avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1486 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Anunþ privind dezbaterea publicã a Formularului 112 ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Anunþ privind dezbaterea publicã a Formularului 112 DECLARAÞIA PRIVIND OBLIGAÞIILE DE PLATÃ A CONTRIBUÞIILOR SOCIALE, IMPOZITULUI PE VENIT ªI EVIDENÞA NOMINALÃ A PERSOANELOR ASIGURATE.

Pe site anaf este postat acest anunt :
Stimaţi contribuabili,

Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră în vederea îndeplinirii obligaţiilor de declarare se urmăreşte crearea de noi proceduri astfel încât să fie depusă o singură declaraţie privind contribuţiile sociale care sunt în prezent colectate separat de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.

În acest sens, supunem dezbaterii publice conţinutul Formularului 112 DECLARAŢIA PRIVIND OBLIGAŢIILE DE PLATÃ A CONTRIBUŢIILOR SOCIALE, IMPOZITULUI PE VENIT ªI EVIDENŢA NOMINALÃ A PERSOANELOR ASIGURATE, ce urmează a fi depus la ghiseele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau la ghiseele acreditate de Ministerul Finantelor Publice.

Noul formular va putea fi completat, semnat şi transmis prin mijloace informatice. Vă rugăm să nu ezitaţi să ne trimiteţi întrebările şi observaţiile dumneavoastră la adresa: d112@mfinante.ro

link :
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: ISA20CTA , utilizator 22:47, 21 Ianuarie 2011
Parerea mea este ca acesta ar fi cam singura masura luata de actualul guvern care ma multumeste.Problema este ca sunt curios sa vad normele de intocmire a acestei declaratii cu nr 112 si dupa aceea mai discutam.
@bogeanua - normele de intocmire se cheama instructiuni de completare si le gasiti in fisierul Anexa 7.

Am citit declaratia. M-am speriat de ce am vazut. Nu mi-am dat seama pana acum cate informatii suntem obligati sa le furnizam asa-zisilor beneficiari prin multiplelel declaratii pe care le-am intocmit si le mai intocmim in continuare.

Cred ca solicitarea unei dezbateri publice a fost cauzata de faptul ca si ei (programatorii Fiscului) s-au speriat la randul lor de cata informatie trebuie sa adune. Nu pun la indoiala faptul ca s-a muncit , nu gluma, la elaborarea unei asemenea declaratii. De aceea cred ca demersul lor vizeaza mai mult incercarea de a mai reduce din informatie.
Nu am insa prea mari sperante in asa ceva, deoarece conditia unica si suficienta este ca stabimea din Ministerul Muncii sa-si faca ordine in mansarde.
Ceea ce nu am vazut insa de 20 de ani incoace.

Decat sa ne chinuim cu atatea informatii, mai bine desfiintau toate darile care trebuie percepute atat de la angajator , cat si de la angajat si introduceau o singura taxa, raportata la salariul net achitat angajatului. Dupa 20 de ani de "capitalism" cred ca au disparut temerile ca sa se revolte clasa muncitoare de nivelul darilor percepute de stat. Si-asa cam toata lumea stie ca aceste dari se invart in jurul cifrei de 60%. Iar exceptiile de la taxa unica puteau fi tratate separat si individual la capitolul ajutoare sociale.
Absolut de acord domnule Savu.

Impresia mea este ca se doreste bifarea unui obiectiv , ceva de genul " pe vremea mea , am introdus declaratia unica "

Asa cum vad eu lucrurile , s-a inceput cu sfarsitul . Pentru a se putea adopta o asemenea masura este necesar ca toata , dat toata legislatia cu incidenta in domeniu sa fie revizuita .

Este necesar ca toate acele norme , hg-uri, ordonante care s-au dat , modificat si ras-modificat sa fie abrogate . Trebuie mai intai "periata " toata legislatia , pregatiti oamenii care vor prelucra si gestiona aceste informatii si abia dupa aceea gandit un plan al declaratiei si elaborat un model .

Peste tot, in ciuda unei inflatii de date pe care le furnizam se cer dovezi scrise : adeverinte din care sa reiasa ca ceea ce se afla intr-o baza de date gestionata de institutiile statului este corect .
In realitate , raportarile au fost cerute haotic ,dupa nevoi , informatiile sunt gestionate haotic , tot asa , iar oamenii sunt pusi pe drumuri in continuare sa demonstreze fapte sau imprejurari evidente .

Daca pentru un amarat de formular se putea ajunge la nu stiu cate versiuni , fie din motive de hibe ale soft-ului fie din scapari pur si simplu, din nesocotirea vreunei exceptii , ma gandesc ca aceasta declaratie 112 va fi un cosmar pentru toata lumea : trebuia , daca tot este propusa in dezbatere publica sa avem un soft la dispozitie, sa exersam cu date acel program , sa observam si sa aratam unde apar erori. Nu asa - avem un tabel care cred ca il sperie si pe Tatal Tabelelor, cca 30 de pagini de instructiuni si ... sa dezbatem . Ce sa dezbatem ?

Este necesara simplificarea legislatiei .
Amanuntele care se cer a fi raportate nu ajuta la nimic .
Nu are relevanta cate zile a venit omul la servciu, cate ore a lipsit etc ... pentru un gestionar la nivel national de informatie .

Se putea face un soft , contra-cost , asa cum este semnatura electronica , ceva ca un fel de ajutor in completarea declaratiei, iar la nivel national, ca raportare zic, sa ajunga informatiile relevante , care chiar conteaza .

Prea multe amanunte , prea multe detalii ...
Vom fi cu totii mai obositi , atat ... nu cred ca vom deveni mai eficienti, nici noi, cei care vom intocmi declaratia , nici cei care o vor gestiona .
Ultima modificare: Duminică, 12 Decembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
florinsavu a scris:

Decat sa ne chinuim cu atatea informatii, mai bine desfiintau toate darile care trebuie percepute atat de la angajator , cat si de la angajat si introduceau o singura taxa, raportata la salariul net achitat angajatului. Dupa 20 de ani de "capitalism" cred ca au disparut temerile ca sa se revolte clasa muncitoare de nivelul darilor percepute de stat. Si-asa cam toata lumea stie ca aceste dari se invart in jurul cifrei de 60%. Iar exceptiile de la taxa unica puteau fi tratate separat si individual la capitolul ajutoare sociale.


sigur ca da... si inca un punct de vedere (articol) interesant aici:

www.avocatnet.ro/content/art...


Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
ContSters123067, utilizator
Da, temerile prezentate mai sus sunt intemeiate.

Desi intentia este buna si multa lume a semnalat-o ca fiind necesara, aceasta simplificare, daca e facuta fara discernamant, poate sa complice foarte mult lucrurile.

#-o

Alte discuții în legătură

D.112 punct lucru camicami camicami Buna tuturor, societatea are punct de lucru stabil Cui propriu,pentru care am depus pana acum,separat , lunar D.100 numai cu impozitul pe salarii. Cum voi ... (vezi toată discuția)
Ce subventie primesc de la somaj pentru incadrarea unui absolvent de studii superioare? ANTIANA INDREI ANTIANA INDREI am angajat un absolvent de studi superioare (masterat) care este suma pe care o primesc de la somaj si de ce sunt scutit multumesc.Cum completez declaratia 112 ... (vezi toată discuția)
Declaratia 112 actualizata: ultima versiune: soft a (versiunea 11/18.07.2011), soft j (versiunea 1.5.0/18.07.2011) Valentin_buzau Valentin_buzau [b]DECLARATIA 112 actualizata: ultima versiune: Soft A (versiunea 11/18.07.2011), Soft J (versiunea 1.5.0/18.07.2011)[/b] Fiti atenti ca a aparut o noua ... (vezi toată discuția)