Domnule avocat Mihail Toader,
In primul rand, ti sa spun ca imi pare rau ca am inceput cu stangul dialogul nostru pe acest forum. Prin ceea ce am scris, in cadrul unei alte discutii, nu am avut deloc intentia sa va combat. Am exprimat, doar, un punct de vedere cu privire la o chestiune pe care o cunosc din practica si nu ’’din auzite’’. Si aceasta deoarece m-a surprins postarea dvs cu privire la o chestiune pe care atunci am considerat ca nu-si are rostul in problema respectiva.
In fine, probabil m-am grabit, probabil dvs nu ati inteles ceea ce am vrut sa subliniez …. Sper ca pe viitor sa nu mai intervina frictiuni intre noi si sa auzim numai de bine.
Acum, revenind la subiectul in discutie.
Toader Mihai a scris:
- nimic si nimeni nu il poate impiedica pe asociat sa isi vanda partile sociale detinute in societate (evident dupa ce a acordat dreptul de preemptiune celorlati asociati si acestia au refuzat oferta de vanzare) ceea ce inseamna ca el este liber in aceste conditii sa vanda cui doreste atata timp cat ceilalti asociati nu au dorit sa cumpere, fie si unui concurent.
Eu sunt de parere ca tocmai art. 202 alin. (2) LSC, care este o norma imperativa, il poate impiedica sa faca ceea ce afirmati dvs. Motivele le-am prezentat in postarea anterioara.
Mai mult, tinand seama de aceasta norma, rezulta si urmatoarele:
Dreptul roman permite constituirea in garantie a partilor sociale (a se vedea Legea nr. 99/1999). Cu toate acestea, daca constituirea este posibila, atunci executarea garanţiei prin vanzarea silita sau aproprierea partilor de catre creditor ar fi inaplicabila, imposibila, intrucat ar incalca textul imperativ al art. 202 alin. (2) LSC. Prin urmare, executarea garantiei fiind asimilata, atat faptic, cat si juridic, cu transmiterea proprietatii asupra partilor sociale, rezulta ca realizarea dreptului de creanta prin executarea garantiei nu se poate face decat cu acordul asociatilor reprezentând 3/4 din capitalul social, ceea ce rapeste din functionalitatea si finalitatea legii speciale, impiedicand-o să fie eficientă.
Valorificarea garantiei reale mobiliare nu este posibila decat dupa dizolvarea societatii, asupra partii care s-ar cuveni asociatului prin lichidare.
Instanta nu poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic de cesionare a partilor sociale, ca urmare a neexecutarii contractului de imprumut prin care asociatul a constituit un gaj asupra partilor sociale detinute, deoarece cesiunea partilor sociale catre un tert inseamna un nou asociat, care ar putea afecta caracterul personal al SRL, iar legiuitorul a tinut sa prevada ca, intr-o asemenea situatie, este necesar acordul asociatilor reprezentand cel putin ¾ din capitalul social
Î. C. C. J., dec nr. 453/2003