avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii (pagina 10)

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, in integralitatea sa, poate fi consultat accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Art.149 din Legea 263/2010 spune:

Art. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.

(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.

(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.

(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.


2. Asadar daca nu ati contestat decizia in termenul legal acum este prea tarziu.
Total deacord cu maestrul Valeriu in ce priveste contestarea deciziei de pensionare. Aceasta se face in termen de 30 de zile.
Dar vedeti ca mai sunt si alte posibilitati.
Eu nu am contestat decizia de pensionare, era o decizie, sunt de acord sa primesc pensie..., dar dupa cateva luni am constatat ca in decizie s-au facut erori. Nu ca nu as fi vazut din prima zi ca m-au linsat, dar mi-a trebuit ceva timp sa ma lamuresc cum e cu legislatia pensiilor si modul de aplicare... Ori erorile, greselile..., atat in legea 19 cat si in legea 263 se pot remedia din oficiu, oricand descopera casa de pensii si/sau la cerere oricand sesizeaza pensionarului. Fara limita de timp.
Eu am solicitat revizuirea pe acest considerent inainte de 31 decembrie 2010 cand era in vigoare legea 19/2000 (art 89 si altele), dar cred ca acelasi lucru se poate face si acum pe baza legii 263/2010:
ART. 107
(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

Apoi daca, de exemplu pensionarul depune o adeverinta cu o perioada lucrata undeva si necuprinsa in dosar sau daca mai lucreaza dupa iesirea la pensie, poate sa solicite recalcularea pensiei.
La primirea noii decizii, poate solicita si pentru aceasta recalcularea daca pensionarul constata ca nu s-a stabilit corect pensia...
Poate va ajuta cu ceva.
Eu am obtinut, din toamna lui 2010 pana acum, mici corecturi ale deciziei, prin emiterea a patru noi decizii pe masura ce reuseam sa-i fac sa inteleaga unde au gresit (7 ani lipsa, sporuri si grupa de munca neluate in consideratie...). Dar sunt in continuare in proces cu ei, proces deschis in decembrie 2010. Din cele 4 greseli pe care le-am gasit si pentru care am actionat in instanta, a ramas doar una pe care sper sa o obtin prin intermediul justitiei: stabilirea stagiului de cotizare necesar conform legii.
Dl Valeriu stie foarte bine ca stagiul necesar intra la numitor in ecuatia de stabilirea punctajului. Si este o diferenta daca se impart, de exemplu 80 de puncte la 35 de ani (stagiu necesar doar din 2014) sau la 20 de ani (stagiu necesar conform anexei 1, anexei 4...din Legea 19/2000)

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
Adriantot, moderator
Multumesc,domnule Valeriu.Problema este ca eu am cerut sa mi se recalculeze pensia deoarece am primit o adeverinta pt o perioada de 5 ani in care am lucrat in acord global si am castigat in medie aproape 2 salarii de baza.Ei mi-au raspuns asa "Se respinge cererea de recalculare a drepturilor de pensie,intrucat acestea nu reprezinta sporuri cu caracter permanene prevazute in anexa nr.15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.263/2010 aprobate prin HG nr.25/2011.Sporul de vechime s-a acordat din oficiu cf art.165 din Legea 263/2010".
Vi se pare legala motivarea refuzului de a-mi recalcula pensia?
Va multumesc inca o data.
1. Casa de Pensii are dreptate, iata ce spune Anexa 15 din Normele de aplicare a Legii 263/2010:
"Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001:
formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
...".

2. Asadar numai o hotarare judecatoareasca favorabila dvs. va putea sa oblige Casa de Pensii sa ia in calcul si veniturile din adeverinta de care vorbiti.
Dar hotararea judecatoreasca nu tine cont de aceleasi legi?
Oricum,e stupid pt ca am platit impozitele si taxele in functie de cit am castigat.De ce nu se tine cont de cit am platit statului?
Multumesc si sa aveti o saptamana frumoasa.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)