avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recunoastere divort in romania
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recunoastere divort in romania


am fost casatorita in Germania, am facut transcrierea actului de casatorie in romania.
Acum vreau sa ma recasatoresc, dar am nevoie sa transcriu si divortul pe marginea actului de casatorie.
Divortul e pronuntat in Germania, cu hotarare ramasa definitiva si irevocabila din 2005.
M-am interesat in romania si exista doua variante:
-conform legii 1051992 se face prin procedura de exequatur;
- avand in vedere faptul ca romania dupa 1 ianuarie 2007 a intrat in ue, este valabila doar o copie tradusa si legalizata la un notar a acelei hotarari de divort.
Insa nimeni nu ma poate lamuri care varianta este valabila la momentul actual si daca este cea de-a doua conform carei legi.
Incercati sa luati legatura cu I.N.E.P. ........ mai multe detalii le gasiti aici [ link extern ]
Eu cred ,ca trebuie sa luati legatura cu Consiliul local,acolo unde ati depus recunoasterea in vederea transcrierii.Dupa cunostintele mele,dureaza cam 2 luni ,deoarece daca sint probleme la INEP,nu va anunta nimeni.Am patit asta,desi mi se precizase de nenumarate ori ca voi fi anuntata daca sint probleme.Aveti un nr. de inregistrare si un dosar,asa ca nu mai asteptati si sunati sa dati de urma dosarului....puneti-o pe doamna aia sa verifice (asteptati la telefon)sa vada daca a venit dosarul dumneavoastra.
Multumesc frumos,sunteti f.draguti pt. ajutorul ce mi-l dati.
Sunt in posesia Nr. de Dosar,am sunat ieri la INEP si mi-a raspuns o doamna(probabil aceeasi),si cu o voce taioasa si pe un ton sarcastic mi-a replicat ca nu poate da nici o relatie prin telefon,ca termenul nu a trecut ,ca dureaza 90 zile(ceea ce nu cred) si sa imputernicesc pe cineva,sa mearga sa se intereseze.
Credeti ca acest raspuns este destul de RELEVANT si CREDIBIL pt. a da nota unui serviciu de nivel EUROPEAN asa cum pretindem si am dori sa avem in tara noastra??
Am ramas f.dezamagita si pe linga faptul ca sunt presata de timp,nu am pe cine sa imputernicesc in aceasta directie.
Culmea este ca din toate cele aproape 6 numere de contact de pe site,doar la unul se raspunde si...acolo dau de aceeasi doamna.
Oricum eu mai incerc si prin e-mail.
Daca mai aveti si alte posibilitati prin care credeti ca as putea descurca problema mea,va multumesc anticipat.
Eu cred ca solutia cu imputernicirea unei persoane este cea mai viabila.
Un avocat se poate ocupa de problema dvs.
Trebuie sa-i sacaie cineva pe cei care va creaza probleme si sa-i faca sa raspunda cu mai multa celeritate.

avocat Claudiu Lascoschi
Drept sa va spun mi-e si teama sa mai angajez un avocat,ca tot pe aceasta baza am recurs pt.recunoasterea sentintei si in loc sa ma ajute pe calea scurta,m-a bagat in proces cu citarea partilor,si a lungit-o la nesfirsit,atita timp cit mai era si alta posibilitate vezi : www.btsicorporation.com/transcrieriacte.html , pe care am aflat-o abia azi si cred ca un adevarat avocat ar fi trebuit sa o aibe la cunostinta

**Actele de stare civila, intocmite in strainatate, au putere doveditoare in tara numai daca sunt transcrise in registrele de stare civila din Romania.

BTSI-ROMANIA efectueaza pentru dumneavoasta transcrieri de acte prin procura
legalizata de Misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din strainatate sau
la Notar public strain - în acest caz, procura se va supralegaliza prin aplicarea apostilei,
conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961, de catre autoritatile competente
din statul respectiv.

*********Transcrierea hotararilor de divort emise in strainatate:

In cazul hotararilor civile pronuntate in strainatate se aplica prevederile legii 105 din
1992, ma exact ale articolui 166, care prevede: "Hotararile straine sunt recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul civil al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intai in statul de cetatenie al fiecarei parti" si ale articolelor 167 - 180.
Cetateanul roman ajuns intr-o asemenea situatie are la dispozitie urmatoarea varianta:
A. sa ia legatura cu un avocat roman, pentru a demara procedura de Exequatur,
procedura prin care instantele judecatoresti romane examineaza regularitatea
internationala a hotararilor judecatoresti emise in strainatate, in vederea recunoasterii si executarii acestora in Romania;
Procedura de Exequatur este demarata in baza legii 105/ 1992, mai exact, in baza prevederilor legale enuntate mai sus. Aceasta procedura este insa destul de greoaie, costisitoare si implica prezentarea la minim 2 termene intr-un Tribunal romanesc, adica cateva luni bune, asa ca, in cazul transcrierii unei hotarari de divort, cetatenii romani au la dispozitie o PROCEDURA ALTERNATIVA:
B. aceasta procedura poate depasi, de asemenea, o luna de zile, dar sfatul nostru este ca, daca aveti posibilitatea, sa optati pentru aceasta varianta. Iata si care sunt DETALIILE de catre trebuie sa tineti cont:
-Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate trebuie sa fie definitiva si executorie;
-Pentru a-i fi recunoscuta autenticitatea in Romania, Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate, trebuie, mai intai, apostilata (supralegalizata) de catre autoritatile statului in care a fost emisa;
-Dupa venirea in Romania Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate trebuie tradusa de catre un traducator autorizat, iar traducerea trebuie legalizata un Notar Public;
-Dupa ce ati parcurs toate etapele de mai sus, puteti depune o cerere de transcriere a Hotararii Judecatoresti emise in strainatate, insotita de traducerea legalizata a acesteia la Serviciul de Stare Civila al Primariei, care a emis Certificatul de Casatorie;
-Primaria respectiva va trimite dosarul la Bucuresti la I.N.E.P. (Inspectoratul National de Evidenta Informatizata a Persoanelor), care va analiza dosarul, dupa care il va trimite inapoi primariei insotit de un Referat. In baza acestui Referat primaria respectiva va aplica mentiunea "Divortat" pe marginea Certificatului de Casatorie initial.
In ambele cazuri, hotararea judecatoreasca emisa in strainatate , pentru a putea fi recunoscuta in Romania, trebuie sa fie apostilata (daca statul respectiv este membru al Conventiei de la Haga / 1961) sau saupralegalizata de autoritatile competente ale statului respectiv (daca statul respectiv nu este semnatar al Conventiei de la Haga din 1961).

Alte discuții în legătură

Conventia de la haga cu privire la rapire internationala de minori ValiChira ValiChira Casatoriti fiind in Romania am imigrat in Canada unde am divortat. In Canada s-au nascut doi baieti. Acolo am avut garda comuna copiilor (o sapt./o sapt.). In ... (vezi toată discuția)
Transcrierea in romania a actului de separare, divort gabriela suardi gabriela suardi Cum se procedeaza in cazul unui divort facut in Italia? Cum si cand vine recunoscut in Romania. Daca separarea a fost facuta legal la tribunal dar divortul se ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea (in romania) sentintei de divort pronuntata in austria Dorothea Dorothea Salutare tuturor! Am o mica-mare problema: pe scurt, ca timpu-i pretios Casatorita in Ro cu cetatean roman si divortata in Austria. Ambii suntem CRDS. ... (vezi toată discuția)