avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victima in afara localitatii, pe partea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victima in afara localitatii, pe partea carosabila, amenintari

Buna Ziua,

vin cu intrebari din nou catre dumneavoastra, dupa explicarea situatiei.

Saptamana trecuta am fost implicat intr-un accident grav de masina, in afara unei localitati, pe timp de noapte.Eu am fost la volan, lovind o persoana care se angajase in traversarea strazii din partea opusa sensului meu de mers, dupa ce alta masina a trecut din sens opus, eu neputand sa vad persoana respectiva.Mentionez ca eram in afara localitatii, nu exista nici un fel de intersectie sau trecere pietonala marcata sau presupusa, viteza cu care circulam era de aproximativ 80 de km/h si victima mi-a aparut in fata la mai putin de 10 metri.De asemenea in masina eram cu inca o persoana care in declaratia ulterioara a declarat acelasi lucru ca mine, adica adevarul.

Persoana accidentata este in stare grava la spital si nu se stie daca va supravietui, masina mea este distrusa pe partea dreapta cu care am lovit-o, incercand s-o evit pe contrasens.Masuratorile Politiei au determinat ca nu am avut viteza peste limita legala, alcoolemia 0.0 conform etilotestului, se asteapta si rezultatele de sange.

Am primit un telefon din partea unei rude a victimei care a inceput sa ma ameninte ca voi fi scos vinovat de aceasta fapta, ca declaratia mea nu se leaga cu ceea ce a fost la fata locului, desi unicul martor al accidentului a spus adevarul in declaratie, acelasi lucru facand si eu, de asemenea amenintandu-ma cu contraexpertiza care va iesi cum spune el, probabil are relatii in zona, nu imi explic altfel situatia.

De asemenea, politistul insista pentru a efectua o expertiza pe care nu imi permit sa o platesc in acest moment.

Ce riscuri imi asum nefacand expertiza tehnica ce poate dovedi nevinovatia mea?, avand in vedere ca prevederile art.72 (editat), alin.4 din oug195/2002 trec raspunderea accidentului si urmarea sa catre pieton.

Pot recupera banii pentru expertiza tehnica ulterior dupa dovedirea nevinovatiei?

Nu vreau sa arat lipsa de constiinta, insa din pacate pentru victima, situatia nu este din vina mea, si nu pot suporta cheltuieli in plus fata de cele pe care le voi avea cu reparatia masinii, nestiind daca voi putea sa recuperez vreodata ceva de la persoana accidentata.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
deavolici, utilizator
Cel mai recent răspuns: deavolici , utilizator 17:48, 20 Septembrie 2012
Fata de imprejurarile aratate,care par a fi cat de cat favorabile,fata de faptul ca exista un singur martor,este mai mult decat necesara efectuarea expertizei de stabilire a dinamicii producerii accidentului,considerata proba stiintifica ,care coroborata cu declaratia martorului ,cu alte eventuale probe,cum ar putea fi reconstituirea,in ansamblu va pot fi de ajutor.
Succes !
Buna Seara,

revin cu o intrebare dupa cele discutate mai sus, avand in vedere schimbarile de situatie ce apar in ancheta.

Din cate am putut constata politistul care se ocupa de caz tinde sa tina mult mai mult cu victima si familia acesteia, avand in vedere ca locuiesc in aceeasi comuna si se intalnesc zilnic pe strada.

In ce conditii pot cere ca ancheta sa fie facuta de alt agent din alta localitate?
Acesta nu poate fi un motiv real,conform legii,fara a avea dovezi in acest sens.
Chiar daca se intampla astfel si nu aveti cum dovedi afirmatiile dvs,nu se poate lua nicio masura
Din fericire am inregistrarile convorbirilor telefonice intre mine si ruda victimei care m-a amenintat si intre mine si agentul de politie, care, la o simpla ascultare imi dau dreptate.Stiu ca nu sunt legale, pentru ca au fost facute fara acordul lor, insa, in caz de necesitate maxima, se poate apela compania de telefonie mobila pentru predarea inregistrarilor direct din sistemul lor de inregistrare a convorbirilor.

Sau cel putin asa cred si sper.

Inca o intrebare, avea agentul respectiv dreptul de a comunica numarul meu personal de mobil familiei persoanei accidentate, pe care i l-am dat separat de declaratie (in aceasta nu este mentionat numarul), lui, pe un cartonas?
(Lasand la o parte faptul ca inaintea declaratiei persoanei accidentate, rudele acesteia au citit declaratia mea si a martorului, lucru confirmat prin afirmatii, nu direct, insa se poate obtine si inregistrare.)

edit2: intre timp m-am interesat la spital, persoana accidentata a iesit din coma si este constienta.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
deavolici, utilizator
Politistul a dat numarul dvs ,pentru ca nu i-ati solicitat sa nu il dea,dar el dorea o impacare intre parti.
Daca doriti sa reclamati politistul aveti doua posibilitati:
1.Plangere penala la Parchetul de pe langa tribunalul local pentru abuz in serviciu,conform art.246 c.pen.
2.Sesizare catre IGPR-Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.

Recomandarea este ca sa va ganditi bine asupra dovedirii celor reclamate pentru ca,la fel ca orice persoana,politistul daca va fi scos de sub urmarirea penala,la randul sau, are posibilitatea legala sa formuleze impotriva dvs.plangere penala pentru denuntare calomnioasa

Alte discuții în legătură

Accident soldat cu deces ContSters252762 ContSters252762 va salut sunt nou pe acest site; am si eu o mare problema: in urma cu cateva luni am avut un accident pe un drum local; veneam cu masina de la tara si am ... (vezi toată discuția)