avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Protejarea datelor cu caracter personal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Protejarea datelor cu caracter personal

Buna seara. Daca aleg sa trimit online CV-ul meu (continand date personale) unui angajator sau unei companii de recrutare de personal, cum pot avea siguranta ca acestea nu vor fi prezentate fara acordul meu unei persoane fizice / juridice? Si cum pot sti ca acestea nu vor reprezenta informatii cu acces liber (pe un site, spre exemplu)? As vrea ca CV-ul meu sa poate ajunge la un angajator doar cu acordul meu si sa am siguranta ca datele incluse nu vor fi cunoscute decat de atatea persoane cate sunt necesare pentru decizia de angajare (sau neangajare). Sper ca ma puteti sfatui, asa cum am mai gasit sustinere din partea dvs si pana acum. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 11:08, 18 Ianuarie 2011
Daca alegeti sa trimiteti CV-ul online de regula agreati politicile si dislaimer-ul site-ului care oricum nu va garanteaza nimic.

Din punct de vedere tehnic garantarea confidentialitatii datelor este apa de ploaie. Ganditi-va ca fisierul dvs (CV-ul) trece din calculatorul Dvs intr-un site care rezideaza pe niste servere ale unui ISP si de acolo ajunge in calculatoarele angajatorului, totul prin intermediul providerului de Internet al dvs si al angajatorului. Toate aceaste sisteme sunt administrate de niste ingineri de sistem pe care dpdv tehnic cu greu pot fi controlati si monitorizati de executivi.
De regula majoritatea sunt corecti dar mai sunt si indivizi care colecteaza de exemplu adrese de mail valide si le vand ulterior la pachet spammerilor.
Lucrurile se pot complica si mai mult cu poveti mai mult sau mai putin reale din zona Big Brother ... dar e suficient sa va ganditi la Wikileaks ...

Altfel ... Monitorul Oficial din Romania posteaza datele personale ale romanilor (CNP, CI etc) neautorizat pe site-ul oficiosului roman. Este o problema cunoscuta la nivelul auditorilor IT.
De regula, site-urile serioase de joburi au si optiuni pt vizualizarea cv-ului de catre cei carora le acordati permisiunea ( de ex: public sau numai pt angajatori sau numai pt un domeniu, etc.)
Sfatul meu,in asemenea cauze,este a evita de a da toate datele.Nu sunt necesare,iar daca sunt,se pot modifica usor incat sa nu fie reale.De exemplu la adresa se poate trece doar strada,in general nu se cere blocul sau apartamentul decat la comenzi de livrare la cumparaturi online.Si intrebarea asta cu siguranta datelor,e putin cam iesita din comun.Niciodata nu va fi nimic prea confidential.Si problema e ca in tara asta nu se respecta nimic.Iar oamenii sunt prea creduli,spre exemplu mesaje misterioase cu castiguri mari de la un numar de telefon normal.Oamenii cred,si fac ce li se spune.Treziti-va odata dragi romani...Nu-i totul roz in Paradis.
Daca site-ul nu-si respecta proprii termeni anuntati, pot fi amendati contraventional de ANSPDCP si puteti sa va recuperati in judecata eventualul prejudiciu suportat (daca exista). Asta doar daca aveti dovezi ca de la ei au fost transmise respectivele date personale cu incalcarea termenilor.

Aveti si dreptul de a cere stergerea datelor dvs personale din site-ul lor, dupa o anumita perioada de timp. Vedeti legea 677/2001 privind datele cu caracter personal. De exemplu, trebuie sa fiti anuntat cand datele sunt trecute unui alt operator (daca nu v-ati dat initial acordul).

In acelasi timp, angajatorul nu trebuie sa depuna notificare la Autoritatea citata pentru cererile de angajare, desi in rest trebuie sa respecte exigentele legii. Decizia 100/2007 ANSPDCP exclude de la depunerea notificarii cazurile:
c) când prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la persoanele fizice înscrise la concursuri sau examene este efectuată în vederea ocupării locurilor de muncă vacante;
d) când prelucrarea datelor cu caracter personal cuprinse în formularul de curriculum vitae trimis, în mod voluntar, de persoanele fizice este efectuată de către entităţi de drept public şi privat, în calitate de potenţiali angajatori;
Persoanele care primesc mailuri telefoane, sms-uri etc de la angajatori la care nu au aplicat au fost suficient de neatente ca atunci cand si-au facut un cv pe unul din cele mai folosite site-uri de recrutare din Romania sa lase biafat CV PUBLIC, iar asta inseamna ca orice angajator care are cont pe acel site are acces la cv-ul sau. Daca isi verifica acel cont si rectifica greseala facuta de el nu o sa mai aiba probleme de acest gen. Numai bine.

Alte discuții în legătură

Publicitatea locurilor de munca ContSters87904 ContSters87904 As dori sa stiu daca firmele private au obligativitatea publicitatii locurilor de munca sau doar statul, deoarece nu imi explic cum pe ejobs dau anunturi mii ... (vezi toată discuția)
Confidentialitate nota explicativa marinu30 marinu30 Buna ziua, Mi-a fost ceruta nota explicativa de departamentul juridic la firma unde lucrez si acea nota explicativa a inceput sa circule pe mail-ul firmei ... (vezi toată discuția)
Dreptul la confidentialitate angajat angajat Am un cont pe site-ul bestjobs de mai multi ani si mi-am si gasit de lucru prin intermediul acestui site. Insa acum cand nu mai sunt asa multumit de situatia ... (vezi toată discuția)