avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Plagiat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Plagiat

Buna,

Am si eu nevoie de ajutor in urmatoarea problema. Am facut o lucrare de licenta, iar anul acesta, profesorul care mi-a fost coordonator la lucrarea de licenta, si-a publicat o carte copiata, in proportie de 80%, din lucrarea mea de licenta.
Problema este ca am muncit foarte mult la realizarea acestei lucrari, si chiar vroiam, ca peste 2-3 ani, sa o imbunatatesc si sa o public.
Ce as putea sa fac? Daca se copiau cateva pagini, idei sau chiar capitole nu ma deranja prea tare, dar sa-ti vezi toata lucrarea publicata e chiar suparator.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
mariana33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 17 Martie 2008
Ce pot sa obtin daca actionez in instanta? Si cat ar dura un astfel de proces? Mi se va recunoaste dreptul de autor, iar cel in cauza isi va retrage cartea....sau cum se procedeaza? Multumesc pentru raspunsuri!
Daca castigi, cartea va fi retrasa, vei primi si despagubiri daca le ceri, plus ca plagiatorul poate fi oblugat, tot la cererea ta, sa publice un anunt in care isi asuma plagiatul.

De durat poate dura mai mult sau mai putin, depinde cat de bine pregatite sunt partile.
Eu nu fac si nu am practicat drept in acest domeniu, de aceea va rog sa vedeti cele ce voi spune sub rezerva lipsei de experienta...
Intreb doar: cine este autorul lucrarii?
Adica proful coordonator nu are niciun drept asupra ei? Ca doar e trecut pe coperta ca si coordonator... Adica te indruma, iti arata un plan al lucrarii, corecteaza eventuale erori privind substanta celor scrise de student... Teoretic, el contribuie...

Mai mult, in ceea ce priveste publicarea unor lucrari de drrept, coordonatorii lucrarilor sunt cei care au anumite drepturi acordate de editura si al caror nume duce, de regula, la vanzarea cartii in mai multe exemplare decat ar duce numai autorii acesteia, singuri...

Teoretic, profesorul coordonator are si un drept de autor referitor la lucrarea de licenta... Nu stiu daca se pot considera coautori sau cum...

Cred ca are sanse de izbanda, insa va fi o lupta nu chiar usoara... Si nu stiu daca va putea fi recunoscuta ca fiind singur autor.

Poate imi dati si mie niste idei referitor la ce am spus, e foarte interesant... Proful meu de licenta m-a ajutat foarte mult, mai ales ca mi-am facut lucrarea in cateva saptamani... vreo doua numai. :DMi-a aratat si coordonat un plan, mi-a spus unde nu e suficient dezbatut si sa mai completez, unde sa adaug spete practice si sa citesc bibliografie de prin 1929, de nici nu intelegeam scrierea aia cu apostrof... #-osi chiar am folosit din acea lucrare...
Daca profesorul nu m-ar fi ajutat, tot imi iesea lucrarea, insa nu atat de repede si nici in aceeasi forma si continut.
Am sa ma uit dupa ceva jurisprudenta.
AVLIL a scris:
Adica te indruma, iti arata un plan al lucrarii, corecteaza eventuale erori privind substanta celor scrise de student... Teoretic, el contribuie...

Nu stiu daca e chiar asa. Ar fi bine sa existe o reglementare a "coordonarii" insa un lucru e clar: ceea ce ai spus tu ref proful tau e un caz extrem de rar. N-am mai auzit pana acum sa faca planul chiar proful... si sincer mi se pare aiurea, ca doar tu faci lucrarea si e normal s-o structurezi dupa cum consideri necesar. Coordonarea, dupa parerea mea, inseamna o corectura pe versiunea aproape finala a lucrarii. Cam ceea ce fac redactorii la edituri (si eu nu au niciun drept de autor - sic!).
Eu cred ca totusi coordonator iti e dat tocmai pentru ca se presupune ca ai nevoie de ajutor pentru o astfel de lucrare.
Cred ca cel mai bine se gaseste despre rolul sau in regulamentele interne ale universitatii/facultatii...
Din pacate, am auzit ca e lucru rar ce mi s-a intamplat mie... Dar nici nu cred ca acel prof a fost apucat de streche si m-a ajutat depasindu-si atributiile... Ca toti profii spuneau in fac faptul ca e numele lor acolo si nu-si iau raspunderea unei lucrari proaste, ca-i facem de ras...B-)

Proful meu mi-a spus de la inceput ca nu-mi va corecta greselile de tehnoredactare... Si n-a facut nimic in acest sens. Dar mi-a citit de 2 ori lucrarea si ma suna secretara lui si-mi spunea ca e gata si sa vin s-o iau. De 2 ori am vb cu el, o data nu; o primeam plina de rosu sau albastru pe margini, cu indicatii de completari si alte abordari noi. :D
Ar fi culmea ca profu' coordonator sa o faca pe scribul, nu sunt de acord aici cu tine! Pai asa, iti corecta lucrarea secra=etara de la scoala, nu un prof universitar! :O

Ma rog, si daca nu face astfel, nu are el oare aceste atributii? Si atunci... nu schimba putintel problema?

Alte discuții în legătură

Plagiat punkreator punkreator Se poate acuza cu plagiat un student, care a predat o lucrare de seminar cu un an in urma? Profesorul nu a sesizat acest fapt la predare, si a acordat o nota. ... (vezi toată discuția)
Retur bani licenta (fara factura) Sebastian11@ Sebastian11@ Buna ziua! Am achizitionat o licenta recent de la o firma care se ocupa de realizari proiecte de licenta/doctorat etc. Si sunt foarte dezamagit de ceea ce ... (vezi toată discuția)
Inselaciune licenta Nataliaa29 Nataliaa29 Buna ziua, In primavara am dat comanda pentru o lucrare de licenta. Am conversatiile in care ii solicit respectivului ca lucrarea sa nu fie plagiata, ... (vezi toată discuția)