Completez si eu deoarece mi se pare o discutie interesanta.
Pentru utilizatorul cmotronea:
1-medierea nu este niciun fel de telenovela, nu pot sa fac nici cea mai mica paralela
2- daca ea ar fi, asa cum in mod total gresit, credeti dvs. "doar pentru cei care nu au avut de a face cu diverse conflicte si cred ca altcineva in afara de instanta de judecata le-ar putea rezolva"
cum explicati numarul destul de mare de avocati care sunt si mediatori?
3-mediatorul nu "rezolva" conflictele, el doar ajuta partile sa si le rezolve ele insele. El nu da solutii, spre deosebire de judecator si nu impune, spre deosebire de avocat
4-
" cine cunoaste mai bine natura si esenta conflictului decat dvs? Cine nu face totul si nu isi doreste sa il rezolve pe cale amiabila?"
. Partea isi cunoaste cel mai bine natura si esenta colflictului, dar nu va ganditi ca poate nu stie cum sa il rezolve? Poate are nevoie de un ajutor autorizat. Poate lipsa de comunicare il impiedica sa isi rezolve conflictul.
Referitor la a doua intrebare raspunsul este simplu: avocatul partii adverse, in instanta;)
5-da, exista un punct in care
pozitiile devin ireconciliabile
. Aveti perfecta dreptate. Dar exact aici intervine mediatorul. El stie, in baza cursului pe care il urmeaza si in care invata anumite proceduri, cum sa le ajute pe parti sa depaseasca acest punct, care, pentru noi mediatorii, nu este al ireconciabilitatii, ci punctul in care abilitatile noastre se aplica.
6-dvs. concluzionati
si atunci doar instanta de judecata este solutia
. categoric NU. Atunci medierea este solutia. Si o afirm cu toata taria.
7-
restul este pierdere de timp si bani
. Poate pentru dvs. nu si pentru cei care apeleaza la mediere.
Cat dureaza un proces in instanta? Luni, ani.
Cat dureaza rezolvarea unui conflict prin mediere? 1-2-3 sedinte, adica zile.
Cat costa un proces in instanta? Ne referim la: taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize etc. Mii de lei.
Costa la un mediator? Zeci, dar se negociaza in functie de conflict , fiecare mediator avand modalitatea personala de a stabili onorariul care nu este nici pe departe cel din instanta.
Deci, cine pierde? Cel care nu apeleaza la instanta.
Cine castiga prin neapelare la mediere? ...avocatii...
Cine castiga prin mediere? Ambele parti aflate in conflict. Asa cum am mai afirmat rezultatul este castig-castig, spre deosebire de instanta unde este pierdere-castig.
Cam asa stam, din pacate.