avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizaþia pentru creºterea copilului, declaratã ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizaþia pentru creºterea copilului, declaratã ilegalã

Ce parere aveti despre urmatoarea stire: "Judecătorii au acordat daune morale unei mame nevoite să muncească în concediul postnatal din cauza sumei prea mici pentru creşterea copilului.
Sistemul actual de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu este unul echitabil. Mai mult, legea care reglementează acordarea unei sume fixe pentru creşterea copilului până la doi ani indiferent de salariul mamei a fost declarată discriminatorie. O decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a dus la crearea unui precedent judiciar, care arată încă o dată incoerenţa unor legi.
Astfel, Cristina ­Ilina, ju­decător la Tribunalul Bu­cureşti, a câştigat în instanţă despăgubiri morale de 10.000 de lei, ca urmare a faptului că a fost nevoită să lucreze în perioada concediului postnatal, din cauza indemnizaţiei unice pentru creşterea copilului de numai 600 de lei - indiferent de salariul mamei şi indiferent de contribuţia acesteia la sistemul de asigurări sociale


Daca vor fi mai multe mame care urmeaza calea asta sunt oare sanse sa se schimbe legea actuala X-( ?

Astept pareri.

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:54, 4 Aprilie 2008
:surrender:

am inteles .... dar hotararea CNCD sta la baza acelei hotarari judecatoresti :)
Asa e ;).
Elis: Multumesc.

Andreea: Multumesc. Dar un avocat implica mai multe. Eu credeam ca se poate rezolva mai usor. Eu am inceput munca cand baietelul mei avea 6luni si 9zile (data nasterii 20.08.2006). Sper sa pot gasi sprijin cum pot intocmi acel dosar. Daca ma poate ajuta cineva multumesc in avans. De aceea am si apelat la acest forum.
Te inteleg, dar din pacate formularea unei cereri de chemare in judecata nu e un lucru facil. De ea depind foarte multe, iar fara avocat ma tem ca nu vei reusi sa justifici din punct de vedere juridic cererea, ci doar etic. Asta ar crea o problema destul de mare.

Apoi, mai e si aspectul oportunitatii si al probelor cererii. In hotararea mentionata mai sus, reclamanta a aratat ca i s-a recomandat de catre medic alaptarea indelungata (ma rog, mie chiar mi-a ridicat semne de intrebare acea alaptare pana la 2 ani, dar pe de alta parte nu am copii si nu stiu cum e) si un alt mediu decat avea parte la serviciu.

Desigur ca te poti adresa instantei si fara avocat, insa nu cred ca vreun forum iti va da mai multe detalii decat aici, intrucat totul trebuie raportat la situatia ta, pe care aici nimeni nu o cunoaste. E posibil sa dai peste un judecator luminat care sa te indrume in pasii pe care ii ai de urmat si care sa judece drept chiar fara o argumentatie pe drept. Un lucru insa ramane: va trebui sa timbrezi actiunea la valoarea despagubirilor solicitate, asa incat trebuie sa te gandesti bine cat ceri.

Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
multam elis...esti de mare ajutor......................=D>

Alte discuții în legătură

Pentru anonim (cel care afirma de 42 de zile): concediu crestere copil... CarmenSamson CarmenSamson Scrie in lege de cele 42 de zile ? Nu cred, e discriminator pentru celelalte mame. Eu am platit concediu pentru cresterea copilului 7.829.350 lei si celorlalte ... (vezi toată discuția)
Postnatal Mihaela2903 Mihaela2903 Buna seara, as dori sa știu ce se poate face în cazul în care am 2 copii unul are vârstă de 1an și 8 luni terminarea indemnizației este pe 10 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului acor acor conform noii legislatii in vigoare tatal poate intra in concediul de crestere a copilului beneficiind de 85% din veniturile nete? trebuie sa nasc curand si eu ... (vezi toată discuția)