avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de somaj este stagiu in vederea acordarii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de somaj este stagiu in vederea acordarii pensiei de invaliditate?

buna ziua ,din nou apelez la ajutorul dv.pt care va multumesc anticipat.
intrebarea mea este daca perioada de somaj se pune ca vechime pentru pensia de boala? si cu noua lege,care este vechimea necesara pentru a putea beneficia de o pensie de boala?
Intr-adevar asa este , am confundat lit.a a art.49 din actuala lege a pensiilor , cu lit.a a art.38 din veche lege a pensiilor ... ceea ce ati citat dvs face parte din veche lege a pensiilor ...:)
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã

Art. 48. –
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
lacramitza76 a scris:

care este vechimea necesara pentru a putea beneficia de o pensie de boala?

Art. 73 Legea 263/2010
(1) Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.

Tabelul nr. 3

Varsta persoanei la data emiterii Stagiul de cotizare necesar
deciziei medicale asupra capacitatii (ani)
de munca

pana la 20 ani 1
de la 20—23 ani 2
23—25 ani 3
25—29 ani 6
29—33 ani 9
33—37 ani 11
37—41 ani 14
41—45 ani 17
45—49 ani 20
49—53 ani 23
53—57 ani 25
57—60 ani 26
Peste 60 de ani 27
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Ianuarie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
deci sa inteleg ca se pune ca vechime....?vad ca lumea se cam contrazice pe aici si totusi sunteti de specialitate,cred ca stiti ce vb numai ca pe mine m-ati bagat in ceata... concret,din sa zicem 10 ani de munca,cu contract-salariat,nu stiu exact cum sa zic sa nu gresesc,si 3 ani somaj,se calculeaza 13 ani vechime la o pensie de boala?dar la cea de varsta,se va pune si cei 3 ani de somaj ca vechime?:(
Nu se contrazice nimeni, dvs. nu intelegeti expresiile.
Conform Legii 263/2010, care este in vigoare de la 01.01.2011 si care a abrogat vechea lege 19/2000, la art. 6 spune:

(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

Adica, aceasta perioada se ia in calcul ca vechime pentru calculul oricarei tip de pensie, dar nu se socoteste vechime in munca pentru a beneficia de spor de vechime la salariu.

10 ani cu contract de munca plus 3 de somaj fac 13 ani vechime la calculul pensiei.
Dar vedeti sa tineti cont si de tabelul cu perioada de cotizare minima pentru pensia de boala, pe care v-am aratato.

Alte discuții în legătură

Care sunt cele mai avantajoase conditii pentru pensionarea anticipata? irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Puteti sa-mi raspundeti, va rog, la urmatoarele intrebari: 1. Un barbat nascut in anul 1952 la cati ani se poate pensiona anticipat? In cazul ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate este considerata vechime in serviciu? misu1972 misu1972 Buna ziua . Sunt pensionar militar , beneficiar de pensie de invaliditate din anul 2011, as dori sa stiu daca perioada asimilata incepand cu data trecerii in ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime/cotizare ContSters42601 ContSters42601 Perioada pensionarii de invaliditate gr 2 ,este considerata ca vechime sau stadiu de cotizare ? Cum se face acest calcul?Spre exemplu la 10 ani pensieonare ... (vezi toată discuția)