avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea

Am descoperit astazi un nou site despre mediere.

Ce parere aveti despre mediere? Poate fi o noua cale de solutionare a conflictelor civile, penale, comerciale. Din cate inteleg oricine poate fi mediator .... trebuie doar studii superioare. M-ar interesa sa fac cursurile de mediator. Pare ceva de viitor. Foarte interesant siteul .... merita vizitat si astept parerile voastre.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Aprilie 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: Nicolae Dediu , Mediator 22:08, 14 Aprilie 2011
Nici gand de polemica din partea mea ,am argumentat doar cu exemple,ma deranjeaza doar "prostia mea"am platit ceva si nu am castigat nimic nici macar experienta,dar am invatat ceva NU MAI CALC PE LA MEDIATORI (pt ca am ajuns tot la avocati).Poate adevarul in problema mea nu e de partea mea aici in RO,in tara asta daca nu ai bani pierzi cu "dreptatea in mana",si asta pentru ca sunt alti care au prea multi si nu te poti pune cu ei.Totusi mai am speranta si nadejde in Cel de sus ca si multi dintre romani.PS.asta am patit asta discut in rest numai de bine si cat mai multi clienti la mediere
Deocamdata nu raspunde nimeni, bag sama intrebarilor puse de mine:
1-Care solutie de mediere nu poate fi aplicata -cel putin la fel de bine- printr-o tranzactie judiciara? si
2-Care este rostul medierii daca pentru orice problema (juridica) ai deja o solutie absolut completa care permite incheierea unei intelegeri in orice forma si in orice faza procesuala?

Uite ca ma risc si raspund domnului apaidiu
1)ce solutie printr-o tranzactie nu poate fi rezolvata printr-o mediere?
2)de obicei tranzactia este realizata de 2 avocati....adica 2 onorarii.....
Acum am eu o intrebare pentru avocati:
Care este puterea unei tranzactii in comparatie cu un acord de mediere in cazul unei plangeri prealabile?
Sa nu uitam totusi ca medierea poate fi si o procedura extrajudiciara!!!
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
Nicolae Dediu, Mediator
Eu sunt avocat, nu si mediator.
Nu stiu daca am mai spus aici. insa nu as putea fi si avocat si mediator, evident, chiar in cauze diferite.
Pentru ca asta e firea mea, am spirit combativ, asta face parte din mine, de asta fac instanta, de asta imi place ceea ce fac.

Dar...
Se pare ca aici, atat colegi de-ai mei, dar si justitiabili sau chiar mediatori, nu vor sa vada/faca diferenta intre tranzactie si mediere.
Si da, asta e o chestiune de educatie si cultura. Fara ghilimele.

TRanzactia este o negociere juridica, practica, logica in vare rezultatul poate fi de tip castig-castig, pierdere-castig sau chiar pierdere-pierdere; ca si un dosar de instanta.
Medierea trebuie sa fie o negociere la nivel psihologic, afectiv si rezultatul ei trebuie sa fie de tip castig-castig. Intotdeauna.
In mediere nu conteaza care are dreptate, care ar castiga in instanta, care are argumentul logic cel mai puternic. Conteaza ca partile, prin concesii si comunicare, sa ajunga sa agreeze o intelegere comuna.

Tipul de negociere e foarte diferit, modul in care inteleg partile intelegerea care reiese e diferita... atitudinea partilor e diferita raportat la intelegerea obtinuta...
Te duci la un logician care iti explica de ce trebuie sa accepti o varianta, asta e tranzactia.
Te duci la un psiholog si ajungi sa cauti singur sa accepti varianta, sa o imbratisezi, sa vina de la tine.

In varianta medierii partile sunt mai deschise la punerea in aplicare a intekegerii, orgoliile sunt partial sau total rezolvate, comunicare le face mai receptive cu privire la executare, care, de cele mai multe ori, va fi amiabila.

Daca cineva compara o mediere cu o tranzactie, in mod clar nu vede ambele fete ale monedei; moneda fiind intelegerea, o fata e tranzactia, una e acordul de mediere.

In concluzie, raspunsuri la cele doua intrebari:
1. Nicio solutie de mediere nu e acelasi lucru cu o tranzactie, indiferent ca ambele ar prevedea acelasi lucru; asta pentru ca altfel au ajuns partile la acea intelegere si, deci, altfel se raporteaza la ea si o imbratiseaza.
2. Rostul medierii este sa aduca o noua varianta; suntem diferiti ca indivizi si unuia i se potriveste o solutie, altuia alta. Prin urmare o varietate de solutii la aceeasi problema nu inseamna redundanta, ci alegeri diferite pentru oameni diferiti.

:offtopic: Va rog fara atacuri la persoana, editati numele mentionate. Si, pe cat posibil, si fara mesaje consecutive.
Te duci la un logician care iti explica de ce trebuie sa accepti o varianta, asta e tranzactia.
Te duci la un psiholog si ajungi sa cauti singur sa accepti varianta, sa o imbratisezi, sa vina de la tine.

Frumos AVLIL.Ai reusit in doua fraze sa explici diferenta dintre tranzactie si mediere....nu pot spune decat un singur lucru.... BRAVO!!!...ai reusit sa faci ceva ce noi toti n-am fost in stare explicam=D>=D>=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedintele romaniei despre mediere Zane Zane ,Fragment din discursul Presedintelui Traian Basescu,la Congresul Avocatilor. ,Pentru degrevarea activităţii instanţelor de judecată avocatului îi ... (vezi toată discuția)
Definitie mediator ContSters244653 ContSters244653 Poate sa-mi explice cineva ce inseamna mai concret mediator? (vezi toată discuția)
Ce este medierea? Iulian81 Iulian81 Eu tot nu inteleg ce este de fapt medirea aceasta??? De ce ar trebui sa mergem la un mediator cu o problema si nu la un avocat? Ce avantaje sunt si ce ... (vezi toată discuția)