avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce e de facut cand schita RLV de cadastru arata cu 10% ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce e de facut cand schita RLV de cadastru arata cu 10% suprafata lipsa

am un apartament la care am calculat foarte concret suprafata utila, cu 2 rulete diferite,
si mi-au dat dimnesiunile celor 2 camere 4.00 x 6.60 respectiv 4.28 x 5.40

insa in RLVul apartamentului (schita) alaturata contractului de cumparare-vanzare prin
care am cumparat apartamentul, suprafetele sunt doar 3.54 x 6.11 respectiv 3.93 x 5.02

adica diferentele sunt imense, de ordinul a cate jumatate de metru...

tinand seama ca un nou cadastru ma costa foarte mult timp (5 saptamani de asteptare)
si am inteles ca de multe ori cadastristu tb doar sa "scoata" aceeasi suprafata care
apare in RLVul (schita veche), ma intreb ce solutii concrete si rapide am
ca sa apara suprafata REALA si nu una ciopartita, ireala, incorecta si cu mult mai mica

care este cea mai usoara si rapida cale de urmat pentru a aparea pur si simplu
suprafata si marimile apartamentului cele reale?

va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2008
charisma, utilizator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 06:49, 17 Februarie 2019
Parerea mea este ca fiind vorba de un imobil deja inscris in CF, dar suprafata din scripte nu coincide cu situatia reala, va trebui sa corectati situatia conf art 34 din legea 7/1996, care prevede 3 modalitati de aducere a CF in concordanta cu situatia reala a imobilului : rectificarea (pt care e necesara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila), modificarea cadastrala (care presupune o solutie tehnica din partea OCPI) si corectarea erorii materiale. Avand in vedere ca in cazul Dvs este vorba de o diferenta de suprafata, nu cred ca aceasta se poate califica drept eroare materiala. Drept urmare, va ramane sa solicitati modificarea/rectificarea.
" ART. 33
(1) În cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.
(3) Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decât la cererea titularului dreptului de proprietate.
(4) Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(5) Erorile materiale săvârşite cu prilejul înscrierilor în cartea funciară pot fi îndreptate la cerere sau din oficiu."
" Inscriere in cartea funciara gresita
Acţiunea în rectificare înscrierilor făcute în cartea funciară este acea acţiune în justiţie prin care se cere îndreptarea sau suprimarea unei înscrieri necorespunzătoare realităţii făcută în cartea funciară, pentru a pune de acord starea tabulară cu situaţia juridică reală a unui imobil.
Ea are un caracter subsidiar, este grefată pe o acţiune de fond – acţiune în nulitate sau anularea actului, în simulaţie, în rezoluţiune, etc. şi constă într-o cerere în constatarea nevalabilităţii înscrierii sau titlului în temeiul căruia s-a săvârşit înscrierea.
Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 5691 din 6 iulie 2005.
Actiune in rectificarea inscrierilor in cartea funciara - Procedura de Judecata Acea actiune in justitie prin care se cere indreptarea sau suprimarea unei inscrieri necorespunzatoare realitatii,
facuta in cartea funciara, pentru a pune de acord starea tabulara cu situatia juridica reala a unui imobil. "


Much later edit...

Desi interventia este tardiva privind speta concreta, va impartasesc o interesanta speta din jurisprudenta ICCJ vis-a-vis de caracterul principal al actiunii in rectificare in cazul in care intabularea eronata se datoreaza unor masuratori tenice gresite si -petentul se afla in imposibilitatea de a obtine o hotarare anterioara constatatoare a situatiei prevazute de art.34 , fost 36 din L.7/1996(hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila privind fondul problemei). Spicuiesc din DICCJ 2279/2004:

"În motivarea recursului în anulare se aratã cã, potrivit doctrinei, rectificarea înscrierilor în cazul în care ele nu mai sunt în concordanţã cu situaţia realã actualã a imobilului, reglementatã generic prin art. 36 pct. 4 din Legea nr. 7/1996, subsumeazã toate cazurile neprevãzute de lege în care neconcordanţa dintre realitatea juridicã imobiliarã şi înscrieri este susceptibilã de soluţionare numai prin rectificare, acţiunea în rectificare fiind una în realizarea de drepturi. Astfel fiind, în situaţia în care o asemenea acţiune este fondatã pe alte temeiuri juridice decât nevalabilitatea ori ineficacitatea actului juridic în temeiul cãruia s-a fãcut înscrierea, în speţã temeiul juridic fiind cel prevãzut de art. 36 pct. 4, acţiunea în rectificare are caracter principal nefiind necesarã existenţa unei hotãrâri judecãtoreşti anterioare, care sã constate ivirea unei situaţii care o justificã.

Recursul în anulare este fondat.

În adevãr, reclamanta a arãtat cã înscrierea dreptului pârâtei în cartea funciarã nu este şi nu a fost niciodatã în concordanţã cu situaţia imobilului de la data efectuãrii înscrierii şi pânã în prezent, situaţie datoratã unor erori de naturã tehnicã (mãsurãtori greşite, documentaţii tehnice care stabilesc un amplasament eronat), care au condus la suprapunerea peste terenul sãu, intabulat anterior pârâtei, a unei pãrţi din terenul în suprafaţã de 469,98 mp asupra cãruia i s-a recunoscut pârâtei dreptul de proprietate prin sentinţa civilã nr. 6245 din 30 mai 1996 a Judecãtoriei sectorului 1 Bucureşti, pronunţatã în contradictoriu cu Consiliul Local al Municipiului Bucureşti.

În situaţia datã şi în condiţiile în care reclamanta, proprietarã tabularã asupra terenului înscris în C.F. 16443 Bucureşti, anterior pârâtei, este şi posesoarea imobilului, şi, drept consecinţã, se aflã în imposibilitate de a obţine o hotãrâre anterioarã constatatoare a situaţiei prevãzute de art. 36 pct. 4 din Legea nr. 7/1996, pe calea acţiunii în revendicare (care este acţiunea proprietarului neposesor împotriva posesorului neproprietar), rezultã cu evidenţã cã singurul mijloc de apãrare a dreptului sãu este cererea în rectificare de carte funciarã" .
Se poate reface cadastrul in cazul in care releveul nu corespunde cu realitatea?
Poţi, de asemenea să dai în judecată vânzătorul care ţi-a vândut apartamentul şi să-i ceri diferenţa.
Termenul de prescripţie curge de la data la care ai observat diferenţa.
Despăgubiri:
daune economice: diferenţa dintre valoarea reală şi valoarea declarată în mod incorect.
diferenţa dintre impozitele plătite în baza metrajului incorect şi valoarea efectiv plătită.
Dobânda legală la toate aceste sume, toate actualizate.
daune morale: dacă ţi s-a înrăutăţi starea de sănătate din cauza asta sau stres, medicamente, etc.
daune incidentale: cadastrul refăcut, plata expert, pierderea de salariu pentru timpul pierdut, orice alte cheltuieli ocazionate de rectificare, etc.
Poţi cere chiar restituirea preţului imobilului - rambursarea sumei actualizate + dobânda.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare cadastru si act de proprietate cyan cyan 1. In cazul rectificarii unei schite cadastrale cauzata de pozarea in oglinda a apartamentului se refac masuratorile sau se modifica doar schita cadastrala ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara Ioanarp Ioanarp Buna! Ce presupune faptul ca esti parat intr-un proces care are ca obiect prestatie tabulara? Si in ce consta aceasta procedura? Ce ar putea contine o ... (vezi toată discuția)
Carte funciara - teren mai mare decat in acte (bucuresti) GEORGECOSTIN GEORGECOSTIN Buna ziua, Am cumparat in anul 1996 o casa batraneasca in Bucuresti sectorul 2. terenul are in realitate 330 m2 dar in actul de cumparare figureaza ... (vezi toată discuția)