Andreea, mai sunt profesori de genul prezentat de Liliana .... iti pot da un nume care este foarte cunoscut in dreptul penal care proceda la fel cum a explicat Liliana
Coordonatorii de lucrari nu au drept de autor ....... atunci ce ar insemna ca si cei care conduc doctoratul sa aibe un drept de autor asupra lucrarii de doctorat , numai pentru faptul ca au corectat planul sau lucrarea respectiva ...
Coordonatorul iti poate da sfaturi cu privire la continutul lucrarii, tot asa cum tu poti sa nu le urmezi. Proful face un referat in care isi expune parerea, care poate fi inclusiv proasta si am vazut asa ceva (nu la drept).
Sincer mie nu mi se pare normal amestecul atat de mare al profului in continut. Pana la urma e lucrarea studentului, iar orice aroganta legata de "numele profesorului pe acolo" e inutila. Parerea mea e ca aceasta coordonare ar trebui sa se materializeze in indicarea unor surse bibliografice, in discutarea metodei de abordare, a planului si gradului in care sunt detaliate diverse parti, lucruri de astea. Nicidecum sa iti modifice el cu mana lui corpul lucrarii!
E foarte adevarat ca eu spun asta din experienta "coordonatului" in alta tara, adica in Olanda. Fiind plecata acolo in anul 4 mi-am ales lucrare pe drept international public, iar profa pe care am avut-o la drepturile omului a fost pur si simplu nemaipomenita. I-am spus doar ca eu scriu despre legalitatea interventiilor umanitare, am inceput sa discutam si pana la urma femeia m-a ajutat enorm, fara sa-i cer eu nimic. Mi-a adus pana si pozitii oficiale ale guvernului olandez, unde lucra ea, nepublicate pe undeva. Ce am primit aici (inainte si dupa Olanda) a fost un mare nimic, iar pe lucrare ar fi trebuit sa stea numele profei din Rotterdam, iar nu al celei din Bucuresti. I-am tot trimis lucrarea pe parcurs ce o scriam, la final mi-a raspuns sec "da, e foarte bine", iar la sustinere a fost in stare sa spuna "da, e bine ce ai scris tu, dar intr-o cercetare viitoare ar fi bine sa te ocupi si de ...", iar chestia sugerata era tratata in lucrare, nu cu exact numele mentionat de ea. Deci nici nu citise, daramite sa coordoneze ea ceva! Nici nu vad cum ar fi avut cum, avand in vedere ca in Romania n-a scris nimeni pe tema aleasa de mine, iar literatura straina pe DIP nu exista in biblioteci.
Eu am dat exemplul editorului pentru ca mi se pare ca rolul lui e prost inteles si/sau indeplinit. Editorul ar trebui sa faca mult mai mult decat sa corecteze greseli de ortografie, ar trebui sa se ingrijeasca sa curga de la sine frazele, sa se intelega ideile, scop pentru care poate chiar modifica modul de asezare al paragrafelor si poate propune autorului rescrierea unor pasaje sau reformularea altora. Ca nu se face asta, e alta problema...