avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Rezistenta impotriva culturii
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Rezistenta impotriva culturii

Un cotidian aparut astazi a cuprins un articol, cred eu determinant ,nu atata prin problematica dezbatuta ,dar mai ales prin realismul si acuratetea autorului in a judeca situatia actuala.
Articolul se intituleaza"Rezistenta prin incultura" si m-a determinat sa abordez aceasta problematica in cele de mai jos:
Dominatia inculturii in viata de toate zilele a ajuns un fapt ,pentru ca viata noastra cotidiana este dominata de nonvalori,in mai toate componentele ei.
Din decembrie 1989,se constata ca putine VIP-uri sau asa-zise VIPU-uri au manifestat vreodata interes pentru stiinte,pentru a citi vreo carte,pentru artele plastice,pentru geografie,chiar pentru istoria acestei tari.
De fapt daca pana la 1990 a existat in mod cert o rezistenta prin cultura,ea ajuns sa fie contestata de cei care mai mult sau mai putin conjunctural,au ajuns dupa 1990 pe anumite"culmi" sociale,ajungandu-se chiar la o situatie situatie identica cu cea din perioada anilor de dupa instaurarea regimului socialist,ca realizarile culturale si persoanele legate de acestea,de tot ce inseamna educatie prin cultura sa fie contestate,uneori cu violenta in luarile de pozitie ale unor "ajunsi" ai vremii actuale.
Trista comparatie,dar adevarata.
De fapt incultura si incompetenta generalizata domina,incultura ajungand o componenta a celebritatii,iar incompetenta domina domenii importante ale vietii,acest derapaj,fiind usor sesizabil in involutia societatii.
O societate care nu poate furniza exemple pentru tineri,este deficitara, fara busola, este lipsita de orizont si din nefericire,alt "diagnostic" nu poate exista in acest moment.
Autorul articolului,un tanar jurnalist arata ca:
"Pacatul originar se situeaza in decembrie 1989,cand scena s-a umplut brusc de personaje dubioase,care au dat tonul,au stabilit linia,au creat piata(asta nu inseamna ca inainte erau vizibili ca oameni de calitate,ci doar ca pana atunci practic nici nu exista o scena publica) ca mai apoi sa concluzioneze ca :
"Din acel moment ,corpul inculturii a inceput sa rejecteze orice tentativa de penetrare din zona oamenilor care-consacrati sau anonimi- au o consistenta cultura generala"
Autorul afirma despre eliminarea din viata publica,din societate , a tuturor celor care au macar tendinta sa devina intelectuali,a tuturor celor "suspecti de a fi culti"
Modalitatea aratata de autorul articolului,prin care pretinde ca s-a intamplat aceasta a fost aceea ca in disputele directe din presa sau de oriunde dintre cultura si incultura,incultura a castigat datorita dificultatii in care au fost pusi oamenii cu oarecare cultura de a se cobora,prin replica"la nivelul de mictocanie al celuilalt"
Toate aceste realitati sunt de natura de a ne indemna nu numai la o reflectie cat mai activa,dar mai ales de a ne mobiliza ca societate pentru a ne debarasa pe cat de repede putem de aceste adevarate racile.
Se poate ?



Pentru conformitate,redau mai jos continutul acestui articol,apartinand jurnalistului Calin Zarojanu,publicat in ziarul "Adevarul" de astazi:
stenţa prin incultură

09 dec 2010
Scena publică românească este dominată de incultură. Puţine VIP-uri par să fi citit vreo carte în ultimii 10, 20 sau 30 de ani.

Ce să mai zici de arte plastice, matematică sau geografie! Dacă înainte de 1990 a existat o rezistenţă prin cultură - contestată, de altfel, de către cei care „au ales libertatea" şi cei care n-au reuşit să se afirme în vreun fel -, de două decenii suntem martori la rezistenţa prin incultură. Incultura a devenit aproape o condiţie a celebrităţii. Păcatul originar se situează în decembrie 1989, când scena s-a umplut brusc de personaje dubioase, care au dat tonul, au stabilit linia, au creat piaţa (asta nu înseamnă că înainte erau vizibili oameni de calitate, ci doar că până atunci practic nici nu exista o scenă publică).

CPUN era eclectic şi caraghios, dar în el îşi găsiseră totuşi locul intelectuali şi revoluţionari autentici. Ulterior, impostura s-a generalizat. Întâi în politică, apoi în toate zonele de vizibilitate. Din acel moment, corpul inculturii a început să rejecteze orice tentativă de penetrare din zona oamenilor care - consacraţi sau anonimi - au o consistentă cultură generală. Mai mult, organismul are grijă să-i elimine, treptat sau brusc, şi pe puţinii săi membri care au măcar tendinţa să devină intelectuali, pe toţi cei suspecţi de a fi culţi.

ªi cum ar fi putut că facă altfel? În rarele ocazii în care un reprezentant al rezistenţei prin incultură s-a aflat, public, faţă-n faţă cu un cetăţean care chiar ştie despre ce vorbeşte, s-au întâmplat două lucruri: pe de o parte, intrusul aparent a pierdut lupta, din simplul motiv că nu s-a putut coborî la nivelul de mitocănie al celuilalt, care a dominat fizic, vorbind mult şi tare, întrerupând dar nelăsându-se întrerupt, râzând grobian, gesticulând larg, făcând glumiţe şi calambururi de prost gust; pe de altă parte, totuşi, pentru oricine are ochi de văzut şi urechi de auzit, simpla prezenţă a duşmanului de clasă (cu mai multe clase, adică)arata cate parale face vipu`
Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:48, 27 Decembrie 2010
ce-ai Ileana?:O
ce te-a apucat? te rog?
Buna seara,

Ideea e interesanta. Si, din pacate eu nu vad o solutie pentru urmatoarea perioada decenta de timp. E un curent care s-a intins din ce in ce mai tare in mai toate statele civilizate si care are, dupa parerea mea, foarte mare legatura cu sistemul economic in care traim.

Adica, pe scurt, noi traim intr-un sistem care spune asa: ala care acumuleaza cel mai mult capital e cel care domina piata. Iar piata, astazi, e mai mult decat piata de zarzavaturi sau bursa de valori, e chiar viata noastra de zi cu zi. Pentru ca oamenii care au bani au tendinta sa domine arealul lor de imperechere si raspandire, isi educa copiii in acelasi stil de gandire si ofera tinerilor un model de reusita pe care e foarte greu sa il combati in vreun fel.

Da, voir exista intotdeauna exceptii. Da, exceptiile vor avea intotdeauna propriile lor zone in care influenteaza alti oameni, vor avea adeptii proprii si asa mai departe.

Problema care se pune e insa care dintre cele doua tipuri de om are mai mult acces la resurse de comunicare, care apare mai des in presa, care ofera solutii facile pentru societate, etc etc. Adica, poti pune in balanta un om care face 15 ani de facultate (un doctor, spre exemplu) si un absolvent de 2 clase trase de par, care a invatat ca daca stii sa te descurci reusesti repede in viata? Stin cu totii raspunsul.

Chiar si oamenii cu cap si cultura au avut in viata lor momente in care s-au gandit de ce dracu s-au chinuit atat de mult sa faca ce au facut, cand era mai simplu altfel.

Noi, oamenii, suntem exponentii unui sistem anti-natural perfect. Adica, pana la un moment am mers in rand cu restul animalelor. Apoi, mai smecheri decat ceilalti, ne-am prins ca putem face lucruri mai repede si mai cu spor. Si astazi, omoram 34 de specii pe zi (e un documentar BBC genial, in 7 episoade - "Life" se chema).

Asa e si cu incultura asta. Eu cred din ce in ce mai tare in ultima vreme ca asistam la o rupere a tuturor radacinilor ideii de societate umana si ne transformam in indivizi singuri, insingurati mai degraba, care cauta mai mult banul decat evolutia sociala, care cauta mai mult reusita rapida decat siguranta propriilor nepoti, etc. Pe masura ce ne specializam pe nise din ce in ce mai mici de activitate (astazi exista, spre exemplu, 350 de specii de ingineri si peste 5 mii de specializari diferite si cu multa educatie de supra-ingineri), nu mai avem timp sa facem altceva. Ceilalti, cei pe care ii infieram in articolul asta, sunt cei care inca mai traiesc in grupuri, cei care isi apra turma, care neada educatia pentru ca au aflat ca banii se fac smecherind si nu invatand.

Ei s-au adaptat. Ce dracu o sa faca in viitor, e alta problema.

O seara frumoasa :D
numele meu nu este ileana...:), dar pot sa trec peste asta...
E real ceea ce am scris. Ai idee cum te simti cand cineva iti spune"e la nivel de cercetare aprofundata materialul supus atentiei... noi suntem incepatori"... adica habar n-avem despre ce vorbim, iar voi aveti niste ani de munca si niste rezultate la probleme pe care noi n-am ajuns sa ni le punem...?!
Ce se intampla cu lumea asta?
am zis "Ileana" din cauza avatarului...semeni cu o zana:D
altfel, pricep ce zici...poate nu se formalizeaza sau poate nu doresc sa fie transanti...sau poate "conferentiarii" sunt din noua generatie:(
milika a scris:

am zis "Ileana" din cauza avatarului...semeni cu o zana:D
altfel, pricep ce zici...poate nu se formalizeaza sau poate nu doresc sa fie transanti...sau poate "conferentiarii" sunt din noua generatie:(


:kissing: Scuze daca am fost rea!
Ai dreptate, aceia sunt din generatia formata din persoane care nu au reusit sa ia treapta a II-a la liceu la o anumita vreme, iar acum sunt lector dr., conf. dr., prof. cu sau fara dr....
Nu e vorba de formalizare, ci de bani si interese...e mult de spus. Am cunoscut si oameni extrem de bine pregatiti si de un profesionalism incredibil, dar socant a fost sa nu fie acestia "la pupitru". Restul nu este dezamagire, pentru ca stiam unde merg si cine formeaza audienta. Dar este frustrant sa vezi, in atari conditii, discrepanta atat de mare intre unii si ceilalti. I-am apreciat pe cei din intervalul de varsta 25-45 de ani, si ca tinuta si ca pregatire, dar m-au dezamagit complet oportunistii trecuti de 40-45. Evident, si aici exista exceptii..., dar putine.:(
Ultima modificare: Duminică, 12 Decembrie 2010
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Picatura de cultura... Radu Gabrian Radu Gabrian Rautatea,prostia,mitocania ajunsa la nivel de virtute,indolenta,suficienta,dar si indiferenta fata de tot si de toate,pot fi vindecate numai cu ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil monument istoric vs drept preemtiune micha69 micha69 Buna ziua! Am o mare nelamurire: in 2002 am cumparat parte dintr-un imobil (mai exact parterul) printr-un contract de vanzare cumparare la notariat. ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar Blues Blues Buna. Problema pentru care va solicit un răspuns este următoarea: sunt elev, in cls. a XII-a, iar recent am participat la olimpiada de Lb. si Literatura ... (vezi toată discuția)