avind in vedere raspunsul d-nei avocate , avind procese pe rol si explicatia data mai sus privind recunoasterea hotaririei divort , va rog f mult sa -mi raspundeti la urmatoarele intrebari :
1.Daca o hotarire pronuntata in Spania de divort cu incredintare mamei custodie minor 4 ani cu restrictiea pt. minor de neparasirea Spaniei fara hot jud. sau cu acord ambi parinti ce au domiciliu prmanent Romania cetateni romani cu rezidenta (atentie provizorie in spania ) copilul s-a nascut in Spania cert n. romanesc dar nu a avut nici un contact cu tara de origine Romania
hotarirea este recunoscuta in Romania ???
2.Hotaririle jud. straine pronuntate intr-un stat membru conform conventiilor incheiate resp. Spania sunt recunoscute si irev .definitive cind sunt recunoscute si in statul de origine .Intrebare :
Hotarirea poate fi aplicata pe teritoriu spaniol inainte de a fi recunoscuta si deveni definitiva in stat de origine Romania ???
3. Hotarirea sus amintita la punctul 1. si apelata in recurs ultima instanta Curt.de casatie inca fara termen poate fi aplicata si recunoscuta ca executorie in Spania????
Nota !! va rog este f.important pt mine de 4 ani nu gasesc raspunsuri la aceste intrebari .Multumesc!!
Din cate stiu eu intre Romania si Spania este semnata o Conventie privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială dar care nu se aplica, printre altele, statutului şi capacitatii persoanelor fizice, regimului matrimonial, succesiunilor legale şi testamentare. In acest caz, pentru recunoaşterea unei hotărâri privind divorţul, aplicabile sunt dispoziţiile Regulamentului CE nr. 2201/2003 (Regulamentul Bruxelles II).
Numai hotararile definitive si irevocabile pronuntate intr-un stat membru pot fi recunoscute intr-un alt stat membru.
Sper ca am inteles bine ce anume doriti sa aflati,formularea intrebarilor fiind destul de ambigua.
1DA,daca se va solicita aceasta recunoastere de partea interesata.
Nici o hotarire judecatoreasta pronuntata in strainatate nu este recunoscuta din oficiu in Romania,fara ca partea interesata sa faca aceasta cerere de recunoastere.
2. DA,daca se cere executarea ei in Spania,dar numai daca hotarirea este definitiva si irevocabila si investita cu formula executorie.Executarea hotaririi se poate face numai in tara unde s-a pronuntat aceasta si a ramas definitiva si irevocabila,iar in alte state executarea se poate face ,numai dupa recunoasterea hotaririi prin procedura exequator(art.370 si urm. c.proc.civ si Legea 105/1992).
Hotarirea ramine definitiva si irevocabila la instanta care a pronuntat-o,alte instante doar vor lua act de aceasta,vor verifica actele si vor recunoaste ad literam hotarirea pronuntata in strainatate,la cererea partii interesate.
3.NU,pina nu e definitiva si irevocabila,nici in Spania si nici in alta parte.
Nota:la pct. 3 cred ca va referiti la capatul de cerere cu privire la incredintarea minorului mamei cu interdictie de a parasi Spania fara acordul ambilor parinti sau prin hotarire judecatoreasca
Partea care cere executarea hotaririi intr-un stat membru UE ,in legislatia cu privire la exequator,e obligata ca dupa fiecare hotarire definitiva si irevocabila pronuntata in strainatate sa transcrie actele de stare civila sau sa ceara recunoasterea acestora(dupa caz),in tara de origine .
Tratatele incheiate intre tarile membre UE sint de acceptare in forma simplificata a hotaririlor pronuntate in una din tarile membre,respectiv verificarea acesteia si numai atunci cind,se constata incalcari grave ale drepturilor cetateanului se iau masurile de rigoare,respectiv sesizarea din oficiu si indreptarea erorilor din hotarire.
Ati scris foarte frumos cu totii.
Parerea mea este sa nu mai piarda timpul sa sa deschida procedura de recunoastere a hotararii judecatoresti in Romania.
Pana se lamureste cu autoritatile romane are timp sa finalizeze si procesul.
avocat Claudiu Lascoschi