Buna ziua,
Codul CAEN pentru asociatiile de proprietari este 6832.
Acesta mi-a fost data de catre Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti cand am depus prima declaratie dupa intrarea in vigoare a OUG 82/2010.
Eu nu zic ca este usor si sunt convinsa ca dupa ce vom completa o data/2 ori o sa ne dam seama ca este mai simplu decat sa completa ...nspe declaratii si la le depunem la...nspe institutii #-o
Cred, de asemenea, ca daca facem schimb de pareri o sa reusim sa le completam repede si bine.
Eu inca mai aprofundez instructiunile intrucat nu sunt lamurita cu urmatoarele aspecte:
1. Presedintele si cenzorul sunt pensionari - pentru ei platesc numai impozitul de venit (venit din alte surse - 16%) ?
2. Contabilul si ingrijtorul sunt angajati cu conventie civila, dar sunt angajati cu
carte de munca la alt angajator - pentru ei platesc impozit (16%); somaj si
asigurare sociala. Ce se intampla in acest caz, cu asigurarea de sanatate, se plateste sau nu ?
3. Mai avem conventii civile pentru diverse lucrari, care pot aparea intamplator, si care nu au caracter permanent. Pentru acestea trebuie platit impozitul pe venit. Dar cum se declara acestia in declaratie ?
Eu am pus o intrebare la CASMB, privind plata conv. civile in cazul in care persoana respectiva are contrat de munca in alta parte si am primit urmatorul raspuns, neclar si cu trimitere la legislatia incalcita cu care ne confruntam la tot pasul.
Interpretarea poate fi facuta in orice mod, depinde cine o citeste.
Dvs cum interpretati un astfel de raspuns ?
Multumesc
Stimată doamnă Săndulescu Carmen,
Referitor la e-mail-ul dvs. înregistrat la CNAS cu nr. DSRa 193/21.12.2010, vă comunicăm următoarele :
Conform OUG nr. 93/2008 care modifica si completeaza Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006, ART. 257) " (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
2^1) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri ".
In ceea ce priveşte asigurările sociale de sănătate, aplicarea cotei de contribuţie a persoanei asigurate, asupra veniturilor care se supun impozitului pe venit în funcţie de încadrarea fiscală a venitului respectiv.
Pentru aceste considerente, în cazul contribuţiei calculate asupra veniturilor din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, se pot distinge două situaţii în funcţie de modalitatea de impozitare:
a) În cazul în care veniturile se impozitează prin reţinere la sursă conform art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal – venituri din activităţi independente, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se va plăti în conformitate cu art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006;
b) În cazul în care veniturile se impozitează potrivit art. 79 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal – venituri din alte surse, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se va plăti în conformitate cu art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006;
Vă mai precizăm că, termenul de prescripţie a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este de 5 ani. Conform Ordinului preşedintelui CNAS nr. 617/2007, termenele de prescripţie privind obligaţiile fiscale se calculează începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, la notificarea CAS sau la solicitarea persoanelor în vederea dobândirii calităţii de asigurat, după caz. Conform Ordinului preşedintelui CNAS nr. 617/2007, art. 41, „ (2) Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către angajatorii şi asiguraţii care au obligaţia plăţii contribuţiei, aceştia datorează după acest termen majorări de întârziere, potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.”
Pentru mai multe informaţii privind legislaţia în vigoare vă sugerăm să accesaţi site-ul www.cnas.ro → Link Legislaţie →Legea nr. 95/2006, Ordin. nr. 617/2007 sau casa de asigurări de sănătate în evidenta căreia figuraţi ca persoană asigurată.
DIRECTIA STATISTICA – Relaţii cu asiguraţii, Statistică