avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Rezistenta impotriva culturii
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Rezistenta impotriva culturii

Un cotidian aparut astazi a cuprins un articol, cred eu determinant ,nu atata prin problematica dezbatuta ,dar mai ales prin realismul si acuratetea autorului in a judeca situatia actuala.
Articolul se intituleaza"Rezistenta prin incultura" si m-a determinat sa abordez aceasta problematica in cele de mai jos:
Dominatia inculturii in viata de toate zilele a ajuns un fapt ,pentru ca viata noastra cotidiana este dominata de nonvalori,in mai toate componentele ei.
Din decembrie 1989,se constata ca putine VIP-uri sau asa-zise VIPU-uri au manifestat vreodata interes pentru stiinte,pentru a citi vreo carte,pentru artele plastice,pentru geografie,chiar pentru istoria acestei tari.
De fapt daca pana la 1990 a existat in mod cert o rezistenta prin cultura,ea ajuns sa fie contestata de cei care mai mult sau mai putin conjunctural,au ajuns dupa 1990 pe anumite"culmi" sociale,ajungandu-se chiar la o situatie situatie identica cu cea din perioada anilor de dupa instaurarea regimului socialist,ca realizarile culturale si persoanele legate de acestea,de tot ce inseamna educatie prin cultura sa fie contestate,uneori cu violenta in luarile de pozitie ale unor "ajunsi" ai vremii actuale.
Trista comparatie,dar adevarata.
De fapt incultura si incompetenta generalizata domina,incultura ajungand o componenta a celebritatii,iar incompetenta domina domenii importante ale vietii,acest derapaj,fiind usor sesizabil in involutia societatii.
O societate care nu poate furniza exemple pentru tineri,este deficitara, fara busola, este lipsita de orizont si din nefericire,alt "diagnostic" nu poate exista in acest moment.
Autorul articolului,un tanar jurnalist arata ca:
"Pacatul originar se situeaza in decembrie 1989,cand scena s-a umplut brusc de personaje dubioase,care au dat tonul,au stabilit linia,au creat piata(asta nu inseamna ca inainte erau vizibili ca oameni de calitate,ci doar ca pana atunci practic nici nu exista o scena publica) ca mai apoi sa concluzioneze ca :
"Din acel moment ,corpul inculturii a inceput sa rejecteze orice tentativa de penetrare din zona oamenilor care-consacrati sau anonimi- au o consistenta cultura generala"
Autorul afirma despre eliminarea din viata publica,din societate , a tuturor celor care au macar tendinta sa devina intelectuali,a tuturor celor "suspecti de a fi culti"
Modalitatea aratata de autorul articolului,prin care pretinde ca s-a intamplat aceasta a fost aceea ca in disputele directe din presa sau de oriunde dintre cultura si incultura,incultura a castigat datorita dificultatii in care au fost pusi oamenii cu oarecare cultura de a se cobora,prin replica"la nivelul de mictocanie al celuilalt"
Toate aceste realitati sunt de natura de a ne indemna nu numai la o reflectie cat mai activa,dar mai ales de a ne mobiliza ca societate pentru a ne debarasa pe cat de repede putem de aceste adevarate racile.
Se poate ?



Pentru conformitate,redau mai jos continutul acestui articol,apartinand jurnalistului Calin Zarojanu,publicat in ziarul "Adevarul" de astazi:
stenţa prin incultură

09 dec 2010
Scena publică românească este dominată de incultură. Puţine VIP-uri par să fi citit vreo carte în ultimii 10, 20 sau 30 de ani.

Ce să mai zici de arte plastice, matematică sau geografie! Dacă înainte de 1990 a existat o rezistenţă prin cultură - contestată, de altfel, de către cei care „au ales libertatea" şi cei care n-au reuşit să se afirme în vreun fel -, de două decenii suntem martori la rezistenţa prin incultură. Incultura a devenit aproape o condiţie a celebrităţii. Păcatul originar se situează în decembrie 1989, când scena s-a umplut brusc de personaje dubioase, care au dat tonul, au stabilit linia, au creat piaţa (asta nu înseamnă că înainte erau vizibili oameni de calitate, ci doar că până atunci practic nici nu exista o scenă publică).

CPUN era eclectic şi caraghios, dar în el îşi găsiseră totuşi locul intelectuali şi revoluţionari autentici. Ulterior, impostura s-a generalizat. Întâi în politică, apoi în toate zonele de vizibilitate. Din acel moment, corpul inculturii a început să rejecteze orice tentativă de penetrare din zona oamenilor care - consacraţi sau anonimi - au o consistentă cultură generală. Mai mult, organismul are grijă să-i elimine, treptat sau brusc, şi pe puţinii săi membri care au măcar tendinţa să devină intelectuali, pe toţi cei suspecţi de a fi culţi.

ªi cum ar fi putut că facă altfel? În rarele ocazii în care un reprezentant al rezistenţei prin incultură s-a aflat, public, faţă-n faţă cu un cetăţean care chiar ştie despre ce vorbeşte, s-au întâmplat două lucruri: pe de o parte, intrusul aparent a pierdut lupta, din simplul motiv că nu s-a putut coborî la nivelul de mitocănie al celuilalt, care a dominat fizic, vorbind mult şi tare, întrerupând dar nelăsându-se întrerupt, râzând grobian, gesticulând larg, făcând glumiţe şi calambururi de prost gust; pe de altă parte, totuşi, pentru oricine are ochi de văzut şi urechi de auzit, simpla prezenţă a duşmanului de clasă (cu mai multe clase, adică)arata cate parale face vipu`
Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:48, 27 Decembrie 2010
Cum zicea Stravinsky, muzica este prin definitie incapabila sa exprime orice in afara de ea insasi:D

Cultura se poate exprima doar ca ceea ce este: cultura. Eu as zice sa acceptati ca sunteti oameni culti, oarecum sensibili fata de rechinii din jur, cu pasiuni impopulare dar extrem de satisfacatoare intim. Va ridicati, va curatati de praf si mergeti mai departe. Cand nu va vad majoritarii va duceti pac in librarie sa vedeti ultimele aparitii:)

Cultura nu este menita sa dea de mancare, status social sau autoritate de a fi ascultati de cei mai tineri. Nici macar superioritate morala nu acorda absolut, exista oameni de valoare cu care nu ti-ai lasa copiii si batrane cu 4 clase ca painea calda. Parerea mea.
eumarian a scris:
exista oameni de valoare cu care nu ti-ai lasa copiii si batrane cu 4 clase ca painea calda.

O… realitate… ciudata (si perfect adevarata), as zice… Fraza citata mi-a amintit (nu numai) de un barbat considerat “cult” care isi batea sotia… Dar – nu-i asa? – cultura si… morala (un fel de a spune) pot pasi… paralel…

--

Se zvoneste ca matematica risipeste farmecul unei poezii… Dar stiinta nu face decat sa dea sens unui apus de Soare – si celorlalte lucruri de pe pamant… Ar putea stiinta sa puna in umbra poezia? In nici un caz, zic eu…
(si) De aceea ma intreb – si intreb – ce inseamna om cult? Ce inseamna om inteligent…? Ce inseamna om “descurcaret”?
E inteligent (sau descurcaret) acela care respinge kitsch-ul sau acela care face avere din ceea ce e considerat astfel? Un om care face avere din kitsch-uri nu trebuie sa fie, neaparat, incult (as zice chiar din contra) :"> Altfel spus: incultura poate constitui sursa de imbogatire a unor oameni culti… Iar daca este asa… unde e “greseala”? Uneori (sau mai des) “omul cult” incurajeaza (promoveaza) “omul incult” pentru beneficii personale…
Aceasta povestioara cred ca se potriveste acestui topic:
"Căruţa goală
Într-o dimineaţă, un băiat se plimba prin pădure împreună cu tatăl său. La un moment dat, tatăl s-a oprit, a stat câteva secunde ascultând, apoi şi-a întrebat băiatul:
- În afară de cântecul păsărilor şi de foşnetul frunzelor, ce mai auzi?
Băiatul, ciulind urechile, îi răspunse:
- Aud zgomotul unei căruţe.
- Aşa este, răspunse tatăl, mai mult decât atât, este o căruţă goală.
- Cum ştii, tată, că este o căruţă goală? Căci încă nu se vede, ci doar o auzi.
- Este foarte uşor să-ţi dai seama când o căruţă este goală, din cauza zgomotului pe care îl face. Cu cât căruţa este mai goală, cu atât face mai mult zgomot.
Tot aşa este şi în viaţa de zi cu zi. Când vorbim prea mult, întrerupând conversaţia tuturor, fiind inoportuni şi îngâmfaţi, simţindu-ne preaputernici şi reducând valoarea oamenilor din jurul nostru, trebuie să ne amintim de căruţa goală care, cu cât este mai goală, cu atât este mai mare şi zgomotul pe care îl face."
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
elena138, utilizator
Corecta remarca dvs.distinsa doamna,una este cultura in sine si alta este "parada de cultura" sau "spoiala de cultura",care in general sunt afisate ostentativ ca intr-un galantar de magazin.
Ca in toate in viata,exista si aici destule persoane de genul aratat,de exemplu cele care se duc la opera in cel mai bun costum pentru a adormi sau pentru a face cunostinta cu o doamna.
Aci vorbim despre "poseuri"

Spunea Louis Aragon:
"O cultura nu se mosteneste,se cucereste"
r.gabi a scris:

Corecta remarca dvs.distinsa doamna,una este cultura in sine si alta este "parada de cultura" sau "spoiala de cultura",care in general sunt afisate ostentativ ca intr-un galantar de magazin.
Ca in toate in viata,exista si aici destule persoane de genul aratat,de exemplu cele care se duc la opera in cel mai bun costum pentru a adormi sau pentru a face cunostinta cu o doamna.
Aci vorbim despre "poseuri"

Spunea Louis Aragon:
"O cultura nu se mosteneste,se cucereste"


Asta se remarca in ultimii ani.S-au inmultit "carutele goale" .Aceste persoane,isi etaleaza ostentativ bogatia materiala, in detrimentul celei culturale.
Ei au falsa impresie,ca daca au conturi importante,sunt si pretiosi.Se mint singuri.De fapt nici nu-si dau seama,cit de gaunosi sunt.
Infumurati,unii cu doua facultati,dar cu scoala generala neterminata.
Niste agramati,cu aere de......

Alte discuții în legătură

Picatura de cultura... Radu Gabrian Radu Gabrian Rautatea,prostia,mitocania ajunsa la nivel de virtute,indolenta,suficienta,dar si indiferenta fata de tot si de toate,pot fi vindecate numai cu ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil monument istoric vs drept preemtiune micha69 micha69 Buna ziua! Am o mare nelamurire: in 2002 am cumparat parte dintr-un imobil (mai exact parterul) printr-un contract de vanzare cumparare la notariat. ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar Blues Blues Buna. Problema pentru care va solicit un răspuns este următoarea: sunt elev, in cls. a XII-a, iar recent am participat la olimpiada de Lb. si Literatura ... (vezi toată discuția)