avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... plateste asiguratorul?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

plateste asiguratorul?

In urma unui accident cu vatamari corporale am fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri materiale si morale substantiale.In hotarire scrie:INSTANTA CONSTATA CALITATEA DE ASIGURATOR A SC OMNIASIG. va platii sau nu asiguratorul despagubirile acordate de instanta persoanelor vatamate?
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
wiktor_i, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 01:08, 22 Ianuarie 2011
In 2007, daunele morale nu erau asigurabile explicit prin RCA.(daca la asta se refera cei 120000).Ar trebui sa gasim raspunsul in formularea integrala a obligatiilor din hotararea definitiva a instantei, care este emisa acum, in conf. cu legislatia ce era in vigoare in 2007.
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
nucu$, utilizator
100.000 reprezinta daunele morale conform sentintei ,deci sunt bun de plata.Multumesc pentru raspunsuri!
Nu ne-ati dat detalii privind cuprinsul sentintei.Totusi revin cu unele precizari:
Ord. CSA 11/2007 a avut aplicare abia din 01 ian 2008.Ultimul ordin anterior a fost Ord.CSA nr. 113133/2006 iar plata daunelor morale se facea functie de aprecierea instantelor.Iata un extras dintr-o hotarare care prezinta interes:

Potrivit art.3 din Legea nr.136/1995, privind asigurarile si reasigurarile în România, "în asigurarea obligatorie raporturile dintre asigurat si asigurator, drepturile si obligatiile fiecarei parti sunt stabilite prin lege". Iar într-un act cu o putere normativa indiscutabila în domeniul asigurarilor, si anume în Ordinul presedintelui CSA nr.113133/2006, se stabileste clar limita obligatiilor asiguratorului pentru vatamari corporale si decese, survenite în anul 2007, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial, produse în unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, la un nivel de cel putin 500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a României. Aceasta limita este impusa de lege în orice contract de asigurare RCA încheiat în anul 2007.

Ordinul respectiv avea prevederea privind daunele morale:
Art. 51. - La stabilirea despagubirilor pe baza conventiei dintre asigurati, persoanele prejudiciate si asiguratori, in cazul vatamarii corporale sau al decesului unor persoane, se au in vedere urmatoarele:
........
2. in caz de deces:
d) daunele morale: in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
nucu$, utilizator
Pedeapsa pt dv a fost inchisoarea cu suspendare iar plata daunelor materiale si de alta natura , morala si spitalizari ,recuperari victime, cheltieli de inmormantari etc le plateste asiguratorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salut vlaseiulian86 vlaseiulian86 Am avut un accident rutier in urma caruia am fost spitalizat 10 zile. Am fost la asigurari in calitate de pagubit si si mi s-a zis ca se asteapta neinceperea ... (vezi toată discuția)
Daune rca ati14ati ati14ati doresc sa aflu cat a fost limita maxima de despagubire la daune RCA pe 2004 la sc astra s.a? (vezi toată discuția)
Despagubiri asigurari niky81 niky81 hotararea curti de apel suna cam asa \"Admite recursurile declarate de inculpat , firma de asigurari, partile civile, obliga inculpatul la plata ... (vezi toată discuția)