avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Tatuarea: moda, protest sau automutilare?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Tatuarea: moda, protest sau automutilare?

In numele modei mii de oameni sunt gata sa isi transforme propriul corp intr-un exponat de muzeu,chiar cu riscurile unor complicatii,de multe ori grave.
Pentru unii tatuarea reprezinta dorinta de a fi la moda,spiritul de imitatie,teribilismul,dorinta de a fi mai barbati sau mai femei decat sunt in realitate, declansand "necesitatea" de a-si schimba infatisarea,de a fi mai altfel decat ceilalti semeni.
De fapt tatuarea,ca si percing-ul sau tunsul zero la femei sunt actiuni cu caracter de automutilare.
Psihologii afirma ca automutilarea,vine ,pe de o parte,ca expresie a agresivitatii intoarse spre sine.
Pe de alta parte, aceasta apare ca exprimarea starilor de protest,de revolta,de furie acumulate de-a lungul unor conflicte anterioare si pe care le scot la suprafata prin astfel de aciuni
Aceste manifestari apar ca un strigat al suferintei interioare,prin care persoanele respective atrag atentia apropiatilor lor ,semenilor lor,in general, ca exista,sufera,ca au nevoie de atentie,ca nu sunt intelesi,ca au nevoie de cei din jur,de fapt de ajutorul acestora.
Manifestarea aceasta ca si altele de aceiasi sorginte,poate fi un semnal de alarma pentru unele dintre persoanele care apeleaza la tatuaje,ele ,in realitate, punand in fapt,ceea ce nu pot spune cu cuvinte.
Psihologii reamintesc despre nevoia de afectiune,de atentie ,de iubire,care de fapt,pot insemna tot atatea cereri catre cei dragi,pe care cei care apeleaza la aceasta actiune ,le adreseaza ca gesturi disperate si chiar sub forma de gesturi extreme.
Cred ca natura este cel mai bun si mai merituos constructor al fapturii umane ,al corpului omenesc,care nu merita niciodata sa fie alterat sau schimbat de dispozitii de moment,de mofturi sau de gusturi bizare,de motivatii puerile , de creerea unor "universuri"paralele sau false.
Ooooofff, esti imposibil domnule eumarian! =D> Tocmai imi admiram pledoaria si cand colo ... te citez: "de unde stim ca pamantul e rotund?"
STIM!
1. Ötzi ... cel gasit inghetat dupa 5300 de ani avea tatuaje pe corp; pictii erau ... pictati cu ... tatuaje ... scitii se tatuau si ei ... am scris in postarile de la inceput ca tatuajele erau dovada promovarii unui ritual de trecere, adica un fel de diploma imprimata in piele
2. Afirmarea apartenentei la un anumit grup este una din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca un tanar. Fiecare tanar trebuie sa stie si sa-si afirme apartenenta la un "trib". Tinerii stiu cine e "cu ei" si cine este "impotriva lor ". Generatia in blue-jeans (in 1987 am dat 1400 de lei, adica 85% din salariul meu, pe prima mea pereche de Levi's de contrabanda in piata Otscha din Arad!) isi afirma fiinta si unitatea prin incapatanarea de a purta imbracaminte asemanatoare cu salopeta croita de Samuel Levi. Generatia aceea in blue-jeans a dat un sunt in dosul grasut al comunismul (cand tov. Cotoara de la Partid statea cu pistolul ridicat in fata portii de la Orologerie unul in blue-jeans i-a zis: "impusti pe ma-ta, tampitule, ca noi suntem 1000 iar tu ai numai 8 gloante!" si a tras de poarta in timp ce "oamenii cu scaun la cap" ziceau ca "aia" care fac asa ceva sunt huligani, golani, extremisti ... etc.) In ziua aceea am stiut carui "trib" apartin. O stiu si astazi.
De ce sa le negam tinerilor (sau mai putin tinerilor) din ziua de azi posibilitatea de a-si afirma apartenta la un anumit grup .... doar pentru ca asta presupune niste desene (uneori foarte frumoase) pe corp?
3. De unde stim ca tatuajul nu este o moda trecatoare, ceva futil si fara nici o semnificatie? De acoolo! Nu putem facem abstractie de Otzi ori de stramosii nostri si trebuie sa observam ca din istoria noastra de cca 5000 de ani cea mai mare parte a fost cu tatuaje si doar o mica parte fara.
Eu privesc opozitia fata de tatuaje ca pe iconoclasmul bizantin ... o perioada interesanta din istorie. Dar atat.
Am raaas:) :bow: Aveti rabdare cu mine.

Perfect de acord, trebuie permis. Dar:
- Tatuajul este o arta saracuta. Suportul e prost si imbatraneste urat.
- Prin tematica predilecta (numele iubitei, un caracter chinezesc, frunzulite de trifoi si alte simboluri caldute) tatuajul a fost mereu kitsch.
- Simbolul reprezentat trebuie sa fie usor de decodat pentru privitor si neagresiv pentru a putea trai ani intregi cu el. Nu poti face o Guernica. Fiind rezultatul unei negocieri intre artist si posesor, adauga la impresia precedenta: e o arta calaie.
- E o practica fara mesaj teoretic clar. Ingroparea mortilor implica o anumita metafizica, la fel impodobirea la ocazii, la fel vestimentatia, la fel nuditatea. Ce spune a te tatua despre lume si viata?
- Valoarea tatuajului e data de permanenta sa. Prin urmare, tatuajul se afla de partea gresita a evolutiei tehnologice/progresului. La fel cum nu prea cred ca stranepotii nostri vor lua un cutit sa se taie la deget sa spuna ca sunt frati de sange (pur si simplu devine barbar). La fel cum vitele nu mai sunt marcate cu fierul rosu, ci au cip :)

Pe scurt, tatuajul mi se pare cam kitch si barbar pentru a rezista pe termen lung (sute de ani). Asta nu inseamna ca nu e simpatic, nu sunt un oponent:)
Otzi (Iceman), mumia gasita in Alpii italieni… Cei care i-au cercetat trupul au constatat ca tatuajele lui “punctau” anumite meridiane din trup pe care se afla puncte (care sunt “in legatura” cu anumite organe) pentru presopunctura si acupunctura… Sunt doar speculatii, dar au presupus ca omul, avand probleme de sanatate, avea marcate pe corp punctele asupra carora trebuia sa actioneze pentru a-si “trata” diferitele afectiuni…

Sa presupunem, atunci, ca s-a “transmis” pana la oamenii “de azi” “amintirea” punctelor asupra carora ar trebui actionat ca “remediu”? Sau, poate, azi isi aleg ca loc pentru tatuaj exact zona unde se afla organul care nu functioneaza tocmai cum ar trebui… Adica asa… ca o chestiune a subconstientului… un fel de “mostenire genetica”…
Sigur ca e exagerata “logica” dar daca…? Putem sti cu certitudine?! :innocent:

Despre tatuajele lui Otzi:
[ link extern ]

Pentru amanunte despre posibila semnificatie a tatuajelor lui Otzi ar trebui vazut episodul care a fost difuzat pe Discovery Channel…

u.b.i.k. a scris:
Tinerii stiu cine e "cu ei" si cine este "impotriva lor ".

Cu scuzele de rigoare, dar din aceasta afirmatie inteleg ca de nu am tatuaj sunt impotriva tinerilor tatuati! Ceea ce este un neadevar – si nu doar in ceea ce ma priveste pe mine. Din partea mea oricine isi poate bate si cuie in cap – dar am dreptul sa incerc (daca ma intereseaza) a intelege de ce o face…
Si aceasta nu inseamna ca sunt oponent!

u.b.i.k. a scris:
Simonetta Vespucci care introdusese la Florenta stilul topless

Adica… chiar? (oricum, voi cauta sa ma documentez) Nu era vorba ca doar o imortalizau topless pictorii? Umbla topless in vizite, pe strada? Apoi, aceea era considerata o femeie superba – deci si-ar fi putut permite multe (si probabil ca si-ar fi permis si mai multe, daca n-ar fi murit la varsta de 22 de ani)
Despre prostituatele acelei perioade (nu doar cele din Florenta) se “stie” (din scrierile vremii) ca “patrulau” topless… Altfel spus: prostituatele au introdus stilul…

In comuna primitiva se presupune ca nu exista lenjerie intima, asa cum nu exista azi la unele triburi si cum nu folosesc multi altii… fara a face parte din vreun trib. In Egiptul antic nu se purta lenjerie de corp si femeile “adoptasera” (la un moment al istoriei) stilul topless – si nimeni nu indraznea sa le jigneasca, asa cum nici in triburile “contemporane” nu se intampla…

Toate aceste “stiluri” care au existat de-a lungul timpului si care par sa revina azi in forta sa dovedeasca – oare – ca “omenirea se invarte in cerc” ? Am pornit de la “costumul lui Adam” si tatuaje si ajungem, din nou, la “stilul primordial”…
Eu inca mai astept un raspuns al domnului r.gabi initiatorul acestui subiect.Cum vede dinsul personal acest mod al nostru de a intelege moda,de a ne manifesta in pas cu aceasta.
SILVANA tu ai dat un raspuns pur profesional,dar uman? si pe tine vreau sa te aud,dar ca femeie ,dezbracat de profesie.
Sigur si tu ai cel putin un tatuaj ,dupa cum arati sunt convinsa de ce spun.Ma insel?

u.b.i.k. a scris:
Simonetta Vespucci care introdusese la Florenta stilul topless


Domnul u.b.i.k. dumneata,faci istorie cu noi dar la mare facem topless si nu ne rusinam.
Ma astept la mai multe pareri pro si contra.Subiectul este foarte interesant,asa ca am mobilizat mai multi colegi/colege pentru a va citi.

Studenta cu 2 tatuaje si un piercing :banned:
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
ContSters170383, utilizator
Stimata domnisoara,ca sa ma ajutati sa va dau un raspuns,am sa va pun doua intrebari,la care astept raspunsuri sincere:
Sper sincer ca raspunsul dvs nu v-a contine sintagma"din motive personale"

1.Ce v-a determinat sa va tatuati ?

Mai precis :
2.Exista vreun motiv anume care v-a determinat sa faceti acest gest ?


Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Salon infrumusetare - norme ue honey_geoo honey_geoo Buna seara! Care sunt normele de functionare ale unui salon de infrumusetare (manichiura, pedichiura, coafor, frizerie, cosmetica, masaj, solar)??????Care ... (vezi toată discuția)
Oameni care aduc tineretea in suflet! ContSters167247 ContSters167247 Sunteti mult mai tanar decat credeti! [i]acest motto este dedicat[/i] Toate varstele au \"inconveniente\"... Tineretea o are pe cea a gandirii, atunci ... (vezi toată discuția)
Avertisment impotriva publicarii horoscoapelor etc Iohanat Iohanat Sine ira et studio malo. Superstitiile religioase, magice (ca horoscopul) sau altele, sunt nestiintifice si nemorale; ele pot fi periculoase pentru sanatatea ... (vezi toată discuția)