avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii (pagina 10)

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, in integralitatea sa, poate fi consultat accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Indiferent de cate ore pe zi lucrati sunteti asigurata la pensie si sanatate cu acelasi stagiu ca si o persoana care lucreaza cu timp normal (de 8 ore pe zi).

2. Diferenta la pensie o face venitul si contributia platita pentru acest venit.
Daca lucrez 2 ani jumatate norma (4ore/zi), pentru un an de pensie trebuie sa lucrez 2 ani???????????????

pot plati singura o contributie suplimentara la cas ca sa-mi asigur o pensie mai mare????
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Daca lucrati 2 ani si jumatate cu 4 ore pe zi stagiul de cotizare la pensie este tot de 2 ani si jumatate.

2. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.
Trebuie sa va faceti un calcul sau sa intrebati la Casa de Pensii daca merita sa plati contributia CAS pentru 1 an, adica 244 lei x12 luni, sau mai multi ani, iar pensia sa se mareasca doar cu cativa zeci sau sute de lei. Dupa mine, nu merita!
am contestat decizia de pensioanare si dupa sase luni am primit raspuns de la comisia de contestatii precum ca mi sa admis contestatia ,in continuare mai trebuie sa fac ceva demersuri sau comisia comunica hotararea la casa de pensii pentru revizuire?multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)