C7 la contribuţia la fondul de garantare.
Secţiunea D conţine indicatori statistici privind numărul de asiguraţi pentru care angajatorul datorează diverse contribuţii sociale.
Secţiunea E se completează numai de către entităţile asimilate angajatorului, pentru anumite categorii de asiguraţi.
Secţiunea F cuprinde datele privind impozitul pe venitul din salarii.
Anexa 1.2 este dedicata asiguraţilor, adică angajaţilor şi se completează cu datele de identificare ale acestora. La secţiunea „Detalii coasiguraţi” trebuie trecute şi datele de identificare ale coasiguraţilor, care pot fi soţul sau soţia (trecuţi cu codul „S” ) şi părinte (cod „P” ).
La Secţiunea A, se înscriu datele pentru asiguraţii care au venituri numai din salarii sau asimilate salariilor, care nu au lucrat în condiţii deosebite şi nu au beneficiat de concediu medical sau de scutiri.
Secţiunea B se completează numai dacă salariatul nu se încadrează la secţiunea anterioară. Sunt cazurile când salariatul a avut mai multe contracte de muncă la acelaşi angajator, a fost în concediu medical ori a lucrat în condiţii dificile de muncă sau a beneficiat de indemnizaţii sau alte motive de scutire.
Secţiunea C cuprinde raportări pentru asiguraţi care trebuie completate de alte entităţi asimilate angajatorului.
În Secţiunea D, vor fi trecute informaţiile referitoare la concediile medicale.
*
Până la primul termen de depunere a Declaraţiei 112, 25 februarie 2011, vom reveni cu alte precizări şi informaţii utile.
Ataşăm informaţiei, în format .pdf, Hotărârea Guvernului nr. 1.397/2010 privind modelul, conţinutul şi modalitatea de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, formular 112, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 897/31 decembrie 2010.
[ link extern ]
[ link extern ]